Israel langkah seterusnya masih satu misteri – media

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dilaporkan telah menasihati Netanyahu untuk tidak menyerang Iran

Amerika Syarikat telah menafikan memberi lampu hijau kepada Israel untuk bergerak terhadap bandar Rafah di Gaza sebagai ganti serangan terhadap Iran, seperti yang dilaporkan oleh saluran Qatar pada Khamis lalu dengan mengutip seorang pegawai Mesir yang tidak dikenali.

Israel telah menyatakan akan membalas serangan roket dan drone pada Sabtu lalu oleh Iran, yang itu sendiri merupakan balasan atas serangan bom membunuh oleh Israel terhadap konsulat Iran di Syria. Kabinet peperangan di West Jerusalem dilaporkan sedang berusaha merumuskan rancangan tindakan yang dapat diterima oleh Washington.

Mesir sedang mempersiapkan kemungkinan serangan darat Israel ke atas Rafah, menurut seorang pegawai tidak dikenali yang dimaklumkan kepada , sebuah saluran UK yang dimiliki oleh Qatar, dengan menambah bahawa operasi itu diterima “sebagai ganti tidak melaksanakan serangan besar-besaran terhadap Iran.”

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat, bagaimanapun, telah memberitahu para wartawan bahawa cerita itu tidak benar dan rancangan sedemikian tidak pernah dibincangkan.

Penyiar awam Israel Kan mengatakan pada hari Rabu bahawa Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah menangguhkan tindak balas yang dirancang selepas panggilan daripada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden.

Iran telah menargetkan Israel dengan drone dan roket, dalam apa yang Tehran panggil balasan sah atas serangan bom konsulat Damascus, yang membunuh tujuh pegawai kanan Pasukan Quds Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC).

Menurut akaun New York Times yang diterbitkan pada hari Rabu, Amerika Syarikat telah “terkejut” dengan serangan Damascus, kerana West Jerusalem hanya memberitahu Washington “beberapa saat” sebelum ia berlaku.

Walaupun Israel tidak pernah secara rasmi mendakwa bertanggungjawab atas serangan yang membunuh Jeneral Mohammad Reza Zahedi, pegawai Israel tanpa nama yang bercakap kepada Times mengesahkan beliau memang sasaran dan serangan itu dirancang dua bulan lebih awal.

Dokumen dalaman Israel yang dilihat oleh akhbar Amerika Syarikat itu menyenaraikan julat tindak balas Iran yang dijangka terhadap serangan itu, tetapi gagal meramalkan “keganasan” apa yang sebenarnya berlaku dua belas hari kemudian. West Jerusalem telah “sangat salah menilai” akibat serangan konsulat itu, menurut pegawai Amerika Syarikat dan Israel yang dikutip.

Selepas serangan roket dan drone, Iran memanggil duta besar Switzerland ke pangkalan IRGC dan meminta beliau menyampaikan mesej kepada Amerika Syarikat bahawa ia “perlu menjauhkan diri daripada pertempuran itu, dan jika Israel membalas, Iran akan menyerang sekali lagi, lebih keras dan tanpa amaran,” menurut laporan New York Times.

Pegawai Amerika Syarikat dilaporkan telah memberitahu West Jerusalem untuk mengisytiharkan kemenangan dan menghentikan balasan. Walau bagaimanapun, beberapa ahli kabinet peperangan percaya ini akan membenarkan Iran percaya ia telah mengubah peraturan konflik itu, yang tidak dapat diterima oleh Israel. Antaranya ialah Benny Gantz dan Gadi Eisenkot – bekas panglima tentera dan pembangkang kepada Netanyahu – menurut tiga pegawai Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.