AS memperbaharui program pengintipan kontroversial

(SeaPRwire) –   Seksyen 702 dari Akta FISA diperbaharui walaupun berhadapan dengan bantahan hebat daripada bekas Presiden Donald Trump

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah mengundi untuk memperbaharui satu akta pengintipan yang membenarkan kerajaan mengintip warganegara Amerika tanpa waran. Ahli-ahli Republikan pro-Trump menghalang versi awal akta tersebut, tetapi dipujuk untuk menarik balik veto mereka oleh Speaker Dewan Mike Johnson.

Dewan mengundi 273-147 pada Jumaat untuk membiayai Seksyen 702 Akta Pengintipan Maklumat Luar Negeri (FISA) 1978. Dirangka pada 2008, Seksyen 702 meluluskan program yang sebelum ini dilakukan secara rahsia, memberi agensi perisikan Amerika Syarikat kuasa untuk memantau komunikasi internet dan telefon dari luar negara melalui rangkaian Amerika seperti Google.

Ditujukan untuk menyasarkan warga asing, program ini juga ‘secara tidak langsung’ mengumpul data daripada berjuta-juta warganegara Amerika, yang boleh diakses tanpa waran mahkamah. Menurut laporan yang dikeluarkan pada 2022, FBI menggunakan program ini untuk menyiasat data elektronik hampir 3.4 juta warganegara Amerika pada 2021.

Kumpulan 19 undang-undang konservatif menghalang undian prosedur pada Rabu, menghalang Johnson daripada mengadakan undian penuh dewan untuk pemulihan Seksyen 702. Menyokong 19 orang Republikan ialah bekas Presiden Donald Trump, yang menggalakkan mereka untuk “membunuh FISA,” menuduh bahawa FBI “menyalahgunakan” akta itu untuk mengintip kempen 2016 beliau.

Pada pagi Jumaat, bagaimanapun, pembangkang bersetuju bahawa mereka akan membenarkan undian berlangsung jika Johnson memotong pembiayaan Seksyen 702 daripada lima tahun kepada dua tahun, dan mengadakan undian berasingan untuk pindaan yang akan memerlukan FBI dan agensi perisikan lain mendapatkan waran sebelum menggunakan program itu terhadap warganegara Amerika.

Pindaan – disokong oleh pakatan tidak diduga antara progresif sayap kiri dan konservatif keras – menerima 212 undian untuk dan 212 undian menentang. Walau bagaimanapun, Johnson menggunakan undian menentukannya untuk menewaskan pindaan, memastikan pengintipan tanpa waran terhadap warganegara Amerika boleh diteruskan dan menimbulkan kemarahan sekutu Trump di Capitol Hill.

“Speaker Johnson ialah undian akhir. Dia adalah orang yang menyebabkan pindaan waran gagal,” kata Wakil Georgia Marjorie Taylor Greene kepada wartawan. “Apakah beza antara Speaker Pelosi dan Speaker Johnson? Tiada bezanya,” tambahnya, merujuk kepada bekas Speaker Dewan Nancy Pelosi.

“Speaker Republikan mengundi menentang keperluan waran untuk warganegara Amerika selepas proses ini jelas disalahgunakan untuk mengintip Donald Trump dan kempennya adalah jauh melampau,” tulis Wakil Florida Greg Steube di X.

Johnson dijadual bertemu dengan Trump di Florida lebih awal pada hari Jumaat. Pasangan itu dijangka membincangkan pemulihan FISA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.