Demokrat guna dana kempen untuk bayar peguam Biden

(SeaPRwire) –   Parti Demokrat dilaporkan memindahkan sumbangan untuk menampung yuran guaman Biden – media

Parti Demokrat dilaporkan telah memindahkan sumbangan politik untuk membantu menampung kos guaman yang ditanggung oleh Joe Biden ketika beliau disiasat atas salah urus maklumat rahsia negara – walaupun kempen pemilihan semula Presiden AS mengutuk saingan Donald Trump kerana melakukan taktik yang sama.

Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat (DNC) membayar lebih daripada $1.5 juta kepada peguam atau firma yang mewakili Biden, dilaporkan pada Jumaat, dengan merujuk kepada rekod kewangan kempen dan orang yang tidak dikenali yang mengetahui perkara tersebut.

Pembayaran itu dibuat antara Julai 2023 dan Februari 2024, ketika Jabatan Kehakiman (DOJ) AS penasihat khas Robert Hur sedang menyiasat pengendalian maklumat sulit Biden yang disimpan secara haram selepas menamatkan dua penggal beliau sebagai naib presiden.

Walaupun pembayaran itu dibuat, kempen Biden meningkatkan kritikan terhadap bekas Presiden AS Donald Trump, calon Republikan yang dianggap dalam pilihan raya tahun ini, kerana menggunakan sumbangan politik untuk membayar peguamnya. Trump dilaporkan telah menanggung lebih daripada $100 juta dalam yuran guaman ketika mempertahankan diri terhadap 91 tuduhan dalam empat kes jenayah berasingan, termasuk dua pertuduhan yang dibawa oleh Jabatan Kehakiman Biden.

Penyokong Biden telah mengejek Trump kerana meminta sumbangan untuk membayar peguamnya. Hanya sebulan lalu, pengarah eksekutif DNC Sam Cornale memberi amaran bahawa Jawatankuasa Kebangsaan Republikan (RNC) mungkin mula menampung yuran guaman Trump selepas melantik kepimpinan baharu. “Mengjanjikan untuk menggunakan kas perang RNC yang tidak wujud untuk yuran guaman Trump bukanlah tawaran yang baik kepada penderma, yang sudah enggan menderma,” kata Cornale.

Akhir minggu lalu, ketua kewangan kempen Biden Rufus Gifford berkata “setiap sen tunggal” yang diberikan oleh penderma sedang digunakan untuk menyebarkan mesej presiden kepada pengundi. “Kami tidak menggunakan wang untuk yuran guaman,” katanya. “Kami tidak menjual kasut emas atau apa-apa perkara seperti itu.”

Apabila disoal oleh Axios mengenai penggunaan sumbangan untuk membayar peguam Biden, jurucakap DNC Alex Floyd berkata, “Tiada perbandingan. DNC tidak menggunakan sesen pun daripada sumbangan penderma akar umbi untuk yuran guaman, berbeza dengan Donald Trump, yang secara aktif meminta yuran guaman daripada penyokongnya dan telah menggunakan semua akaun bank yang boleh digunakannya, seperti kotak derma peribadi.”

Hur mengeluarkan siasatan beliau pada Februari, menyatakan Biden telah “menyimpan dan mendedahkan secara sengaja” rahsia negara selepas meninggalkan jawatan naib presiden pada 2017. Walau bagaimanapun, penasihat khas itu tidak mengesyorkan mengheret Biden ke muka pengadilan. Beliau berkata ia akan sukar untuk membuktikan niat Biden kepada juri kerana presiden berusia 81 tahun itu kelihatan seperti “lelaki tua yang bermaksud baik dengan ingatan yang lemah” dalam temu bual.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.