Abu Ghraib terselamat bakal berpeluang dalam mahkamah

(SeaPRwire) –   Dua dekad selepas skandal penyiksaan tentera AS mencetus kepala, saman terhadap kontraktor tentera terlibat akan diperiksa di mahkamah

Dua puluh tahun selepas laporan bahawa tentera Amerika Syarikat menyiksa tahanan di penjara Abu Ghraib Iraq, tiga mangsa akhirnya akan mendapat peluang untuk membawa tuntutan mereka di hadapan juri Amerika.

Perbicaraan dalam saman sivil yang difailkan oleh bekas tahanan Abu Ghraib terhadap kontraktor keselamatan tentera AS yang mereka salahkan atas penderitaan mereka dijadualkan bermula pada Isnin di mahkamah persekutuan berhampiran Washington. Kontraktor keselamatan swasta, CACI International, telah memanjangkan kes ini selama 16 tahun dengan membuat lebih daripada 20 percubaan yang tidak berjaya untuk menolak saman ini.

CACI, yang menyediakan penginterogasi yang bekerja di Abu Ghraib, telah menegaskan bahawa pekerjanya tidak dituduh menyalahguna tahanan. Syarikat Virginia berpusat itu juga telah mendakwa bahawa sebagai kontraktor Pentagon, ia seharusnya dilindungi oleh kekebalan kerajaan terhadap tuduhan penyiksaan.

Walau bagaimanapun, plaintif mendakwa bahawa CACI menetapkan syarat-syarat untuk penyiksaan mereka dengan mengarahkan atau menggalakkan penyalahgunaan oleh pengawal tentera, sekurang-kurangnya sebahagiannya untuk “melembutkan” tahanan untuk soal siasat.

Perbicaraan ini akan menjadi “peluang yang sangat jarang untuk pertanggungjawaban atas kerosakan buruk yang dialami oleh orang Iraq selepas pencerobohan AS pada 2003,” menurut satu kenyataan awal bulan ini oleh Pusat Hak Perlembagaan Amerika Syarikat, kumpulan AS yang mewakili plaintif. “Sebenarnya, ini adalah saman pertama di mana mangsa penyiksaan AS selepas 9/11 akan mendapat hari mereka di mahkamah.”

Skandal Abu Ghraib pertama kali datang ke perhatian awam pada April 2004, apabila gambar tahanan yang disalahguna dan pengawal tentera AS yang tersenyum diterbitkan. Ketika itu, CBS News menyiarkan laporan menggambarkan penyalahgunaan dan menunjukkan askar Amerika mengejek tahanan telanjang. Penyalahgunaan termasuk menumpukan tahanan telanjang dalam piramid atau menyeret mereka dengan kalung leher. Yang lain digertak oleh anjing atau berkepala dan disambungkan ke wayar elektrik.

Salah seorang plaintif, bekas wartawan Al-Jazeera Salah Al-Ejaili, mendakwa beliau dipaksa memakai bra wanita, diteror oleh anjing, dikekang tidur, dan diletakkan dalam kedudukan tekanan yang menyebabkannya muntah cecair hitam. Mangsa lain, Suhail Al-Shimari, telah mendakwa bahawa beliau mengalami pukulan, kejutan elektrik dan serangan seksual.

CACI telah mendakwa pekerjanya tidak berada dalam kedudukan untuk memberi arahan kepada polis tentera dan bahawa kerajaan AS bertanggungjawab menetapkan syarat-syarat di Abu Ghraib. Syarikat itu terus menerima kontrak kerajaan AS yang lumayan selama dua dekad, dan hanya askar rendahan secara kriminal didakwa atas penyalahgunaan.

Satu Pentagon mendapati tindakan “kekejaman dan sadisme tanpa tujuan” berlaku di penjara oleh tangan polis tentera dan perondaan agensi perisikan AS. Jeneral Tentera Darat Amerika Syarikat bersara Antonio Taguba, yang memimpin siasatan itu, menyimpulkan bahawa sekurang-kurangnya satu penginterogasi CACI harus dipertanggungjawabkan kerana mengarahkan polis tentera untuk menetapkan syarat-syarat yang membawa kepada penyalahgunaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.