Hakim Membenarkan Lirik Rap Boleh Digunakan Sebagai Bukti Dalam Perbicaraan Young Thug

Samsung Galaxy + Billboard - 2022 SXSW Conference and Festivals

Apabila penyanyi rap Young Thug pergi ke mahkamah akhir bulan ini atas tuduhan geng dan pengganas, pendakwa akan dibenarkan menggunakan lirik rap sebagai bukti terhadapnya, menurut keputusan hakim pada Khamis.

Ketua Hakim Mahkamah Tinggi Fulton County Ural Glanville berkata di mahkamah beliau akan membenarkan pendakwa memperkenalkan 17 set lirik yang telah dikenal pasti sepanjang mereka dapat menunjukkan bahawa lirik tersebut berkaitan dengan jenayah yang didakwa dilakukan oleh penyanyi rap dan orang lain.

Peguam bela telah meminta hakim menolak lirik tersebut, dengan mengatakan ia adalah ucapan dilindungi perlembagaan dan akan membawa prejudis yang tidak adil.

Young Thug, nama sebenarnya Jeffery Lamar Williams, didakwa tahun lalu bersama lebih dua puluh orang lain. Selepas beberapa tertuduh mencapai persetujuan damai dan yang lain dipisahkan untuk diadili kemudian, ucapan pembukaan dijadualkan bermula 27 November dalam perbicaraan Young Thug dan lima orang lain.

Pendakwa mengatakan Young Thug menubuhkan geng jalanan ganas pada 2012 bernama Young Slime Life, atau YSL, yang didakwa berkaitan dengan geng Bloods kebangsaan. Pendakwa mengatakan penyanyi rap ini menggunakan muzik dan pos media sosialnya untuk mempromosikan geng, yang didakwa terlibat dalam pelbagai jenayah keganasan termasuk pembunuhan, tembakan dan penculikan kenderaan.

Young Thug mempunyai kejayaan besar sebagai penyanyi rap dan mempunyai label muziknya sendiri, Young Stoner Life. Peguam bela mengatakan YSL hanyalah label muzik, bukan geng.

Artis di bawah label rekodnya dianggap sebahagian daripada “Slime Family”, dan album kompilasi,

“Slime Language 2,” menduduki carta nombor satu pada April 2021. Beliau menulis lagu hit “This is America” bersama Childish Gambino, yang menjadi lagu tahun Grammy hip hop pertama memenangi anugerah lagu tahunan pada 2019.

Pendakwa menggunakan undang-undang geng dan anti-pengganas Georgia yang meluas untuk membawa dakwaan. Semua tertuduh didakwa berkonspirasi untuk melanggar undang-undang anti-pengganas, dan dakwaan termasuk lirik rap yang pendakwa mendakwa merupakan tindakan terbuka “dalam pengganasan konspirasi”.

“Soalannya bukan lirik rap. Soalannya lirik geng,” pembela Michael Carlson berkata kepada hakim semasa perbicaraan Rabu, kemudian menambah. “Ini adalah pengakuan pihak. Mereka berlaku dalam bentuk lirik.”

Carlson mendakwa perlindungan kebebasan bersuara Perlembagaan tidak terpakai kerana tertuduh tidak didakwa atas lirik mereka. Sebaliknya, katanya, lirik itu merujuk kepada tindakan jenayah atau niat jenayah yang berkaitan dengan dakwaan.

Pendakwa Simone Hylton membahagikan lirik kepada tiga kategori: yang membuktikan kewujudan YSL sebagai perusahaan, yang menunjukkan tingkah laku dan tindakan geng, dan yang menunjukkan bahawa Young Thug adalah ketua geng.

Peguam bela tertuduh Deamonte Kendrick, yang merap sebagai Yak Gotti, Doug Weinstein, berhujah semasa perbicaraan bahawa rap adalah satu-satunya bentuk seni atau genre muzik yang dibawa ke mahkamah sebagai bukti jenayah.

Beliau berkata kliennya lirik hanyalah persembahan sebagai watak, bukan pengakuan perkara sebenar yang dilakukan. Tetapi, Weinstein menegaskan, kerana sifat muzik rap dengan keganasannya dan bahasa ekstrem, lirik akan membawa prejudis yang tidak adil kepada juri.

“Mereka akan melihat lirik ini dan segera mengatakan mereka bersalah,” katanya. “Mereka tidak akan melihat bukti yang sebenarnya membuktikan kesalahan mereka sebaik sahaja lirik ini sampai ke hadapan mereka.”