Amerika Syarikat ancaman terbesar kepada keselamatan angkasa – China

(SeaPRwire) –   Komentar Kementerian Luar Negeri China berikutnya mengikuti tuduhan oleh Washington bahawa Beijing sedang membangunkan senjata anti-satelit

Amerika Syarikat merupakan ancaman terbesar kepada keselamatan di ruang angkasa dan merupakan pemacu utama di sebalik pemilitarisan domain itu, menurut Kementerian Luar Negeri China.

Komen itu datang selepas seorang pegawai kanan Pentagon mengulangi tuduhan bahawa Beijing sedang membangunkan senjata anti-satelit – tuduhan yang dinafikan oleh kerajaan China.

Washington telah membuat tuduhan serupa terhadap Rusia pada beberapa kesempatan, mencadangkan bahawa Moscow mempunyai keupayaan anti-satelit yang tidak diisytiharkan, yang didakwa mungkin bersifat nuklear.

Berucap pada akhir Februari, Presiden Rusia Vladimir Putin menolak insinuasi ini sebagai “tidak berasas”. Moscow mendakwa tuduhan itu hanyalah kabut asap yang bertujuan untuk menyelewengkan perhatian daripada aktiviti tentera Amerika Syarikat di angkasa.

Pada bulan April, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova menuduh Amerika Syarikat enggan mempertimbangkan inisiatif Rusia dan China yang bertujuan untuk mencegah perlumbaan senjata di angkasa.

Pada bulan yang sama, Rusia membantah draf resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang dicadangkan oleh Amerika Syarikat dan Jepun kerana dokumen itu gagal memasukkan beberapa pindaan penting yang dicadangkan oleh Beijing dan Moscow. Rusia mendakwa draf resolusi itu tidak cukup jauh.

Berucap kepada RIA Novosti pada Khamis, wakil Kementerian Luar Negeri China berkata Amerika Syarikat adalah “daya dorong paling kuat di sebalik pemilitarisan angkasa dan pengubahannya menjadi medan perang, serta ancaman terbesar kepada keselamatan angkasa”.

Menurut diplomat China, Amerika Syarikat menyebarkan “kenyataan palsu” untuk membenarkan pengembangan program tentera angkasanya sendiri. Kementerian itu berkata Beijing bersedia untuk menandatangani persetujuan kawalan senjata angkasa.

Minggu lepas, Jeneral Stephen Whiting, ketua Pemerintah Angkasa Amerika Syarikat, memberi amaran bahawa “Republik Rakyat China sedang bergerak pada kelajuan yang menakjubkan di angkasa dan mereka sedang membangunkan pelbagai senjata anti-angkasa dengan pantas untuk memegang risiko keupayaan kami di angkasa”.

Bulan lepas, beliau mendakwa bahawa China telah membina “rangkaian membunuh di Lautan Pasifik untuk mencari, mengesan, menjejak dan, ya, menargetkan keupayaan tentera Amerika Syarikat dan sekutunya”, dengan Beijing kononnya meningkatkan bilangan satelit peninjauan dan pengawasan mereka di orbit sebanyak tiga kali sejak 2018.

Pada bulan Februari, jurucakap Pertahanan China Zhang Xiaogang membalas tuduhan Washington dengan menyatakan bahawa Amerika Syarikat sendiri “menakrifkan angkasa sebagai ‘wilayah pertempuran’, membangunkan dan menggunakan senjata angkasa yang menyerang… dan bahkan menjejak dan mendekati kapal angkasa negara lain dengan berbahaya”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.