Turki menggantung semua perdagangan dengan Israel

(SeaPRwire) –   Negara Israel menangguhkan semua perdagangan dengan Turki

Kerajaan Turki telah menangguhkan semua perdagangan dengan Israel sebagai tindak balas kepada perang Gaza, Kementerian Perdagangan di Ankara berkata dalam kenyataan yang dimuatnaik di media sosial pada Khamis.

Turki telah menjadi salah satu kritikan paling hebat Israel sejak konflik dengan Hamas meletus pada Oktober. Penangguhan semua operasi eksport dan import telah diperkenalkan sebagai tindak balas kepada “agresi negara Yahudi terhadap Palestin yang melanggar undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia,” kenyataan itu membaca.

Ankara akan menguatkuasakan langkah-langkah baru sehingga Israel membenarkan aliran bantuan kemanusiaan yang tidak terganggu dan mencukupi ke Gaza, dokumen itu ditambah. Israel telah didakwa oleh PBB dan kumpulan hak asasi manusia menghalang penghantaran bantuan ke enklaf itu. Pegawai Turki akan bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Palestin untuk memastikan bahawa orang Palestin tidak terjejas oleh penangguhan perdagangan, kementerian itu berkata.

Penangguhan penuh mengikuti sebelumnya pembatasan yang dikenakan oleh Ankara pada eksport ke Israel 54 kategori produk termasuk bahan binaan, mesin, dan pelbagai produk kimia. Turki sebelum ini berhenti menghantar barang apa jua ke Israel yang boleh digunakan untuk tujuan tentera.

Sebagai tindak balas kepada pembatasan terbaru, Kementerian Luar Israel menuduh kepimpinan Turki “mengabaikan perjanjian perdagangan antarabangsa.” Menteri Luar Israel Israel Katz menggunakan X (dahulunya Twitter) pada Khamis untuk mendakwa bahawa dengan “menutup pelabuhan untuk import dan eksport Israel,” Presiden Recep Tayyip Erdogan bersikap seperti “diktator.” Israel akan cuba “mencipta alternatif” untuk perdagangan dengan Turki, memberi tumpuan kepada “pengeluaran tempatan dan import dari negara-negara lain,” Katz menambah.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada Oktober sebagai tindak balas kepada serangan maut yang dilancarkan oleh kumpulan militan itu, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan lebih 200 diambil tebusan. Serangan balasan bom dan operasi darat di Gaza telah menyebabkan kematian hampir 35,000 orang, menurut kementerian kesihatan wilayah itu.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berulang kali membandingkan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dengan Adolf Hitler. Bulan lepas, beliau menuduh Israel melampaui pemimpin Nazi dengan membunuh 14,000 kanak-kanak di Gaza.

Israel pula mendakwa presiden Turki itu berada di kalangan anti-Semit paling teruk dalam sejarah, kerana sikapnya terhadap konflik dan sokongannya kepada Hamas

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.