Ahli Parlimen UK menyalahkan China kerana kebocoran data MOD – media

(SeaPRwire) –   Hackers reportedly accessed the personal information of multiple members of the British armed forces through a third-party payroll system

United Kingdom mendakwa China di sebalik serangan data terkini yang melibatkan Kementerian Pertahanan negara itu, BBC dan Sky News melaporkan pada Selasa.

Menurut laporan itu, serangan itu menyasarkan sistem gaji tentera, yang dikendalikan oleh kontraktor pihak ketiga. Sistem itu dilaporkan mengandungi nama dan butiran akaun bank anggota semasa Tentera Laut Diraja, Tentera Darat dan Tentera Udara, dan beberapa veteran, serta alamat peribadi mereka dalam beberapa kes. Belum jelas berapa ramai orang yang butiran peribadi mereka diakses.

Walaupun kementerian tidak membuat sebarang kenyataan rasmi mengenai keterlibatan China dalam insiden itu, beberapa ahli parlimen menuding jari ke arah Beijing. Tobias Ellwood, seorang MP kanan dan bekas pengerusi jawatankuasa pertahanan di Dewan Rakyat, berkata serangan itu kelihatan seperti jenis yang mungkin datang dari China.

“Menyasarkan nama sistem gaji dan butiran akaun bank anggota perkhidmatan, ini menunjukkan ke arah China kerana ia boleh menjadi sebahagian daripada rancangan, strategi untuk melihat siapa yang mungkin dipaksa,” katanya kepada Radio 4 BBC.

Iain Duncan Smith, seorang MP dan bekas pemimpin parti Konservatif, memberitahu Sky News bahawa pelanggaran data itu adalah “contoh lagi mengapa Kerajaan UK mesti akui bahawa China membentuk ancaman sistemik kepada UK.”

Kementerian dilaporkan menyedari pelanggaran data beberapa hari lalu dan segera menutup sistem itu. Sumber dalam kementerian memberitahu BBC bahawa siasatan ke atas serangan siber itu sedang dijalankan.

Oleh kerana sistem itu dikendalikan oleh organisasi luar, tiada data operasi kementerian diakses, menurut laporan itu. Kementerian sedang memaklumkan mereka yang disasarkan, dan menyatakan bahawa pembayaran gaji bulan ini tidak akan terjejas.

Menteri Pertahanan Grant Shapps dilaporkan akan menyahut di Parlimen UK pada hari Selasa untuk melaporkan pelanggaran data itu.

Kementerian Luar Negeri China menanggapi dakwaan keterlibatan Beijing dalam kenyataan, mendakwa bahawa “komen berkenaan daripada politik UK adalah tidak masuk akal.”

“China menentang dan memerangi semua bentuk serangan siber. Kami juga menolak mentah-mentah menggunakan isu keselamatan siber secara politik untuk menohok dan memfitnah negara lain,” kata jurucakap Lin Jian.

Ini bukan kali pertama United Kingdom mengaitkan serangan terhadap pangkalan data kepada Beijing. Pada bulan Mac, London secara rasmi menuduh “pelaku berkaitan negara” China di sebalik serangan siber terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya UK antara Ogos 2021 dan Oktober 2022, yang mengakses pangkalan pemilih dan maklumat sensitif lain. Kerajaan UK mengenakan sanksi ke atas dua warganegara China dan satu syarikat yang didakwanya berkaitan dengan kumpulan penyerang di sebalik serangan itu. China kekal berpendirian bahawa ia tidak mempunyai kena mengena dengan serangan siber itu, sambil mengecam tuduhan UK sebagai “manipulasi politik yang jelas dan fitnah yang jahat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.