ASLAN Pharmaceuticals akan Memaparkan Data Tambahan Dari Analisis Interim Kajian Fasa 2 TREK-DX Eblasakimab Dalam Pesakit Dermatitis Atopik Yang Telah Menerima Rawatan Dupilumab Semasa Acara KOL Maya

  • Data baru positif dari analisis tambahan daripada pesakit yang tidak memberikan respon yang memuaskan kepada dupilumab yang dirawat dengan eblasakimab 400mg, seminggu selama 16 minggu terus menyokong mendapati terkini bahawa sesetengah pesakit AD mungkin memberikan respon kepada eblasakimab walaupun selepas memberikan respon yang tidak memuaskan kepada dupilumab
  • Data akan dibentangkan dalam acara KOL yang akan diadakan pada Selasa, 7 Mei 2024 pada pukul 8:00 pagi ET, daftar

(SeaPRwire) –   SAN MATEO, California dan SINGAPURA, 7 Mei 2024 — ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN), syarikat biofarma seutama klinikal yang memberi tumpuan kepada imunologi yang sedang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit, akan hari ini menganjurkan acara KOL maya, di mana pengurusan syarikat akan membentangkan data baharu daripada analisis interim kajian Fasa 2 TREK-DX eblasakimab dalam pesakit dermatitis atopik (dupilumab)-pengalaman. Acara KOL, “Pilihan Rawatan untuk Pesakit Dermatitis Atopik dengan Tidak Memberikan Respon yang Memuaskan kepada Dupilumab: Menerokai Potensi Eblasakimab dalam Pasaran Baru Besar ini”, akan bermula pada pukul 8:00 pagi ET dan peserta boleh mendaftar.

“Angka yang telah dilaporkan daripada analisis interim kajian TREK-DX adalah luar biasa berbanding kajian biologik terdahulu dalam dermatitis atopik (AD) dan data baharu terus menyokong kesimpulan asal yang diumumkan pada April. Kami gembira menyaksikan hasil dilaporkan oleh pesakit, seperti skor gatal, berkorelasi dengan kuat dengan hasil dinilai oleh pakar, termasuk skor vIGA dan EASI, ” kata Dr Carl Firth, Ketua Pegawai Eksekutif, ASLAN Pharmaceuticals. “Berdasarkan data ini dan data yang telah dilaporkan sebelumnya daripada analisis interim kajian TREK-DX, kami sedang menubuhkan pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana pesakit yang tidak memberikan respon kepada dupilumab mungkin memberikan respon kepada eblasakimab, dan, selain itu, bagaimana eblasakimab mungkin berkesan dalam pesakit AD yang mempunyai pilihan selamat dan jangka panjang yang terhad.

Pada bulan April, ASLAN mengumumkan data interim positif daripada 22 pesakit yang didaftarkan dalam kajian TREK-DX. Titik utama, yang merupakan perubahan peratusan dalam Indeks Kawasan Kecacatan Eczema (EASI) daripada asas ke Minggu 16, adalah signifikan secara statistik apabila dibandingkan dengan plasebo (p=0.0059), walaupun analisis interim tidak berdaya untuk kepentingan statistik disebabkan saiz sampel. 60.0% pesakit AD dupilumab-pengalaman yang dirawat dengan 400mg eblasakimab mingguan mencapai EASI-90 (sekurang-kurangnya pengurangan 90% dalam skor EASI mereka) dan 66.7% mencapai skor vIGA 0 atau 1 (kulit bersih atau hampir bersih) selepas 16 minggu, berbanding 14.3% pesakit plasebo.

Semasa acara KOL hari ini, pengurusan syarikat akan membentangkan data baharu mengenai titik utama sekunder yang dinilai oleh pakar dan dilaporkan oleh pesakit dan data daripada subkumpulan pesakit dengan respon tidak memuaskan terdahulu kepada dupilumab. Kadar penamatan adalah lebih rendah untuk pesakit yang dirawat dengan eblasakimab (13%, 2/15) berbanding mereka pada plasebo (43%, 3/7). Laju masa untuk titik utama sekunder menunjukkan permulaan kesan yang cepat untuk pesakit yang dirawat dengan eblasakimab, dengan lebih separuh pesakit mencapai EASI-75 pada Minggu 6 (8/15) dan 73% (11/15) mencapai EASI-75 pada Minggu 16. Penilaian ini oleh pakar disokong oleh skor gatal yang dilaporkan oleh pesakit, yang menunjukkan pengurangan gatal yang cepat, dengan pemisahan jelas diperhatikan seawal Minggu 2. Plot air terjun respons individu pesakit menunjukkan peningkatan jelas dan konsisten dalam hampir semua pesakit yang dirawat dengan eblasakimab berbanding plasebo. Pesakit dengan respon tidak memuaskan terdahulu kepada dupilumab menunjukkan perubahan peratusan purata dalam EASI pada Minggu 16 pengurangan 91% (n=6).

“Perbincangan hari ini datang pada masa penting kerana pakar perubatan melihat populasi pesakit AD dupilumab-pengalaman yang sedang mencari rawatan alternatif selamat dan jangka panjang kepada rawatan sedia ada hari ini. Keputusan awal daripada kajian TREK-DX adalah menakjubkan dan saya berharap kepada pembacaan utama daripada set data penuh kajian ini nanti tahun ini,” kata Dr Peter Lio, Universiti Northwestern.

Acara KOL maya hari ini

Hari ini, ASLAN menganjurkan acara KOL maya yang akan menampilkan perbincangan dengan Dr Lisa Beck, MD dari Universiti Rochester, Dr Peter Lio, MD dari Universiti Northwestern, dan Dr Raj Chovatiya, MD, PhD dari Sekolah Perubatan Rosalind Franklin Chicago, yang dikendalikan oleh Dr Seth Orlow, MD, PhD dari Universiti New York, mengenai pesakit dengan AD sederhana hingga teruk yang sebelum ini dirawat dengan dupilumab. Panelis akan membincangkan pasaran baru ini yang sedang berkembang, pilihan rawatan yang tersedia untuk pesakit AD dengan respon tidak memuaskan kepada dupilumab dan keputusan awal kajian TREK-DX dalam populasi pesakit ini. Acara akan bermula pada pukul 8:00 pagi ET dan peserta boleh mendaftar.

Rakaman semula Acara KOL akan disediakan dan juga boleh didapati di laman web ASLAN dalam bahagian “Acara Terkini”.

Mengenai kajian TREK-DX

TREK-DX (TRials in EblasaKimab in Dupilumab eXperienced AD patients) merupakan kajian rawak, dubel buta, plasebo-dikawal pertama yang dijalankan dalam pesakit AD yang sebelum ini dirawat dengan dupilumab. Kajian ini dijangka akan mendaftarkan 75 pesakit di merata lokasi di Amerika Utara dan Eropah untuk menilai keberkesanan dan keselamatan eblasakimab dalam pesakit dengan AD sederhana hingga teruk yang sebelum ini dirawat dengan dupilumab. Kajian ini mendaftarkan pesakit yang telah menamatkan rawatan dupilumab untuk apa-apa sebab, termasuk kawalan AD yang tidak memuaskan, kehilangan akses atau tindak balas buruk, selepas sekurang-kurangnya 16 minggu rawatan dupilumab. Kajian ini terdiri daripada tempoh rawatan 16 minggu dan tempoh keselamatan 8 minggu. Pesakit dalam lengan aktif menerima dos pembebanan 600mg eblasakimab pada minggu 0 dan 1, diikuti oleh 400mg eblasakimab yang diberikan setiap minggu. Pesakit dalam lengan plasebo diberi dos pada minggu 0 dan 1 dan setiap minggu seterusnya. Titik utama keberkesanan ialah perubahan peratusan dalam skor EASI daripada asas ke Minggu 16.

Mengenai eblasakimab

Eblasakimab adalah antibodi monoklonal potensi jenis pertama yang menyasarkan subunit reseptor IL-13 daripada reseptor Jenis 2, laluan penting yang menggerakkan beberapa penyakit radang alergi. Mekanisme tindakan unik eblasakimab membolehkan sekatan spesifik reseptor Jenis 2 dan berpotensi untuk meningkatkan biologik sedia ada yang digunakan untuk merawat penyakit alergi. Dengan menghalang reseptor Jenis 2, eblasakimab mencegah isyarat melalui interleukin 4 (IL-4) dan interleukin 13 (IL-13) – pemacu utama radang dalam AD dan jenis COPD yang dipacu oleh Jenis 2. ASLAN mengumumkan keputusan Fasa 2b yang positif daripada kajian TREK-AD eblasakimab dalam pesakit AD sederhana hingga teruk pada Julai 2023, dan sedang menyiasat eblasakimab dalam pesakit AD dupilumab-pengalaman, sederhana hingga teruk dalam kajian Fasa 2, TREK-DX.

Mengenai ASLAN Pharmaceuticals

ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN) adalah syarikat biofarma klinikal berfokus kepada imunologi yang sedang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit. ASLAN sedang membangunkan eblasakimab, antibodi potensi jenis pertama yang menyasarkan reseptor IL-13 dalam dermatitis atopik sederhana hingga teruk (AD) dengan potensi untuk meningkatkan biologik sedia ada yang digunakan untuk merawat penyakit alergi, dan telah melaporkan data utama positif daripada kajian Fasa 2b berjulat dos dalam pesakit AD sederhana hingga teruk. ASLAN kini sedang menyiasat eblasakimab dalam pesakit AD dupilumab-pengalaman, sederhana hingga teruk dalam kajian TREK-DX Fasa 2, dengan data utama dijangka pada akhir 2024. ASLAN juga sedang membangunkan farudodstat, inhibitor oral berkuasa enzim dihidroorota dehidrogenase (DHODH) sebagai rawatan potensi jenis pertama untuk kebotakan areata (AA) dalam kajian Fasa 2a, konsep bukti dengan bacaan antara dijangka pada suku ketiga 2024. ASLAN mempunyai pasukan di San Mateo, California, dan di Singapura. Untuk maklumat tambahan sila lawati atau ikuti ASLAN di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.