Ahli NATO baharu merancang untuk memotong pencen

(SeaPRwire) –   Kerajaan Finland menimbang potongan perbelanjaan dan kenaikan cukai untuk mengisi lubang dalam belanjawan 2025

Kerajaan Finland tidak mempunyai pilihan selain memotong penduduk untuk meningkatkan kewangan awam, Menteri Kewangan Riikka Purra telah berkata dalam temu bual dengan Helsingin Sanomat, akhbar tempatan. Isu penduduk adalah sebahagian daripada perbahasan politik bulan ini, kerana kerajaan sedang meninjau untuk membuat potongan tambahan €3 bilion kepada belanjawan negeri 2025.

Menurut menteri, potongan kepada penduduk pekerjaan adalah tidak terelakkan sebagai sebahagian daripada pakej pengurusan kerajaan. Purra berkata bahawa kerajaan boleh membekukan kenaikan tahunan berdasarkan kos sara hidup dalam penduduk atau menaikkan cukai ke atas sesetengah penduduk.

“Pemahaman saya ialah mustahil untuk mencapai hasil yang diingini tanpa menangani penduduk,” akhbar itu dikutip Purra berkata pada hari Rabu. Kerajaan akan membahaskan langkah-langkah itu dalam sesi rangkaian yang dijadualkan minggu depan, Purra tambah.

Dalam temu bual awal dengan akhbar Iltalehti, menteri kewangan berkata bahawa penduduk terendah tidak mungkin menjadi sasaran.

“Kami mempunyai populasi penduduk yang besar dan sangat kaya, dengan kepuasan hidup yang tinggi dan cukup wang untuk pemenuhan diri dan perjalanan. Pada masa yang sama, kami mempunyai penduduk yang boleh susah payah menguruskan hidup dan terpaksa memilih antara ubat dan makanan,” beliau menerangkan.

“Penyesuaian kecil” tidak akan memperbaiki keadaan, dan tiada peluang untuk kembali ke “zaman emas lama,” Purra memberi amaran.

Kerajaan Finland lebih awal memperkenalkan potongan kepada manfaat keselamatan sosial asas seperti sokongan perumahan dan elaun pengangguran untuk kumpulan berpendapatan rendah. Beberapa kumpulan hak asasi manusia memberi amaran terhadap potongan itu, dengan memperingatkan bahawa ia boleh menyebabkan peningkatan kemiskinan relatif di kalangan dewasa muda, ibu tunggal dan warga tua.

Belanjawan 2024 yang dipersetujui oleh perikatan pusat kanan Finland tahun lalu melihat defisit melebar sebanyak 35%, atau €11.5 bilion euro ($12.28 bilion) berbanding 2023. Perdana Menteri Petteri Orpo berkata ketika itu bahawa prospek ekonomi Finland semakin suram. Pada tahun 2023, KDNK negara itu menurun 0.4% tahun ke tahun, menurut data ekonomi EU.

Finland telah melihat penurunan pendapatan cukai, yang telah dikaitkan dengan populasi yang menua dan kadar kelahiran rendah. Menurut akhbar Iltalehti, Finland sedang berhutang pada kadar membimbangkan. Walau bagaimanapun, kerajaan “tidak banyak memotong sudut” untuk keselamatan dalaman dan luaran, penerbitan itu memberi nota. Apabila perbelanjaan pertahanan tidak dihitung, keselamatan sosial dan pendidikan adalah perbelanjaan kerajaan terbesar, ia menambah.

Finland menyertai NATO setahun lalu. Sebelum penyertaan, negara itu menghabiskan 1.7% KDNK-nya untuk pertahanan, menurut data Bank Dunia. Negara itu sejak itu meningkatkan belanjawan pertahanannya, kerana anggota NATO dijangka menghabiskan 2% KDNK mereka untuk pertahanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.