FundaMental Pharma melantik Dr. Dirk Beher sebagai Ketua Pegawai Eksekutif

(SeaPRwire) –   KENYATAAN AKHBAR

FundaMental Pharma melantik Dr. Dirk Beher sebagai Ketua Pegawai Eksekutif

  • Eksekutif bioteknologi yang berpengalaman luas, dengan lebih suku abad pengalaman dalam penemuan ubat SNS
  • Dr. Beher mengambil alih peranan Ketua Pegawai Eksekutif daripada pengasas Dr. Thomas Schulze
  • FundaMental Pharma baru-baru ini menaikkan pembiayaan benih tambahan daripada pelabur baharu, Novartis Venture Fund, membawa jumlah pembiayaan benihnya kepada €12.7 juta

Heidelberg, Jerman, 11 April 2024 – FundaMental Pharma GmbH (‘FundaMental’ atau ‘Syarikat’) merupakan syarikat sains neuro yang sedang membangunkan penghambat molekul kecil kelas pertama untuk rawatan pelbagai penyakit neurodegeneratif, dengan sukacita mengumumkan pelantikan Dr. Dirk Beher sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan anggota lembaga pengarah. Dr. Beher mengambil alih peranan ini daripada Dr. Thomas Schulze, yang mengasaskan FundaMental dan memimpin sejak permulaannya. Dr. Schulze akan beralih ke Lembaga Pengarah sebagai sebahagian daripada strategi penggantian yang dirancang dengan teliti.

Dr. Beher membawa kepakaran yang meluas kepada FundaMental, selepas berkhidmat sebagai pengasas, pembangun ubat dan Ketua Pegawai Eksekutif berjaya dalam sektor bioteknologi Eropah selama bertahun-tahun. Sebelum ini, beliau memimpin Asceneuron, syarikat bioteknologi SNS yang diasaskan bersama, selama lebih satu dasawarsa. Di bawah kepimpinannya, Asceneuron memperoleh pembiayaan yang signifikan dan mengembangkan dua program daripada penemuan awal hingga ujian klinikal. Sebelum tempoh kepimpinannya dalam bioteknologi, Dr. Beher menghabiskan 14 tahun dalam penemuan ubat farmaceutikal, memimpin pasukan R & D di organisasi global seperti Merck Sharp & Dohme (UK), Amgen (AS) dan Merck Serono (CH). Dirk dididik di Universiti Ruprecht Karls Heidelberg, Jerman dan memegang Diploma (S.S.) dan Ph.D. dalam Biologi. Beliau merupakan pencipta dan memegang beberapa paten serta penulis lebih daripada 50 penerbitan dan ulasan rakan sebaya dalam bidang neurodegenerasi.

Ia telah menjadi keseronokan bekerja dengan Thomas selama beberapa tahun kebelakangan ini dan saya berharap untuk penyertaannya yang berterusan dalam mesyuarat lembaga,” ulas Dr. Keno Gutierrez, Pengerusi Lembaga Pengarah FundaMental.

“FundaMental sedang bekerja pada mekanisme tindakan baru yang menghalang ketoksikan glutamat tanpa kesan yang tidak diingini pada fungsi reseptor glutamat sinaptik yang menempatkan syarikat sebagai pemain yang tersendiri dalam bidang neurodegenerasi,” kata Dr. Dirk Beher, Ketua Pegawai Eksekutif Baharu FundaMental. “Saya bersemangat untuk menyertai FundaMental untuk mengukuhkan asas cemerlang yang telah dibina Thomas dan pasukannya sambil terus meningkatkan Syarikat menjadi bioteknologi sepenuhnya untuk membawa ubat yang sangat diperlukan kepada pesakit“.

“Memimpin FundaMental Pharma sejak permulaannya merupakan salah satu kemuncak kerjaya profesional saya”, tambah Dr Thomas Schulze, Ketua Pegawai Eksekutif Lama, dan Pengarah Bukan Eksekutif. “Berdasarkan penyelidikan kelas dunia dan disokong oleh pelabur berpengalaman yang menyertai pada peringkat awal, kami telah membina sebuah syarikat dan meletakkan asas untuk pembangunan ubat baharu berdasarkan prinsip farmakologi yang benar-benar baru dengan potensi memecahkan untuk rawatan neurodegenerasi. Saya berharap untuk bekerjasama rapat dengan Dirk, Keno, Lembaga Pengarah dan Pasukan Pengurusan ketika kami terus merealisasikan kisah kejayaan FundaMental.”

Selain pelantikan Ketua Pegawai Eksekutif baharu, FundaMental menyambut Novartis Venture Fund ke dalam kumpulan pelabur benih sedia ada, meningkatkan pembiayaan benih kepada €12.7 juta. Akibatnya, Dr. Mathias Frederiksen daripada Novartis Venture Fund akan menyertai Lembaga Pengarah FundaMental sebagai Pengarah Bukan Eksekutif.

-TAMAT-

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:

FundaMental Pharma GmbH
Dr. Dirk Beher, Ketua Pegawai Eksekutif
E-mel:

ICR Consilium (Media)

Ashley Tapp, Jack Bissett
Tel: +44 (0) 20 3709 5700
E-mel:

Mengenai FundaMental Pharma GmbH
FundaMental Pharma (“FundaMental”) adalah syarikat sains neuro, dipisahkan daripada Universiti Heidelberg, yang sedang membangunkan penghambat molekul kecil kelas pertama untuk rawatan pelbagai penyakit neurodegeneratif. Ahli sains FundaMental sedang membangunkan kelas ubat baru yang dengan selamat menangani ketoksikan glutamat, penyebab umum neurodegenerasi. Walaupun fokus semasa FundaMental adalah pada Sklerosis Latera Amiotrofik (ALS) dan penyakit Huntington, aplikasi molekul ini merangkumi pelbagai gangguan neurodegeneratif seperti demensia Alzheimer dan kehilangan ingatan berkaitan usia. Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Mengenai Novartis Venture Fund
Novartis Venture Fund adalah dana usahasama korporat sains hidup yang tujuannya adalah untuk menggalakkan inovasi, memacu faedah pesakit yang besar dan menjana pulangan yang unggul dengan mencipta dan melabur dalam syarikat sains hidup inovatif pada pelbagai peringkat pembangunan mereka. Untuk maklumat lanjut, layari: www.nvfund.com.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.