TASKING dan Andes umumkan sokongan penkompil berpatuh FuSa untuk Andes RISC-V IP Automotif yang Patuh ASIL

(SeaPRwire) –   Untuk membolehkan pasukan rekabentuk SOC dan pembangun perisian automotif membina penyelesaian perisian yang dioptimumkan dan boleh disahkan.

Munich, Jerman, 27 Mac 2024 — TASKING dengan bangganya mengumumkan bahawa penkompilnya yang mematuhi ISO 26262 (keselamatan berfungsi) dan ISO/SAE 21434 (keselamatan siber) kini sepenuhnya menyokong harta intelek RISC-V Andes yang disahkan FuSa. Ini memperluaskan set alat RISC-V TASKING untuk merangkumi pengkompilan, penyahpepijatan, pengoptimuman prestasi, pengukuran masa, dan analisis liputan, menyediakan penyelesaian menyeluruh untuk pembangunan sistem automotif.

Mileston ini menandakan langkah penting dalam memberdayakan pasukan rekabentuk SOC dan pembangun perisian automotif untuk mencipta penyelesaian berdasarkan RISC-V yang dioptimumkan dan boleh disahkan. Penkompil RISC-V baru yang mematuhi piawaian ASIL D dengan lancar menyokong inti RISC-V Andes semasa dan akan datang yang disahkan FuSa. Penting adalah kebolehadaptasi penkompil terhadap ISA RISC-V dan eksten siannya, termasuk ekstension khas Andes, memastikan pengoptimuman dinamik yang diselaraskan dengan peranti sasaran, dengan itu meningkatkan kecekapan dan prestasi.

Andes Technology telah mencapai tonggak penting di pasaran automotif dengan pengenalan inti RISC-V ISO-26262 sepenuhnya mematuhi piawaian dunia pertama, N25F-SE, pada tahun 2022. Selepas itu, Andes bakal melancarkan D25F-SE yang disahkan ASIL-B dilengkapi dengan sokongan P-ekstensi SIMD/DSP RISC-V (draf), membolehkan pemprosesan data berbilang secara instruksi tunggal yang cekap. Menghadap ke hadapan, Andes dijangka melancarkan pemproses yang memenuhi piawaian ASIL-D, termasuk D23-SE yang padat dan selamat, D45-SE berprestasi tinggi, dan inti AX60 Series akan datang yang sesuai untuk ADAS. Pencapaian ini menggarisbawahi keupayaan Andes untuk menyediakan penyelesaian suai untuk pelbagai aplikasi automotif, menekankan kepakaran terkemuka mereka dalam pasaran harta intelek RISC-V automotif.

“Harta intelek RISC-V AndesCoreTM Andes yang disahkan ISO 26262 menyediakan portfolio penyelesaian pemproses automotif yang menawarkan tahap fleksibiliti dan manfaat kecekapan tanpa sempadan kepada pembangunan silikon,” kata Samuel Chiang, Pengarah Pemasaran Andes, “Perkongsian kami dengan Tasking membolehkan pelanggan dalam industri automotif mempercepatkan proses pembangunan mereka, meningkatkan prestasi dan ketahanan aplikasi RISC-V penting keselamatan.”

Berkomentar mengenai kerjasama itu, Gerard Vink, pengetua RISC-V TASKING, menyatakan rasa gembira, dengan berkata: “Kami gembira bekerjasama dengan Andes dan rakan ekosistem mereka. Kepasaran antara muka alat kami dengan harta intelek RISC-V Andes merentasi pelantar pembangunan daripada prototaip maya hingga pelaksanaan silikon menggarisbawahi komitmen kami untuk menyediakan sokongan kitaran hayat menyeluruh untuk pasukan pembangun SOC. Dengan menggunakan proses FuSa dan Sajberkeselamatan TASKING yang maju, pengguna kami boleh mempercepatkan usaha pematuhan, mempercepatkan masa pasaran perisian berdasarkan RISC-V untuk penyelesaian automotif.”

Mengenai Andes Technology
Sebagai Ahli Pengasas Premier RISC-V International, Andes (; ; ) ialah pembekal utama penyelesaian harta intelek pemproses terbenam berprestasi tinggi/daya rendah. Famili CPU RISC-Vnya merangkumi inti 32-bit kecil hingga pemproses Out-of-Order 64-bit maju dengan DSP, FPU, Vektor, Linux, superskalarnya, automotif dan/atau keupayaan nano/multi/banyak teras. Menjelang akhir 2023, jumlah isi padu SoC Andes-EmbeddedTM telah melepasi 14 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila lawati . Ikuti Andes di , ), dan !

Mengenai TASKING
TASKING ialah pembekal utama alat pembangunan berpangkalan di Munich, Jerman, menawarkan alat pembangunan perisian terbenam berprestasi tinggi, kualiti tinggi, keselamatan & keselamatan siber untuk seni bina multi-teras.

Alat pembangunan TASKING digunakan oleh pembuat dan pembekal automotif, serta pasaran bersebelahan di seluruh dunia untuk merealisasikan aplikasi berprestasi di kawasan penting keselamatan.

Penyelesaian Pembangunan Perisian Terbenam TASKING menyediakan ekosistem terkemuka untuk proses pembangunan perisian anda sepenuhnya. Setiap penkompil TASKING direka untuk seni bina tertentu dan memenuhi keperluan khusus industri anda, termasuk automotif, perindustrian, telekomunikasi dan datakom.

Sebagai pemimpin yang diakui dalam alat pembangunan perisian terbengan berkualiti tinggi, ciri dan pematuhan keselamatan, TASKING membolehkan anda mencipta kod dengan saiz dan prestasi kelas terbaik dengan penkompil, penyahpepijat dan sokongan RTOS untuk pemproses mikro dan pengawal litar berkeupayaan terkemuka.

Bermula Februari 2021, TASKING dimiliki majoriti oleh pelabur kewangan FSN Capital, yang meletakkan kumpulan pada laluan pertumbuhan jangka panjang berikutan pemisahan berjaya. Untuk maklumat lanjut lawati atau ikuti kami di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Hsiao-Ling Lin
Pengurus Marcom,
Andes Technology Corp.
hllin@andestech.com