SK Life Science Labs Pakar Mendedahkan Penemuan Sains Terkini di Keystone Symposia on Epigenetic Mechanisms and Cancer Treatment, dan 2nd Annual Molecular Glue Drug Development Summit

(SeaPRwire) –   KING OF PRUSSIA, Pa., 08 Februari 2024 – SK Life Science Labs (dahulu Proteovant Therapeutics) anak syarikat SK Biopharmaceuticals, Co., Ltd., mempamerkan penyelidikan terkini mereka dalam pembangunan ubat terhad sasaran protein rusak di Keystone Symposia on Epigenetic Mechanisms and Cancer Treatment yang berlangsung di Santa Fe, NM, 4-7 Februari, dan di 2nd Molecular Glue Drug Development Summit yang diadakan di Boston, MA, 30 Januari – 1 Februari.

Helai Mohammad, Ph.D., Naib Presiden dan Ketua Biologi, dan salah seorang saintis pakar yang memimpin SK Life Science Labs, yang pasukan kepimpinan bersama-sama mempunyai lebih daripada 120 tahun pengalaman dalam penemuan ubat dan pembangunan, telah dijemput untuk membentangkan di Keystone Symposia. Dr. Mohammad mempamerkan data terkini SK Life Science Labs dan pendekatan baru mereka untuk penguraian mesin epigenetik bagi rawatan kanser.

“Data pra-klinikal yang kami bentangkan di Keystone Symposia memperluaskan pemahaman kami tentang bagaimana penguraian protein sasaran terhad boleh digunakan untuk mencapai kespesifikan dan, dengan itu, meningkatkan keberkesanan,” kata Dr. Mohammad. “Ini juga merupakan peluang untuk berkongsi kerja yang dilakukan pasukan kami yang gigih untuk melangkaui had bidang penguraian protein sasaran terhad kerana kami bertujuan untuk menyumbang kepada rawatan pelbagai jenis kanser melalui strategi perubatan tepat.”

Corey Strickland, Ph.D., Naib Presiden Teknologi Molekul, menghadiri Persidangan Pembangunan Ubat Molecular Glue ke-2 untuk membentangkan penyelidikan yang berasal dari platform pendedahan molekul SK Life Science Labs yang dikenali sebagai Molecular Proximity Enabled Detection, juga dikenali sebagai MOPEDTM. Platform penemuan eksklusif ini meningkatkan akses ke sasaran dan bilangan pemimpin, memperluas kesan biologi, dan memperluaskan peluang E3, termasuk sasaran E3 yang sepadan dan/atau E3 agnostik. MOPED terdiri daripada dua modul yang dikenali sebagai Emerald, aliran kerja biokimia yang sangat peka untuk menemui perekat dari sasaran ubat yang ditakrifkan dan E3 yang dipilih terlebih dahulu, dan Sapphire, aliran kerja spektroskopi jisim E3 agnostik untuk menemui perekat dalam konteks selular terhadap sasaran ubat yang ditakrifkan.

“Kepimpinan R & D SK Life Science Labs mempunyai rekod terbukti dalam pemburuan ubat, dan penyampaian yang diketuai Dr. Mohammad dan Dr. Strickland dalam dua minggu yang lalu adalah contoh bagaimana pasukan saintis luar biasa kami mengintegrasikan platform canggih dengan kepakaran pemburuan ubat mendalam untuk mencari cara baru untuk mengalahkan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup pesakit,” kata Zhihua Sui, Ph.D., Ketua Saintifik SK Life Science Labs. “Sejak membentangkan data pada Oktober 2023 mengenai penguraian p300-pemilihan melalui mulut yang menunjukkan aktiviti anti-tumor yang signifikan dalam model pra-klinikal kanser prostat yang positif AR, dan mengenai sebatian dengan keberkesanan anti-tumor yang kuat secara in vivo dan pemimpin melalui mulut yang menunjukkan penguraian pilihan yang kuat terhadap SMARCA2, kami telah membuat kemajuan yang signifikan kepada paipalim kami, dan kami gembira dapat berkongsi hasil itu dengan orang lain dalam komuniti sains dan rakan kongsi potensi yang membantu kami mencapai matlamat bersama.”

SK Life Science Labs, sebahagian daripada Kumpulan SK – konglomerat global yang melabur dalam perniagaan yang mengubah permainan – adalah syarikat penemuan dan pembangunan dengan pendekatan perubatan tepat untuk onkologi dan imunologi. Matlamat syarikat adalah memberi kesan kepada kesihatan manusia dengan memecahkan had penguraian protein sasaran terhad (TPD) dan memperluaskan akses ke sasaran penyakit.

Untuk maklumat lanjut mengenai SK Life Science Labs dan untuk meninjau penyampaian saintifik ini dan yang lain, sila lawati laman web kami di .

Mengenai SK Life Science Labs

SK Life Science Labs (dahulu Proteovant Therapeutics) mengeksploitasi sistem ubikuitin-protease (UPS) untuk menemui dan membangunkan ubat-ubatan transformasi untuk rawatan pesakit dengan penyakit yang mengubah nasib. Penguraian protein memanfaatkan mesin sel badan manusia secara semula jadi melalui UPS untuk mengenal pasti dan menanda protein penyebab penyakit untuk dimusnahkan. Pendekatan yang menjanjikan ini memberikan peluang untuk menyasarkan protein yang menarik, banyak daripadanya sebelum ini dianggap tidak dapat diubati. SK Life Science Labs mengintegrasikan platform pengenalan sasaran bantuan AI, kepakaran pemburuan penguraian ubat, dan skrinan platform perekat MOPEDTM untuk maju penguraian protein baru.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Mengenai SK Biopharmaceuticals Co., Ltd.

SK Biopharmaceuticals ialah syarikat bioteknologi global yang memberi tumpuan kepada penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan rawatan untuk membantu orang yang menghidapi gangguan sistem saraf pusat (CNS) dan mengubah masa depan rawatan kanser. Bersama anak syarikat Amerika Syarikatnya, , SK Biopharmaceuticals mempunyai lapan sebatian dalam pembangunan. Kedua-dua syarikat adalah sebahagian daripada Kumpulan SK, salah satu konglomerat terbesar di Korea dan salah satu daripada 100 Syarikat Paling Berpengaruh TIME bagi 2023. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Syarikat induk SK Biopharmaceuticals, SK Inc. terus meningkatkan nilai portfolio dengan melaksanakan pelaburan jangka panjang dengan beberapa anak syarikat saingan dalam pelbagai bidang perniagaan termasuk farmaseutikal dan sains hidup, tenaga dan kimia, maklumat dan telekomunikasi, serta semikonduktor. Selain itu, SK Inc. memberi tumpuan untuk memperkukuhkan asas pertumbuhannya melalui pengurusan yang menguntungkan dan praktikal berdasarkan kestabilan kewangan, sambil meningkatkan nilai syarikat dengan melabur dalam perniagaan pertumbuhan masa depan yang baru. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Hubungan: H. Park
SK Biopharmaceuticals 
skbp_comm@SK.com

Dina Albanese
SK Life Science Labs & SK Life Science, Inc.
media@SKLSLabs.com