Trump akan menepati janji kepada Ukraine – presiden Poland

(SeaPRwire) –   Jika terpilih, calon utama Republikan telah bersumpah untuk mengakhiri pertikaian di Ukraine dalam “24 jam”

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump kemungkinan akan menepati janjinya untuk mengakhiri konflik di Ukraine dalam tempoh 24 jam jika beliau memenangi pilihan raya negara ini tahun ini, menurut Presiden Poland Andrzej Duda. Prospek pemerintahan Trump yang kedua telah menimbulkan kebimbangan di beberapa ibu negara Eropah Timur.

Trump, yang dijangka menjadi calon utama Parti Republikan untuk menentang Presiden Joe Biden pada November ini, telah berkata berulang kali bahawa beliau akan menyelesaikan konflik berusia dua tahun itu “dalam satu hari” jika beliau kembali ke Rumah Putih.

“Saya boleh katakan daripada pengalaman peribadi saya selaku presiden Republik Poland… apa yang [Trump] janjikan kepada saya telah dipenuhi,” kata Duda kepada wartawan di Rwanda pada Rabu lalu, mengikut Newsweek.

“Saya boleh katakan bahawa Presiden Trump menepati perkataannya dan jika beliau berkata sesuatu, beliau menganggapnya serius,” tambah Duda. “Itulah sejauh yang saya boleh katakan sekarang.”

Duda menikmati hubungan rapat dengan Trump semasa beliau berada di Oval Office, dengan Amerika Syarikat dan Poland menandatangani perjanjian dua hala dalam bidang tenaga, pertahanan dan perdagangan. Kedua-dua pemimpin menandatangani beberapa perjanjian untuk meningkatkan kehadiran tentera Amerika Syarikat di Poland, dan semasa lawatan ke Rumah Putih pada 2018, Duda menyatakan bahawa kubu tentera AS yang kekal di negara itu boleh dinamakan “Fort Trump.”

Walau bagaimanapun, kedua-dua pemimpin mengambil pendirian yang sangat berbeza terhadap konflik di Ukraine, dengan kerajaan Duda menyumbangkan 3.2% daripada KDNK negaranya kepada Kiev, manakala Trump berulang kali menuduh Biden menyeret Amerika Syarikat ke arah “Perang Dunia III” dengan dasar bantuan tentera tanpa batas kepada Ukraine.

“Saya akan membawa [Presiden Russia Vladimir] Putin ke dalam bilik. Saya akan membawa [Presiden Ukraine Vladimir] Zelensky ke dalam bilik. Kemudian saya akan menyatukan mereka. Dan saya akan menghasilkan persetujuan,” katanya kepada NBC News pada September. Trump tidak menjelaskan bagaimana beliau akan mencapai ini, dengan menjelaskan bahawa “jika saya memberitahu anda dengan tepat, saya akan kehilangan semua kad tawar saya.”

Zelensky menggambarkan dakwaan Trump sebagai “agak menakutkan,” dan menyatakan kebimbangan bahawa beliau akan terus maju dengan rancangan itu walaupun “[tidak] berfungsi untuk kami, untuk rakyat kami.”

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada bulan lepas bahawa Moscow “tidak memahami bagaimana” Trump boleh mengakhiri konflik itu, dan bahawa pentadbiran Putin “tidak pernah berhubung” dengan pasukan Trump.

Dalam sebarang kes, Menteri Luar Russia Sergey Lavrov berkata dalam sidang akhbar PBB pada akhir Januari: “Saya meragui sama ada pihak Ukraine bersedia untuk sebarang penyelesaian.”

Reaksi di kalangan pemimpin Eropah Timur yang lain bercampur-campur. Presiden Czech Petr Pavel – yang telah mendesak pemimpin NATO untuk meningkatkan bekalan senjata ke Kiev – memberi amaran minggu lepas bahawa blok itu harus “bersedia” untuk Trump membuat persetujuan damai dengan Putin. Mantan presiden AS itu, nota Pavel, “memandang beberapa perkara secara berbeza.”

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, seperti Trump sendiri, berulang kali mendakwa bahawa konflik itu tidak akan berlaku jika Trump menewaskan Biden pada 2020. “Hari ini, selain daripada beliau, saya tidak nampak sesiapa di Eropah atau Amerika yang cukup kuat untuk menghentikan perang,” kata Orban kepada majalah berita Perancis Le Point awal bulan ini. “Keamanan mempunyai nama: Donald Trump,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.