Sandoz laporkan jualan suku pertama 2024

(SeaPRwire) –   Pengumuman secara ad hoc menurut art. 53 SIX Swiss Exchange Listing Rules

MEDIA RELEASE

  • Prestasi suku pertama yang kuat, dengan jualan bersih [1] sebanyak USD 2.5 bilion, meningkat 6% dalam mata wang konstan (meningkat 5% dalam USD)
  • Perniagaan biosimilar meningkat 21% dalam mata wang konstan
  • Semua rantau menyumbang kepada pertumbuhan
  • Pembelian CIMERLI® (ranibizumab-eqrn) diselesaikan pada Mac 2024

Basel, 7 Mei 2024 – Sandoz (SIX:SDZ/OTCQX:SDZNY), pemimpin global dalam ubat generik dan biosimilar, hari ini mengumumkan jualan bersih untuk suku pertama 2024. Jualan bersih adalah USD 2.5 bilion, peningkatan 6% dalam mata wang konstan berbanding suku yang sama tahun lalu. Biosimilar melihat suku pertama pertumbuhan jualan bersih dua angka, peningkatan 21% dalam mata wang konstan. Jualan generik kekal pada tahap tahun lalu.

Richard Saynor, Ketua Eksekutif Sandoz, berkata: “Kami melihat permulaan tahun yang kuat apabila melaporkan suku pertama sepuluh tahun berturut-turut pertumbuhan pendapatan. Momentum dalam perniagaan kami terus seperti yang ditunjukkan oleh pertumbuhan dua angka dalam biosimilar dan sumbangan positif oleh semua rantau.”

Encik Saynor terus berkata: “Biosimilar adalah unsur penting prestasi, didorong oleh keputusan yang kuat dalam portfolio sedia ada, permintaan untuk produk Hyrimoz® (adalimumab-adaz) yang baru dilancarkan di AS dan pengambilalihan CIMERLI® (ranibizumab-eqrn) yang ditutup pada awal Mac. Generik kekal pada tahap jualan tahun lalu yang kuat. Memandang ke hadapan, kami yakin dalam keupayaan kami untuk terus meningkatkan pendapatan teratas kami dan memenuhi panduan jualan bersih separuh pertama tahun dalam mata wang konstan.”

KEPUTUSAN JUALAN BERSIH SUKU PERTAMA
Jualan bersih untuk suku pertama adalah USD 2.5 bilion, meningkat 6% dalam mata wang konstan, berbanding suku pertama 2023. Volum menyumbang 10 mata peratusan pertumbuhan, sebahagiannya diimbangi oleh penurunan harga sebanyak 4 mata peratusan. Biosimilar merupakan pemacu utama pertumbuhan dalam suku ini, manakala generik kekal pada tahap jualan tahun lalu yang kuat.

Jualan bersih mengikut perniagaan

Tiga bulan berakhir 31 Mac Perubahan %
Jutaan USD melainkan dinyatakan sebaliknya 2024 2023 USD cc*
Generik 1869 1868 0 1
Biosimilar 623 516 21 21
Jualan bersih kepada pihak ketiga 2492 2384 5 6

*Mata wang konstan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Gambaran umum generik
Jualan bersih untuk suku pertama adalah USD 1.9 bilion, meningkat 1% dalam mata wang konstan, berbanding suku pertama