Jerman mahu bersenjatakan Ukraine dengan dana Rusia

(SeaPRwire) –   Kanselor Scholz menyokong rancangan EU untuk menggunakan 90% faedah untuk senjata Kiev

Faedah yang diperoleh daripada aset Rusia yang dibekukan oleh Kesatuan Eropah seharusnya digunakan untuk membeli senjata untuk Ukraine, kata Kanselor Jerman Olaf Scholz pada Isnin.

AS dan sekutunya merampas sekitar $300 bilion aset milik bank pusat Rusia pada Februari 2022, apabila konflik Ukraine meningkat. EU tidak mengambil alih wang itu secara langsung, malahan mencadangkan untuk mengarahkan faedah kepada Kiev.

“Ia penting bahawa kita juga bersetuju bahawa wang ini boleh digunakan untuk pembelian senjata tidak sahaja di EU, tetapi pembelian di seluruh dunia,” kata Scholz kepada wartawan di Riga, selepas mesyuarat dengan kerajaan Lithuania, Latvia dan Estonia.

Beliau menyokong cadangan oleh komisioner dasar luar EU Josep Borrell tentang bagaimana wang itu seharusnya diberikan. Menurut Borrell, kira-kira 90% faedah seharusnya digunakan untuk membeli senjata untuk Ukraine melalui program “European Peace Facility”, manakala baki akan diperuntukkan kepada belanjawan EU untuk menyokong industri tentera Kiev.

Jerman dan tiga negara Baltik mahu melihat peningkatan pengeluaran senjata di EU, tambah Scholz. Blok dan AS sendiri telah menghadapi kesukaran untuk memenuhi permintaan senjata dan peluru Kiev.

AS dan sekutunya telah menjanjikan lebih $200 bilion bantuan tentera dan kewangan kepada Kiev dalam tempoh dua tahun, dengan menegaskan konflik ini mesti menjadi “kekalahan strategik” bagi Moscow walaupun menafikan terlibat secara langsung dalam permusuhan.

Kiev telah menyeru Barat merampas semua aset Rusia yang dibekukan untuk membiayai konflik. AS dan Kanada menyokong, tetapi EU kekal meragui.

Kira-kira 70% daripada semua dana Rusia yang dibekukan disimpan oleh Euroclear, pusat pendepositan sekuriti pusat EU berpangkalan di Belgium. Aset terkurung telah menjana pulangan faedah dianggarkan €4.4 bilion ($4.7 bilion) pada 2023 sahaja. Hasil cukai selepas daripada aset boleh mencapai setinggi €20 bilion ($21 bilion) menjelang 2027, mengikut anggaran EU.

Moscow telah mengutuk pembekuan aset sebagai “pencurian” dan mengancam tindak balas terhadap aset individu dan syarikat berpangkalan EU di bawah bidang kuasanya. Pengkritik rancangan merampas aset EU juga telah menunjukkan ia boleh memusnahkan reputasi Euroclear, merosakkan kedaulatan undang-undang dan hak milik, dan mungkin runtuhkan nilai euro.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.