Puyi Umumkan Urus Niaga Pertukaran Saham dengan Beberapa Pemegang Saham Fanhua

(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

GUANGZHOU, China, 27 Disember 2023 — Puyi Inc. (NASDAQ: PUYI) (“Puyi”), penyedia perkhidmatan pengurusan kekayaan pihak ketiga terkemuka di China, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menandatangani beberapa perjanjian pertukaran saham dengan beberapa pemegang saham Fanhua Inc. (“Fanhua,” NASDAQ: FANH), termasuk Encik Yinan Hu, pengerusi bersama dan CEO FANHUA, beberapa pegawai eksekutif Fanhua, beberapa pekerja Fanhua dan beberapa pemegang saham lain (secara kolektif disebut sebagai “Pemegang Saham Fanhua Yang Terlibat”). Transaksi dijangka ditutup pada 29 Disember 2023, tertakluk kepada syarat penutupan biasa.

Menurut perjanjian pertukaran saham, Puyi akan mengeluarkan agregat 284,113,314 saham biasa Puyi dalam pertukaran untuk agregat 568,226,628 saham biasa Fanhua yang dimiliki secara benefisial oleh Pemegang Saham Fanhua Yang Terlibat. Nisbah pertukaran untuk transaksi adalah 2 saham biasa Fanhua untuk setiap saham biasa Puyi. Selepas penyelesaian transaksi, Pemegang Saham Fanhua Yang Terlibat secara kolektif akan memiliki 76.7% daripada ekuiti yang dikeluarkan dan terbitan Puyi manakala Puyi akan memiliki kira-kira 50.1% daripada ekuiti yang dikeluarkan dan terbitan Fanhua dan menjadi pemegang saham terbesarnya.

Berkomentar mengenai transaksi, Encik Yong Ren, Ketua Pegawai Eksekutif Puyi, berkata: “Transaksi ini membawa makna penting untuk Puyi dan akan mewujudkan nilai yang besar bagi pemegang saham kami. Ia tidak sahaja menggariskan komitmen kami untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kewangan berkualiti dan pelbagai untuk pelanggan kami dan menawarkan platform sokongan semua dalam satu untuk penasihat kewangan tetapi juga menggambarkan tekad kami yang tidak berbelah bagi untuk mengejar kecemerlangan.”

“Dalam dekad yang lalu, kami telah menyaksikan pencapaian yang luar biasa oleh Fanhua sebagai kuasa terkemuka dalam sektor perantaraan insurans. Kami percaya strategi yang telah ditubuhkan oleh Fanhua selari dengan trend industri ke arah perkhidmatan penasihatan kekayaan yang khusus dan profesional, meletakkan Fanhua untuk kejayaan yang lebih besar lagi pada masa hadapan. Kami berharap untuk bekerjasama rapat dengan Fanhua, secara bersama melonjakkan perniagaan kami ke aras yang lebih tinggi.”

Tentang Puyi

Ditubuhkan pada 2010 dan disenaraikan di Nasdaq pada 2019, Puyi merupakan kumpulan perkhidmatan teknologi kewangan komprehensif berdasarkan pengalokasian aset kewangan keluarga. Ia memberi tumpuan untuk menyediakan perkhidmatan pengurusan kekayaan peribadi untuk keluarga kelas pertengahan dan berkemampuan, perkhidmatan sokongan komprehensif untuk penasihat kewangan, dan perkhidmatan kewangan pelbagai untuk pelanggan institusi.

Puyi Fund Sales Co., Ltd., entiti PRC yang dikawal secara kontrak oleh Puyi, memegang lesen untuk perniagaan sekuriti dan komoditi serta pengedaran dana. Puyi telah membangunkan platform teknologi digital terkemuka industri, yang menyokong transaksi ujung ke ujung untuk lebih 9,000 produk dana yang ditawarkan oleh lebih 110 syarikat dana di seluruh negara, serta portfolio milik sendiri produk dana yang diterbitkan secara awam berdasarkan kos purata dolar. Selain itu, Puyi menawarkan ekosistem perkhidmatan menyeluruh yang disesuaikan untuk klien berkemampuan tinggi, termasuk perkhidmatan nasihat amanah, perkhidmatan cukai, nasihat undang-undang serta pengalokasian aset luar negara dan perundingan pendidikan.

Tentang Fanhua

Ditubuhkan pada 1998, Fanhua merupakan penyedia perkhidmatan kewangan komprehensif terkemuka di China, didorong oleh teknologi digital dan kepakaran profesional, dengan fokus untuk menyediakan perkhidmatan pengalokasian aset keluarga sepanjang hayat untuk klien individu, serentak menawarkan platform sokongan semua dalam satu untuk ejen individu dan organisasi jualan.

Setakat 30 September 2023, rangkaian perkhidmatan jualan luar Fanhua menjangkau 31 wilayah di China, terdiri daripada 673 pusat perkhidmatan jualan, 91,098 ejen, dan lebih daripada 2,215 penyesuaian tuntutan. Melalui alat teknologi milik sendiri seperti “Lan Zhanggui”, “Sistem Kustodian Polisi Fanhua” dan “RONS DOP”, Fanhua komited untuk menyokong ejen dalam menyediakan perkhidmatan mudah kepada klien melalui cara teknologi.

Dengan pendekatan dalam talian dan luar talian yang bersepadu, Fanhua telah menyediakan perkhidmatan kepada lebih daripada 12 juta klien individu. Bagi sembilan bulan berakhir 30 September 2023, Fanhua memudahkan premium kasar tertulis RMB12.4 bilion, dengan hasil bersih mencapai RMB2.6 bilion, pendapatan bersih yang boleh diatribusikan kepada pemegang saham RMB307.7 juta dan aset keseluruhan RMB4.0 bilion.

Kenyataan Prospektif

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Private Securities Litigation Reform Act 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan mengenai rancangan, objektif, sasaran, strategi, acara masa depan atau prestasi, dan andaian asas lain selain kenyataan fakta sejarah. Apabila Puyi menggunakan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “bertujuan”, “seharusnya”, “percaya”, “menjangka”, “meramalkan”, “menganggarkan” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif bukan jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar Puyi berbeza secara material daripada jangkaan yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif. Kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut: matlamat dan strategi Puyi; pembangunan perniagaan Puyi pada masa hadapan; permintaan dan penerimaan produk dan perkhidmatan; perubahan teknologi; keadaan ekonomi; pertumbuhan industri pengurusan kekayaan pihak ketiga di China; reputasi dan jenama; impak persaingan dan penentuan harga; peraturan kerajaan; fluktuasi am dan keadaan perniagaan umum di China dan pasaran antarabangsa yang dilayani Puyi serta andaian yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas dan risiko lain yang dinyatakan dalam laporan yang dikemukakan oleh Puyi kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Oleh itu, pelabur dinasihatkan untuk tidak bergantung berlebihan ke atas mana-mana kenyataan prospektif dalam kenyataan akhbar ini. Faktor-faktor tambahan dibincangkan dalam penyataan Puyi dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, yang boleh dikaji di www.sec.gov. Puyi tidak berkewajipan untuk secara awam menyemak semula kenyataan prospektif ini untuk memantau peristiwa atau keadaan yang timbul selepas tarikh ini.

HUBUNGAN: Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Puyi Inc.
Tel: +86-20-28866499
Email: ir@puyiwm.com