NIO Inc. Mengumumkan Penutupan Pelaburan Ekuiti Strategik US$2.2 Bilion dari CYVN

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, 27 Disember 2023 – NIO Inc. (NYSE: NIO; HKEX: 9866; SGX: NIO) (“NIO” atau “Syarikat”), sebuah pemain terkemuka dan syarikat perintis dalam pasaran kenderaan elektrik pintar premium, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menutup pelaburan ekuiti strategik berjumlah AS$2.2 bilion dari CYVN Investments RSC Ltd (“CYVN”), sebuah kenderaan pelaburan berpangkalan di Abu Dhabi, seperti yang diumumkan pada 18 Disember 2023.

Pada Julai 2023, CYVN membuat pelaburan ekuiti strategik berjumlah AS$738.5 juta dalam Syarikat dan memperoleh saham biasa kelas A tertentu Syarikat daripada sekutu Tencent Holdings Ltd. untuk pertimbangan agregat AS$350 juta. Kedua-dua transaksi telah ditutup pada Julai 2023. Kini dengan penutupan pelaburan ekuiti strategik berjumlah AS$2.2 bilion, CYVN secara agregat memiliki kira-kira 20.1% daripada jumlah saham yang dikeluarkan dan terbitan Syarikat.

Mendatang, NIO dan CYVN, bersama-sama dengan sekutu masing-masing, akan terus bekerjasama rapat dan bersama untuk mengejar kolaborasi strategik dan teknologi di pasaran antarabangsa.

Tentang NIO Inc.
NIO Inc. merupakan sebuah syarikat perintis dan terkemuka dalam pasaran kenderaan elektrik pintar premium. Ditubuhkan pada November 2014, misi NIO adalah untuk membentuk gaya hidup yang ceria. NIO bertujuan untuk membina sebuah komuniti bermula dengan kenderaan elektrik pintar untuk berkongsi kegembiraan dan tumbuh bersama-sama pengguna. NIO mereka, membangunkan, bersama-sama membuat dan menjual kenderaan elektrik pintar premium, memacu inovasi dalam teknologi baharu seperti pemanduan autonomi, teknologi digital, sistem kuasa elektrik dan bateri. NIO membezakan dirinya melalui kemajuan teknologi berterusan dan inovasi, seperti teknologi pertukaran bateri terkemuka dalam industri, Bateri sebagai Perkhidmatan, atau BaaS, serta teknologi pemanduan autonomi miliknya dan Pemanduan Autonomi sebagai Perkhidmatan, atau ADaaS. Portfolio produk NIO terdiri daripada ES8, SUV pintar elektrik enam tempat duduk canggih, ES7 (atau EL7), SUV pintar elektrik lima tempat duduk pertengahan besar, ES6 (atau EL6), SUV pintar elektrik lima tempat duduk segala galeri, EC7, SUV coupe pintar elektrik lima tempat duduk canggih, EC6, SUV coupe pintar elektrik lima tempat duduk, ET9, eksekutif pintar elektrik canggih, ET7, sedan pintar elektrik canggih, ET5, sedan pintar elektrik pertengahan besar, dan ET5T, turer pintar elektrik.

Kenyataan Selamat
Kenyataan-kenyataan dalam kenyataan akhbar ini yang tidak bersifat fakta sejarah mungkin merupakan “kenyataan terhadap masa depan” mengikut definisi Seksyen 27A Akta Securities Amerika Syarikat 1933, seperti yang dipinda. Kenyataan terhadap masa depan ini boleh dikenal pasti dengan istilah seperti “akan”, “dijangka”, “mengira”, “bertujuan”, “berhasrat”, “anggar”, “belum pasti”, “mungkin”, “harus” dan ungkapan serupa. NIO juga boleh membuat kenyataan terhadap masa depan secara lisan atau bertulis dalam laporan suku tahunan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), laporan tahunan kepada pemegang saham, pengumuman, edaran atau penerbitan lain di laman web Bursa Saham Hong Kong (SEHK) dan Bursa Saham Singapura (SGX-ST), kenyataan akhbar dan bahan-bahan bertulis lain dan pernyataan lisan yang dibuat oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Penyataan-penyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk penyataan mengenai keyakinan, rancangan dan jangkaan NIO, merupakan kenyataan terhadap masa depan. Kenyataan terhadap masa depan membabitkan risiko dan ketidakpastian tertentu. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar NIO berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan terhadap masa depan, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi NIO; perkembangan perniagaan, kewangan dan prestasi operasi masa depan NIO; keupayaan NIO untuk mereka dan mengeluarkan kereta yang mencukupi kualiti dan daya tarikan kepada pelanggan mengikut jadual dan skala besar; keupayaannya untuk menjamin dan meluaskan keupayaan pengeluaran termasuk menubuhkan dan mengekalkan perkongsian dengan pihak ketiga; keupayaannya untuk menyediakan penyelesaian kuasa yang mudah dan menyeluruh kepada pelanggannya; ketangkasan, potensi pertumbuhan dan prospek BaaS dan ADaaS yang baru diperkenalkan; keupayaannya untuk memperbaiki teknologi atau membangunkan teknologi alternatif untuk memenuhi permintaan pasaran dan pembangunan industri; keupayaan NIO untuk memenuhi piawaian keselamatan berkaitan kenderaan bermotor yang ditetapkan; keupayaannya untuk menjamin bekalan bahan mentah atau komponen lain yang digunakan dalam kenderaannya; keupayaannya untuk menjamin tempahan dan jualan kenderaannya yang mencukupi; keupayaannya untuk mengawal kos operasinya; keupayaannya untuk membina jenama NIO; keadaan ekonomi dan perniagaan secara umum di seluruh dunia dan di China serta anggapan-anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam laporan NIO kepada SEC dan pengumuman dan penerbitan di laman web SEHK dan SGX-ST. Semua maklumat dalam kenyataan akhbar ini adalah pada tarikh kenyataan akhbar ini, dan NIO tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini mana-mana kenyataan terhadap masa depan, kecuali diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: http://ir.nio.com.

Hubungan Pelabur
ir@nio.com

Hubungan Media
global.press@nio.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.