Medigene akan Memaparkan Profil Keselamatan Positif Sel TCR-T selepas Penambahan Protein Peralihan Costimulatory melalui Pembentangan Poster di Persidangan AACR 2024 Tahunan

(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, 6 Mac 2024. (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Piawaian Utama), sebuah syarikat platform imunoonkologi yang fokus pada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T untuk tumor pepejal, akan membentangkan poster pada Mesyuarat Tahunan Persatuan Penyelidikan Kanser Amerika (AACR) 2024 yang diadakan dari 5-10 April 2024 di San Diego, Amerika Syarikat serta pembentangan lisan di Forum ELRIG-2024 yang akan diadakan di Darmstadt, Jerman pada 7 Mac 2024.

Pembentangan poster:

AACR 2024

Lokasi: Pusat Konvensyen San Diego, San Diego
Tarikh: 5-10 April 2024

Butiran mengenai pembentangan poster adalah seperti berikut:

Tajuk abstrak: Kawalan TCR sel Costimulatory Switch Protein (CSP) digated dalam sel rTCR-T yang menyatakan PD1-41BB
Maja Buerdek, Petra U. Prinz, Kathrin Mutze, Andrea Coluccio, Stefanie Tippmer, Miriam Bosch, Giulia Longinotti, Mario Catarinella, Kathrin Davari, Christiane Geiger, Barbara Loesch, Kristy Crame, Dolores J. Schendel.
Butiran sesi: PO.IM01.13 – Terapi Sel Adoptif 1: Sel T Khusus Antigen Tumor dan TCR-T, Ahad, 7 April, 1:30 PM – 5:00 PM waktu tempatan

Kerja yang akan dibentangkan menunjukkan bahawa sel T kejuruteraan reseptor sel T rekombinan (sel rTCR-T), apabila dipersenjatai dan dipertingkatkan oleh PD1-41BB CSP, mempamerkan kefungsian dan keselamatan sel TCR-T yang unggul serta profil keselamatan yang baik, mendedahkan potensi yang kuat untuk meningkatkan rawatan pesakit kanser yang mengalami keganasan tumor pepejal yang lanjut.

Abstrak untuk penyelidikan ini telah diterbitkan secara dalam talian di dan poster akan tersedia secara dalam talian selepas konferens di .

Syarikat merancang percubaan pertama pada manusia untuk MDG1015, terapi TCR-T yang menggabungkan CSP dalam kanser gastrik, kanser ovari, liposarkoma miksoid/bulat dan sarkoma sinovium dengan permohonan IND/CTA disasarkan untuk 2H 2024. MDG1015 ialah terapi TCR-T generasi ketiga pertama dalam kelasnya, menyasarkan NY-ESO-1/ LAGE-1a, dipersenjatai dan dipertingkatkan oleh PD1-41BB CSP.

Pembentangan lisan:

Forum ELRIG-2024

Lokasi: Pusat Konvensyen Darmstadtium, Darmstadt
Tarikh dan masa: 7 Mac 2024, 11:10 – 11:30 pagi waktu tempatan
Pembentang: Dr. Barbara Lösch, Ketua, Teknologi & Inovasi
Tajuk: Evolusi melalui Inovasi: Menyambungkan Titik Terapi TCR-T

Dr. Lösch akan memberikan gambaran keseluruhan tentang Platform End-to-End (E2E) milik Syarikat dan menyerlahkan pelbagai alat dalam Platform E2E yang boleh meningkatkan kefungsian sel TCR-T, keselamatan dan keberkesanan untuk penghasilan terapi TCR-T terbaik dan berbeza dalam kelasnya.

Pembentangan ini akan tersedia di laman web Medigene pada 7 Mac 2024:

—  akhir siaran akhbar  —

Tentang Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform imunoonkologi yang berdedikasi untuk membangunkan terapi sel T khusus untuk rawatan tumor pepejal. Platform End-to-End dibina berdasarkan pelbagai teknologi milik sendiri dan eksklusif yang membolehkan Syarikat menghasilkan reseptor sel T optimum terhadap antigen testis kanser dan neoantigen, memperkasakan dan mempertingkatkan sel T kejuruteraan reseptor sel ini (TCR-T) untuk menghasilkan terapi TCR-T terbaik dan berbeza dalam kelasnya, dan mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan ketahanan. Platform End-to-End menyediakan calon produk untuk saluran terapeutik dan perkongsiannya sendiri. Program TCR-T utama Medigene MDG1015 dijangka menerima kelulusan IND/CTA pada separuh kedua tahun 2024. Untuk maklumat lanjut, sila layari

Tentang Platform End-to-End Medigene

Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan pesakit sendiri dengan memanfaatkan sel T dalam pertempuran melawan kanser. Platform End-to-End Medigene menggabungkan pelbagai teknologi milik sendiri dan eksklusif untuk menghasilkan terapi TCR-T terbaik dan berbeza dalam kelasnya. Platform ini termasuk pelbagai teknologi pengoptimuman dan penghasilan TCR (cth., Priming TCR Allogeneic-HLA (Allo-HLA)), serta teknologi peningkatan produk (cth., Protein Penukar Costimulatory PD1-41BB dan CD40L-CD28, Precision Pairing) untuk menangani cabaran dalam membangunkan terapi TCR-T yang berkesan, tahan lama dan selamat. Perkongsian dengan beberapa syarikat termasuk BioNTech dan 2seventy bio terus mengesahkan aset dan teknologi platform.

Tentang Protein Penukar Costimulatory PD1-41BB Medigene

Perencatan titik semak melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel-sel tumor pepejal sensitif untuk dibunuh oleh sel T yang diaktifkan tetapi boleh terlepas dari aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul perencat yang dikenali sebagai ‘protein titik semak’, seperti Ligand Kematian Berjadual 1 (PD-L1), pada permukaannya. Apabila ini berlaku, sel T diaktifkan yang menyatakan PD-1, reseptor semula jadi untuk PD-L1, dinyahaktifkan. Ekspresi PD-L1 ialah mekanisme rintangan imun adaptif untuk tumor yang boleh membantu mereka terus hidup dan membesar.

Laluan isyarat kostimulatory 4-1BB (CD137):

Respons imun sel T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan kedua-dua rangsangan antigenic utama melalui reseptor sel T (TCR) dan isyarat kostimulatory. Domain isyarat intraselular protein 4-1BB menawarkan laluan yang dicirikan dengan baik untuk kostimulasi dan respons sel T yang dipertingkatkan.

Reseptor penukar PD1-41BB Medigene mengubah mekanisme pertahanan diri yang cuba dilakukan oleh tumor terhadap tumor dengan menggantikan domain isyarat perencat PD-1 dengan domain isyarat pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya menyahaktifkan sel T, reseptor penukar menyampaikan isyarat pengaktifan kepada sel TCR-T. Sel TCR-T yang diubah suai PD1-41BB membiak dengan kuat dengan kehadiran sel tumor PD-L1-positif dan membunuh lebih banyak sel tumor selepas pendedahan berulang. Tambahan pula, isyarat reseptor penukar membolehkan sel TCR-T berfungsi dengan lebih baik dengan tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan ciri persekitaran mikro tumor yang sangat bermusuhan.

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan jangkaan yang mewakili pendapat Medigene setakat tarikh siaran ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza dengan ketara daripada kenyataan jangkaan yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan berjangka ini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan di lokasi tertentu sahaja.

Medigene AG

Pamela Keck
Telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel: investor@medigene.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.