Lilium sedang berbincang maju dengan kerajaan Perancis untuk meluaskan skop industri dengan kemudahan bervolum tinggi di Perancis

  • Lilium ingin memanfaatkan warisan unik Perancis dalam bidang penerbangan dan asas pembekal yang luas dalam bidang penerbangan dan pengelektrikan untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran berskala tinggi Lilium Jet
  • Perbincangan mengenai pengembangan tapak perindustrian ke Perancis, anugerah kerajaan dan jaminan pinjaman yang berpotensi untuk diselesaikan dalam minggu-minggu akan datang
  • Pengembangan Lilium berpotensi untuk mewujudkan sehingga 850 pekerjaan langsung baru di Perancis
  • Pengeluaran Lilium Jet dijangka akan meningkatkan jumlah eksport Perancis kerana majoriti Lilium Jet yang dihasilkan akan berkhidmat negara-negara lain

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, 13 Mei 2024 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun pesawat lepas landas dan pendaratan menegak semua elektrik (“eVTOL”) pertama dan pelopor global dalam Mobiliti Udara Serantau (“RAM”), hari ini mengesahkan bahawa ia sedang dalam perbincangan lanjut dengan kerajaan Perancis mengenai rancangan untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran berskala tinggi dengan tapak perindustrian di Perancis dan anugerah kerajaan dan jaminan pinjaman yang berpotensi. Ini mengikuti pengumuman kerajaan Perancis mengenai perbincangan tersebut di Summit Pilih Perancis di Versailles pada 13 Mei.

Lilium sedang menilai beberapa lokasi berpotensi di Perancis, termasuk di kawasan penerbangan dan pengeluaran bateri terkemuka Nouvelle Aquitaine, untuk mengembangkan tapak perindustriannya, dengan perbincangan dijangka mencapai kesimpulan dalam minggu-minggu akan datang. Antara banyak sebab untuk memilih Perancis, Lilium tertarik dengan industri penerbangan beretablih Perancis, kepakaran dalam mobiliti elektrik, tenaga kerja berkemahiran tinggi, dan alam sekitar kerajaan yang menyokong. Dengan pelaburan keseluruhan masa depan yang dianggarkan sehingga €400 juta sepanjang beberapa tahun, Lilium berpotensi untuk mewujudkan sehingga 850 pekerjaan langsung baru dengan pengembangan tapak perindustriannya.

Ditubuhkan pada 2015, Lilium merupakan pelopor terkemuka di dunia dalam bidang teknologi eVTOL dan mobiliti udara serantau elektrik; dan satu-satunya pembuat di seluruh dunia dengan asas kelulusan untuk pesawat eVTOL di Eropah dan Amerika Syarikat.

Pengeluaran awal Lilium Jet bermula pada 2023 di ibu pejabat Lilium berhampiran Munich, Jerman. Dengan perkhidmatan masuk pada 2026 untuk Lilium Jet, Lilium sedang mempersiapkan pengeluaran berskala lebih besar untuk memenuhi permintaan pasaran global yang dijangka.

Lilium mempunyai saluran pesanan terdiri daripada lebih 780 Lilium Jet termasuk pesanan mengikat dan perjanjian MoU daripada pengendali di Amerika Syarikat, Amerika Selatan, Eropah, Asia, dan Timur Tengah. Menurut anggaran Morgan Stanley pada 2021, pasaran global eVTOL berpotensi bernilai $1 trilion dalam hasil global menjelang 2040. Lokasi pengeluaran berskala tinggi yang dirancang di Perancis akan berkhidmat pasaran global.

Lilium sedang bekerjasama dengan pembekal Tier 1 pelbagai, termasuk pemain Perancis yang mapan seperti Saint-Gobain, Michelin, Expliseat dan Ratier-Figeac. Dengan mengembangkan operasi pengeluarannya di Perancis, Lilium mengharapkan untuk memanfaatkan warisan unik Perancis dan asas pembekal yang luas dalam bidang penerbangan dan pengelektrikan.

Maklumat hubungan media:
Rainer Ohler
+49 172 4890353

Maklumat hubungan pelabur:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Mengenai Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mewujudkan mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan mudah capai yang lestari dan mesra alam untuk orang dan barang. Dengan menggunakan Lilium Jet, pesawat lepas landas dan pendaratan menegak semua elektrik direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi dengan emisi pengendalian sifar, Lilium mempercepatkan penguraian karbon pengangkutan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda keinginan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium lebih 1,000 orang termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan bertanggungjawab untuk menyerahkan beberapa pesawat penerbangan paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Ditubuhkan pada 2015, ibu pejabat dan kemudahan pengeluaran Lilium berpangkalan di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Kenyataan Masa Depan
Kenyataan media ini mengandungi beberapa kenyataan masa depan tertentu mengenai Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) yang dicadangkan perniagaan dan model perniagaan; (ii) pasaran dan industri yang Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi, termasuk saiz anggaran pasaran eVTOL global yang berpotensi; (iii) jangkaan masa untuk komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium dalam fasa-fasa, termasuk perkhidmatan masuk Lilium Jet; (iv) saiz dan masa sebarang pelaburan prospektif oleh Kumpulan Lilium ke dalam kemudahan terletak di Perancis. Kenyataan masa depan ini biasanya dikenal pasti dengan kata-kata “menjangka”, “percaya”, “boleh”, “anggar”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “di landasan”, “merancang”, “harus”, “strategi”, “ditargetkan”, “akan”, dan ungkapan serupa. Kenyataan masa depan adalah ramalan, projeksi, dan kenyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terhadap peristiwa masa depan dan berdasarkan andaian dan terdedah kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa sebenar atau keputusan masa depan mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam kenyataan masa depan. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa masa depan sebenar berbeza secara material daripada kenyataan masa depan dalam kenyataan media ini termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami atas Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2023, yang berdaftar dengan SEC, dan bahagian yang serupa bertajuk dalam penyataan SEC Lilium lain, semuanya boleh didapati di SEC. Kenyataan masa depan hanya berlaku pada tarikh ia dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak meletakkan keyakinan berlebihan pada kenyataan masa depan, dan Lilium menganggap tiada kewajipan untuk, dan tidak berniat untuk, mengemaskini, atau mengkaji semula kenyataan masa depan ini, sama ada kerana maklumat baru, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.