Elon Musk menang pertempuran mahkamah terhadap Australia

(SeaPRwire) –   Billionair teknologi Elon Musk memenangi pertempuran mahkamah terhadap Australia

Seorang hakim Mahkamah Persekutuan Australia telah memutuskan untuk tidak memperpanjang perintah yang melarang platform Elon Musk X (dahulunya Twitter) daripada memaparkan video serangan tikaman di sebuah gereja di Sydney.

Pada Isnin, Hakim Geoffrey Kennett menolak permohonan oleh Pesuruhjaya Keselamatan Digital Negara Australia, Julie Inman Grant, untuk memperpanjang sekatan terhadap klip itu, yang telah dinilai sebagai bahan “kelas 1” yang berkaitan dengan keganasan berimpak tinggi. Hakim belum memberikan penjelasan untuk keputusannya.

Larangan awal terhadap video itu, yang dikenakan oleh Mahkamah Persekutuan di Melbourne pada 22 April, tamat pada Isnin.

X telah enggan mematuhi perintah itu, yang akan membuat klip itu tidak dapat diakses oleh pengguna di seluruh dunia. Platform itu hanya bersetuju untuk menghalang kandungan itu di Australia. Musk menegaskan ketika itu bahawa satu negara tidak seharusnya mempunyai kuasa untuk menyensor internet seluruh dunia. Pesuruhjaya Keselamatan Digital mendakwa bahawa larangan menyeluruh diperlukan kerana rakyat Australia masih boleh mengakses video itu melalui VPN.

Klip yang dimaksudkan menunjukkan serangan tikaman yang berlaku semasa khutbah langsung di gereja Kristian Assyria di pinggir bandar Sydney pada 15 April. Empat orang, termasuk Uskup Mar Mari Emmanuel, cedera dalam apa yang diperihalkan oleh pihak berkuasa Australia sebagai “insiden pengganas.” Liputan serangan itu telah tersebar meluas di talian dan didakwa mencetuskan protes hangat berhampiran tempat kejadian.

Semasa perbicaraan Jumaat, peguam Pesuruhjaya Keselamatan Digital, Tim Begbie, mendakwa bahawa keengganan mematuhi perintah oleh X bersamaan dengan menghina Mahkamah Persekutuan. “Apa yang ia katakan tentang autoriti mahkamah agak mengejutkan,” katanya.

Peguam X, Bret Walker berhujah bahawa platform itu tidak melaksanakan larangan video tikaman itu kerana notis penyingkiran awal pesuruhjaya adalah tidak sah dan “nyata tidak mencukupi” disebabkan ketiadaan perincian mengenai sebab-sebab larangan.

Syarikat media sosial percaya bahawa “penyingkiran global adalah munasabah apabila X melakukannya kerana X mahu melakukannya, tetapi ia menjadi tidak munasabah apabila ia diperintahkan untuk melakukannya oleh undang-undang Australia,” kata Walker kepada hakim.

Pada akhir April, Uskup Emmanuel menyokong Musk semasa khutbah, dengan berkata bahawa beliau mahu video serangan terhadapnya kekal di talian kerana ia adalah “hak asasi kita yang diberikan Tuhan untuk kebebasan bersuara dan kebebasan beragama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.