Kizoo memimpin pusingan pembiayaan dalam Reservoir Neuroscience untuk memulihkan kesihatan otak yang menua

(SeaPRwire) –   SAN FRANCISCO dan BERLIN, 18 Jan. 2024 — Reservoir Neuroscience mengumumkan hari ini penyelesaian pusingan pembiayaan sebanyak $4 juta untuk menyokong pembangunan terapi baru untuk neurodegenerasi berkaitan usia. Reservoir akan menggunakan dana tersebut untuk membangunkan kelas baru agen kimia yang direka untuk memulihkan kesihatan pembuluh darah otak untuk memperbaiki otak yang menua. Pusingan tersebut diketuai oleh Kizoo Technology Capital, pelabur utama dalam bidang bioteknologi pemulihan yang memberi tumpuan kepada syarikat permulaan yang menangani kerosakan berkaitan usia pada tahap sel dan molekul, dengan penyertaan tambahan daripada pelabur sedia ada R42 Fund dan Healthspan Ventures.

Pendekatan unik Reservoir terhadap neurodegenerasi dibangunkan oleh pengasas Aaron Friedman dan Vlad Senatorov, PhD ahli neurosains dari UC Berkeley yang memberi tumpuan untuk memahami bagaimana pembuluh darah yang menua mempengaruhi kesihatan otak. Syarikat itu bertujuan untuk membangunkan ubat pertama yang secara khusus menyasarkan penyakit vaskular sebagai cara baru untuk memulihkan kesihatan otak semasa proses penuaan semula jadi dan dalam penyakit berkaitan usia. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa kebanyakan populasi yang menua membangunkan kemerosotan vaskular awal pada usia pertengahan, menjadikan patologi vaskular salah satu tanda awal dan paling meluas bagi penyakit otak.

Menggunakan teknologi organ-di-cipta untuk membiakkan pembuluh darah manusia dan mengkaji penuaan vaskular, Reservoir menemui dan membangunkan sebatian jenis pertama yang menyembuhkan penyakit dalam pembuluh darah dan membaikkan halangan darah-otak yang rosak. Strategi terapeutik Reservoir cuba untuk memulihkan kesihatan pembuluh darah untuk menangani kerosakan degeneratif yang merebak dari pembuluh darah ke otak.

“Dengan merawat masalah asas vaskular yang kebanyakan pesakit tidak dapat elakkan melalui penuaan, kami sedang menangani faktor risiko tunggal terbesar untuk membangunkan penyakit neurodegeneratif. Kami percaya pendekatan ini untuk memperbaiki otak yang menua akan berkesan bukan sahaja sebagai terapi tunggal, tetapi juga mempunyai potensi lebih luas untuk kesihatan otak dan manfaat sistemik dalam pelbagai penyakit berkaitan usia,” kata Dr. Friedman, CEO Reservoir Neuroscience.

“Kami percaya pendekatan unik Reservoir untuk memulihkan kesihatan pembuluh darah otak, sambil juga memperbaiki halangan darah-otak, mempunyai potensi untuk menangani punca asas beberapa patologi saraf,” kata Patrick Burgermeister, Rakan Kizoo Technology Capital dan ahli lembaga baru Reservoir Neuroscience.

Mengenai Reservoir Neuroscience

Reservoir Neuroscience ialah syarikat bioteknologi permulaan yang dibiayai melalui pelaburan dari Kawasan Teluk San Francisco yang maju terapi baru untuk menangani patologi vaskular otak dalam penuaan dan penyakit neurodegeneratif. Dalam penyakit yang sangat tidak terpuaskan ini, pembuluh darah otak menjadi rosak dan tidak berfungsi dengan baik; menyebabkan radang yang memacu hasil penyakit. Patologi vaskular ini ialah penanda awal neurodegenerasi dan mendefinisikan segmen pesakit terbesar tetapi tidak pernah dirawat.

Reservoir Neuroscience diketuai oleh pengasas bersama Aaron Friedman dan Vlad Senatorov, PhD ahli neurosains dari UC Berkeley yang merintis kajian baru yang mendedahkan bagaimana penuaan pembuluh darah menyebabkan penyakit otak. Reservoir Neuroscience membangunkan platform cip organ manusia proprietari untuk menemui sebatian baru dan terkemuka yang memulihkan kesihatan vaskular otak, menawarkan pendekatan pertama jenisnya untuk menangani patologi vaskular dan neuroinflamasi.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Mengenai Kizoo

Kizoo menyediakan pembiayaan permulaan dan susulan dengan memberi tumpuan kepada bioteknologi pemulihan. Sebagai ahli perniagaan, pelabur modal ventura, dan mentor dalam syarikat teknologi berkembang pesat dan bioteknologi selama bertahun-tahun dengan pelbagai keluaran dan nilai yang besar dicipta untuk pengasas, Kizoo kini membawa pengalaman ini kepada bidang bioteknologi pemulihan yang baru muncul. Kami melihat industri ini akan melebihi pasaran teknologi terbesar hari ini.

Sebagai sebahagian daripada Kumpulan Forever Healthy Michael Greve, Kizoo menyokong terus penciptaan syarikat permulaan yang menukar penyelidikan punca asas penuaan kepada terapi dan perkhidmatan untuk aplikasi manusia. Pelaburan termasuk Cellvie, Cyclarity, Revel Pharmaceuticals, Elastrin Therapeutics, MoglingBio, dan lain-lain.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Hubungan Media untuk Kizoo

Frank Schueler
Pengarah Urusan
Kizoo Technology Capital

Hubungan Media untuk Reservoir Neuroscience

Aaron Friedman
CEO Reservoir Neuroscience

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.