EHang Laporkan Keputusan Kewangan Ketiga Suku Tahun 2023 Yang Belum Diaudit

 • Pendapatan Meningkat sebanyak 248% YoY, 186% QoQ
 • EH216-S Menerima Sijil Jenis Pertama di Dunia untuk eVTOL Tanpa Pemandu daripada CAAC
 • CAAC Meluluskan Sistem Awan Pesawat Tanpa Pemandu EHang untuk Operasi Ujian
 • Kerjasama Strategik UAM dengan Kerajaan Daerah Bao’an, Shenzhen dan Kerajaan Bandaraya Hefei
 • Menutup Pelaburan PIPE AS$23 Juta daripada Pelabur Strategik
 • Pelaburan Strategik dalam Inx untuk Membangunkan Rantai Bekalan Bateri Logam Litium Pepejal untuk eVTOL

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, Nov. 22, 2023 — EHang Holdings Limited (“EHang” atau “Syarikat”) (Nasdaq: EH), platform teknologi Mobiliti Udara Bandar (“UAM”) terkemuka di dunia, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi suku ketiga yang berakhir pada 30 September 2023.

Titik Cemerlang Kewangan dan Operasi bagi Suku Ketiga 2023

 • Jumlah pendapatan adalah RMB28.6 juta (AS$3.9 juta), meningkat sebanyak 247.9% daripada RMB8.2 juta pada suku ketiga 2022, dan meningkat sebanyak 186.0% daripada RMB10.0 juta pada suku kedua 2023.
 • Margin kasar adalah 64.6%, mewakili tahap margin kasar yang tinggi secara konsisten dengan penurunan sedikit sebanyak 1.3 peratus mata daripada 65.9% pada suku ketiga 2022, tetapi meningkat sebanyak 4.4 peratus mata berbanding 60.2% pada suku kedua 2023. Penurunan tahun ke tahun terutamanya disebabkan oleh perubahan dalam campuran pendapatan. Peningkatan suku ke suku terutamanya disebabkan oleh harga jual purata produk siri EH216 yang lebih tinggi.
 • Kerugian operasi adalah RMB70.0 juta (AS$9.6 juta), mewakili peningkatan sebanyak 5.0% daripada RMB73.7 juta pada suku ketiga 2022 dan peningkatan sebanyak 7.0% daripada RMB75.3 juta pada suku kedua 2023.
 • Kerugian operasi terselaras1 (bukan GAAP) adalah RMB34.2 juta (AS$4.7 juta), mewakili peningkatan sebanyak 35.2% daripada RMB52.9 juta pada suku ketiga 2022, dan peningkatan sebanyak 33.3% daripada RMB51.3 juta pada suku kedua 2023.
 • Kerugian bersih adalah RMB67.1 juta (AS$9.2 juta), mewakili peningkatan sebanyak 12.3% daripada RMB76.5 juta pada suku ketiga 2022, dan peningkatan sebanyak 11.4% daripada RMB75.7 juta pada suku kedua 2023.
 • Kerugian bersih terselaras2 (bukan GAAP) adalah RMB31.3 juta (AS$4.3 juta), mewakili peningkatan sebanyak 43.1% daripada RMB55.1 juta pada suku ketiga 2022, dan peningkatan sebanyak 39.5% daripada RMB51.8 juta pada suku kedua 2023.
 • Baki tunai, setara tunai, pelaburan jangka pendek dan deposit tempoh pendek terkawal adalah RMB295.6 juta (AS$40.5 juta) pada 30 September 2023.
 • Penjualan dan penghantaran produk siri EH2163 adalah 13 unit, peningkatan ketara berbanding 4 unit pada suku ketiga 2022, dan 5 unit pada suku kedua 2023.

Titik Cemerlang Perniagaan bagi Suku Ketiga 2023 dan Perkembangan Terkini

 • EH216-S Menerima Sijil Jenis Pertama di Dunia untuk eVTOL Tanpa Pemandu daripada CAAC

Pada Oktober 2023, EH216-S, sistem kenderaan udara tanpa pemandu (“UAV”) kami yang dibangunkan sendiri untuk membawa penumpang, telah mendapat sijil jenis (“TC”) daripada Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC). Model EH216-S telah berjaya menunjukkan pematuhan penuhnya terhadap piawaian keselamatan dan keperluan kelayakan udara yang ditetapkan oleh CAAC, dengan itu layak untuk operasi komersial yang melibatkan UAV membawa penumpang. Sebagai TC pertama di dunia untuk pesawat eVTOL tanpa pemandu, TC EH216-S bukan sahaja menetapkan piawaian untuk pensijilan kelayakan udara inovatif eVTOL di China dan luar negara, malahan juga menjadi tonggak sejarah penting bagi operasi UAM komersial.

Di bawah panduan CAAC, EHang terus maju ke hadapan dengan pengeluaran EH216-S mengikut TCnya. Parti pertama EH216-S yang disahkan dijadualkan untuk keluar daripada jalur pengeluaran pada suku keempat 2023. Syarikat juga sedang bekerja pada Pensijilan Pengeluaran dengan CAAC berkaitan kelayakannya untuk pengeluaran besar-besaran EH216-S.

 • CAAC Meluluskan Sistem Awan Pesawat Tanpa Pemandu EHang untuk Operasi Ujian

Pada Ogos 2023, CAAC meluluskan Sistem Awan Pesawat Tanpa Pemandu EHang (“UACS”) untuk operasi ujian. UACS EHang menampilkan fungsi pengurusan ruang udara, UAV, pelan penerbangan dan operator, dan membolehkan pengurusan beramai-ramai beberapa kenderaan udara dalam ruang udara yang sama, serta memastikan operasi yang lebih selamat dan boleh dipercayai. UACS EHang memberikan perlindungan penting untuk keselamatan operasi dan pengurusan UAVnya pada skala.

 • Kerjasama Strategik dengan Kerajaan Daerah Bao’an, Shenzhen untuk UAM dan Penghantaran 5 Unit EH216-S kepada Pelanggan Tempatan untuk Persiapan Operasi

Pada Julai 2023, EHang mencapai Memorandum Persefahaman (“MOU”) dengan Kerajaan Daerah Bao’an, Bandaraya Shenzhen untuk kerjasama strategik bagi operasi UAM. Kedua-dua pihak akan bekerjasama untuk membangunkan kes penggunaan UAM, sistem dan laluan di Shenzhen sebagai bandar percontohan ekonomi altitud rendah kebangsaan. Pusat Demonstrasi Operasi UAM sedang dibina di Teluk OH di Daerah Bao’an dengan rancangan untuk melancarkan perkhidmatan pengalaman pelancongan dan pandangan udara menggunakan EH216-S. Menganggap operasi penerbangan di Daerah Bao’an, EHang menghantar lima unit EH216-S kepada pelanggan tempatan, Boling, pada September 2023. Boling telah menyatakan niatnya untuk membeli sekurang-kurangnya 95 unit EH216-S untuk masa hadapan di Shenzhen, seperti yang termaktub dalam surat niat yang ditandatangani.

 • Kerjasama Strategik dengan Kerajaan Bandaraya Hefei dengan Rancangan Sokongan AS$100 Juta

Pada Oktober 2023, EHang menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan Kerajaan Bandaraya Hefei untuk pembangunan bersama ekosistem ekonomi altitud rendah di Hefei, China. EHang merancang untuk melancarkan operasi UAV berjadual di Taman Pusat Luogang, Hefei, mengubahnya menjadi super aerohub UAM terkemuka. Kerajaan Bandaraya Hefei bercadang untuk memberikan sokongan kepada EHang dalam pelbagai bentuk dengan sasaran jumlah AS$100 juta. Sokongan akan diberikan sama ada melalui penyelarasan atau memudahkan pesanan pembelian untuk sekurang-kurangnya 100 unit produk siri EH216, dan/atau dengan memberikan sokongan pembiayaan. Masa, jumlah dan jenis sokongan tertentu akan tertakluk kepada perjanjian muktamad.

 • Pusat Mobiliti Udara Bandar Eropah EHang Dibuka di Sepanyol

Pada November 2023, EHang mengumumkan pembukaan Pusat UAM Eropah pertama kami di Sepanyol. Terletak di dalam Lapangan Terbang Antarabangsa Lleida-Alguaire, pusat ini merupakan yang pertama jenisnya di Eropah untuk pesawat eVTOL tanpa pemandu, menetapkan piawaian global untuk pengintegrasian berkesan operasi eVTOL dengan infrastruktur lapangan terbang, sistem pengurusan lalu lintas udara, prosedur operasi, dan teknologi maklumat lain.

 • Pelaburan PIPE AS$23 Juta daripada Pelabur Strategik untuk Memperkukuh Likuiditi

Pada Julai 2023, EHang menyekat pelaburan ekuiti AS$23 juta melalui penempatan persendirian kepada beberapa pelabur strategik. Hasil kasar daripada penempatan akan digunakan untuk modal kerja dan tujuan korporat am, membolehkan percepatan rancangan strategik untuk kemajuan teknologi, pembangunan perniagaan, dan operasi komersial.

 • Pelaburan Strategik dalam Inx untuk Membangunkan Rantai Bekalan Bateri Logam Litium Pepejal untuk eVTOL

Pada September 2023, EHang melabur secara strategik dalam Syarikat Teknologi Inx Shenzhen Co., Ltd. (“Inx”), sebuah syarikat teknologi bateri logam litium pepejal di China, dan merancang untuk bekerjasama dengan Inx dalam penyelidikan, pembangunan dan pengeluaran bateri logam litium pepejal untuk produk eVTOL tanpa pemandu kami. Pelaburan strategik kami dalam Inx selari sepenuhnya dengan usaha EHang untuk teknologi yang lebih hijau dan berkarbon rendah, dan juga merupakan sebahagian daripada usaha Syarikat untuk melaksanakan dan meningkatkan rantai bekalan bateri hulu kami.

Ucapan Ketua Pegawai Eksekutif

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

Encik Huazhi Hu, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang