EHang dan Greater Bay Technology Membentuk Perkongsian Strategik untuk Bersama-sama Membangunkan Bateri Pengecasan Sangat Cepat/eXtreme Cepat Pertama di Dunia untuk eVTOL

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, 28 April 2024 – EHang Holdings Limited (“EHang” atau “Syarikat”) (Nasdaq: EH), platform teknologi pergerakan udara bandar (“UAM”) yang paling terkemuka di dunia, mengumumkan bahawa ia telah menubuhkan perkongsian strategik dengan Guangzhou Greater Bay Technology Co., Ltd. (“Greater Bay Technology” atau “GBT”) yang memberi tumpuan kepada cas ultra-pantas di Persidangan dan Pameran Teknologi Bateri Antarabangsa Chongqing ke-16 untuk penyelidikan dan pembangunan bateri penyelesaian cas ultra-pantas (“UFC”)/eXtreme Fast Charging (“XFC”) yang pertama di dunia untuk kapal terbang lepas landas dan pendaratan menegak (“eVTOL”) EHang. Perkongsian ini adalah untuk mempromosikan penyelidikan dan pembangunan serta perindustrian komponen dan modul sistem kuasa eVTOL dalam sektor UAM, meletakkan asas ekologi untuk operasi komersial ekonomi altitud rendah.

EHang and Greater Bay Technology Form Strategic Partnership to Jointly Develop World's First Ultra-Fast/eXtreme Fast Charging Batteries for eVTOL(Gambar: EHang dan GBT bekerjasama untuk membangunkan bateri cas ultra-pantas/eXtreme pertama di dunia untuk eVTOL)

Berdasarkan kapal terbang eVTOL EHang (termasuk EH216-S, VT30 dan lain-lain), EHang dan GBT akan bekerjasama secara bersama untuk membangunkan sel, bateri, paket dan tiang cas yang memenuhi piawaian kelayakan udara Lembaga Penerbangan Awam China (CAAC) serta piawaian 4H (tenaga tinggi, kitaran hayat tinggi, kadar cas-nyahcas segera tinggi dan keselamatan tinggi), dengan itu mencapai penyesuaian dan penggunaan bateri cas ultra-pantas dalam kapal terbang eVTOL EHang. Selain itu, kedua-dua pihak akan secara berperingkat membangunkan tiang, stesen dan infrastruktur lain untuk menubuhkan ekologi untuk operasi komersial masa depan.

Sistem bateri kuasa adalah salah satu komponen teras kapal terbang dan prestasinya menentukan julat, kestabilan, keselamatan dan kecekapan operasi kapal terbang. Bateri UFC/XFC yang akan dibangunkan bersama oleh kedua-dua pihak untuk kapal terbang eVTOL akan menawarkan skala penuh kelebihan dari segi (i) kelajuan cas yang pantas, dijangka hanya mengambil masa lima hingga sepuluh minit untuk dicas dari 30% ke 80%, (ii) ketumpatan tenaga sistem bateri melebihi 200Wh/kg dan (iii) hayat kitaran melebihi 2,000 kali kitaran. Ia akan meningkatkan produk eVTOL EHang dari segi keselamatan, kemampanan dan kecekapan operasi, untuk memenuhi permintaan asas kemudahan, kecekapan dan ekonomi untuk operasi skala besar dan berfrekuensi tinggi kapal terbang eVTOL di pergerakan udara bandar rendah.

Pei Feng, Presiden GBT, berkata: “Sistem bateri adalah ‘stesen asas’ dalam rangkaian tenaga bersih, dan kelajuan aliran tenaganya mempengaruhi kecekapan inovasi perindustrian dan pengalaman pengguna. GBT kini merupakan satu-satunya syarikat di dunia yang telah mencapai pengeluaran berskala besar bateri kuasa kadar tinggi malar, manakala EHang merupakan satu-satunya syarikat di dunia yang telah mencapai tiga sijil untuk kapal terbangnya yang membawa penumpang tanpa pemandu eVTOL. Kerjasama antara kedua-dua pihak akan meneliti satu mod operasi yang cekap untuk pengangkutan altitud rendah dan mendorong pembangunan dan kemajuan selanjutnya dalam industri UAM.”

Huazhi Hu, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang, berkata: “Kami gembira dapat bekerjasama dengan GBT, rakan kongsi yang kuat dalam bidang bateri XFC, dan bersama-sama mencipta zaman XFC untuk kapal terbang eVTOL. EH216-S EHang kini berada dalam peringkat penting memasuki operasi komersial dengan semua sijil jenis, sijil pengeluaran dan kelayakan udara piawai yang dikeluarkan oleh CAAC. Kerjasama kami akan mempromosikan penubuhan ekologi UFC untuk kapal terbang eVTOL, mengurangkan masa pengecasan kapal terbang eVTOL dan memperkukuh asas untuk operasi komersial berskala besar dan berkecekapan tinggi dalam ekonomi altitud rendah.”

Tentang Greater Bay Technology

Greater Bay Technology merupakan syarikat teknologi tinggi swasta pertama dengan pemilikan campuran, diasaskan secara dalaman oleh Guangzhou Automobile Group Co., Ltd (GAC). GBT memberi tumpuan kepada R & D, pengeluaran dan perkhidmatan bateri cas eXtreme Pantas (XFC) generasi baharu, penyimpanan tenaga dan sistemnya. Ia kini menubuhkan tiga siri produk utama termasuk ultra-pantas, super-pantas dan cas pantas standard. AION V Plus 70 GAC yang ditenagai oleh bateri GBT 7-Min (0-80% cas dalam 7.5 minit) menetapkan rekod dunia untuk “teknologi pengecasan kenderaan elektrik paling pantas” oleh Badan Pensijilan Rekod Dunia (WRCA). GBT juga aktif membina kapasiti dalam sel bateri dan paket bateri. Fasa pertama ibu pejabat dan pusat pengeluaran baru yang dibina di Daerah Nansha, Bandaraya Guangzhou telah siap dan diletakkan ke dalam operasi pada akhir Oktober 2023. Sebagai kilang khusus pertama di dunia untuk bateri cas eXtreme Pantas, jumlah kapasiti pengeluaran tapak asas ini akan menjadi 8GWh/tahun.

Tentang EHang

EHang (Nasdaq: EH) adalah platform teknologi pergerakan udara bandar (“UAM”) paling terkemuka di dunia. Misi kami adalah membolehkan pergerakan udara bandar yang selamat, autonomi dan mesra alam yang boleh diakses oleh semua orang. EHang menyediakan pelanggan dalam pelbagai industri dengan sistem dan penyelesaian kapal terbang tanpa pemandu (“UAV”): pergerakan udara (termasuk pengangkutan penumpang dan logistik), pengurusan bandar pintar dan penyelesaian media udara. EH216-S EHang telah memperoleh sijil jenis, sijil pengeluaran dan sijil kelayakan udara piawai pertama di dunia untuk kapal terbang eVTOL membawa penumpang. Sebagai perintis utama teknologi dan penyelesaian komersial UAV di industri UAM global, EHang terus menjelajahi sempadan langit untuk menjadikan teknologi penerbangan memberi manfaat kepada kehidupan kami di bandar pintar. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan yang mungkin dianggap sebagai “kenyataan prospektif” mengikut “perlindungan selamat” Akta Pembaikan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “mengira”, “bertujuan”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan”, “mungkin” dan ungkapan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan pengurusan, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian yang melekat. Pelbagai faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada sijil, jangkaan kami mengenai permintaan dan penerimaan pasaran terhadap produk dan penyelesaian kami serta komersialisasi perkhidmatan UAM, hubungan kami dengan rakan kongsi strategik, dan saman semasa dan potensi saman yang melibatkan kami. Pengurusan telah berdasarkan jangkaan, anggapan, anggaran dan projeksi ini. Walaupun mereka percaya jangkaan, anggapan, anggaran dan projeksi ini adalah munasabah, kenyataan sedemikian hanyalah ramalan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, banyak daripadanya di luar kawalan pengurusan. Kenyataan ini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian EHang berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau tersirat oleh kenyataan prospektif ini.

Hubungan Pelabur:

Hubungan Media:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.