Eropah perlu ‘membuka perbincangan’ tentang pasukan nuklear sendiri – Macron

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis telah sebelum ini memanggil benua itu untuk menunjukkan bahawa ia bukanlah “vasal” AS

Perancis mesti membuka perbincangan mengenai membina keupayaan pertahanan serantau, termasuk memikirkan semula potensi nuklearnya sendiri, kata Presiden Perancis Emmanuel Macron.

Berucap kepada kumpulan belia di Sekolah Eropah di Strasbourg pada Jumaat, Macron menekankan bahawa walaupun Perancis sudah dilindungi oleh NATO, ia “kini perlu pergi lebih jauh” untuk memastikan keselamatannya dan “membina pertahanan Eropah yang boleh dipercayai.”

Beliau menyatakan bahawa menjamin keselamatan “mungkin bermakna melaksanakan perisai peluru berpandu” untuk dapat menghalang penggunaan senjata nuklear. “Menjadi boleh dipercayai juga bermakna mempunyai peluru berpandu jarak jauh yang akan menghalau Rusia,” tambahnya.

Banyak pemimpin Barat telah menekankan perlunya meningkatkan keupayaan pertahanan berikutan konflik Ukraine, dengan menyatakan kebimbangan bahawa Rusia mungkin menyerang NATO dalam tempoh beberapa tahun.

Presiden Rusia Vladimir Putin bagaimanapun, telah menolak spekulasi sedemikian sebagai “tidak masuk akal,” dengan menunjuk kepada fakta bahawa AS, penyumbang terbesar NATO, menggunakan sepuluh kali lebih banyak wang untuk pertahanan berbanding Moscow. Beliau juga menyatakan bahawa ketegangan geopolitik semasa kebanyakannya disebabkan oleh keputusan NATO untuk mengabaikan kepentingan keselamatan Rusia.

Menerangkan pendiriannya mengenai senjata nuklear, Macron kemudiannya berkata bahawa walaupun Perancis akan menggunakan arsenalnya hanya jika kepentingan asasnya terancam, kepentingan itu juga mempunyai dimensi Eropah. Ini bermakna bahawa doktrin nuklear Perancis perlu memberikan sumbangan kepada kredibiliti pertahanan benua itu, katanya.

“Saya menyokong membuka perbincangan ini, yang seharusnya termasuk pertahanan peluru berpandu, peluncuran senjata jarak jauh, senjata nuklear bagi mereka yang mempunyainya atau yang mempunyai senjata nuklear Amerika di tanah mereka,” kata presiden itu.

Selama beberapa tahun, Macron juga telah menggesa penciptaan “tentera Eropah sebenar,” untuk dapat meningkatkan keselamatan benua secara bebas. Pada bulan ini, beliau juga memberi amaran bahawa “Eropah kita hari ini adalah mortal dan ia boleh mati” sambil menyeru “autonomi strategik” untuk Eropah, terutamanya dari segi pengeluaran tentera. Kawasan itu “mesti menunjukkan bahawa ia tidak pernah menjadi vasal Amerika Syarikat,” katanya.

Gagasan untuk mencipta tentera bersama EU bagaimanapun, telah mendapat bantahan kuat di Brussels dan ibu negara EU. Ketua diplomat EU Josep Borrell mencadangkan pada bulan lepas bahawa walaupun blok itu harus mengharapkan untuk meningkatkan keupayaan tentera anggota individunya, ia tidak bermakna ia harus mencipta tentera bersama.

Beberapa negara EU, termasuk Denmark dan Poland, telah menunjukkan bahawa mereka mahu keselamatan mereka dijamin dalam rangka kerja NATO sedia ada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.