atai Life Sciences Mengumumkan Pesakit Pertama Dos Dalam Bahagian 2 Kajian Fasa 2a Beckley Psytech Menyelidik BPL-003 Tambahan kepada SSRI dalam Pesakit dengan Kesedihan yang Tidak Bertindak Balas Rawatan

  • Kajian Fasa 2a BPL-003 adalah satu kajian terbuka yang menyiasat BPL-003 sebagai monoterapi dan tambahan kepada SSRI dalam pesakit dengan Keadaan Depresi yang Tidak Bertindak Balas Rawatan.
  • daripada bahagian monoterapi yang baru-baru ini siap dalam Bahagian 1 kajian telah dikongsi pada Mac 2024, dan menunjukkan bahawa satu dos tunggal BPL-003 adalah selamat dan ditoleransi dengan baik, dengan kesan antidepressan yang cepat dan berkekalan sehingga 12-minggu selepas dos.
  • Bahagian 2 kajian akan menyiasat satu dos tunggal BPL-003 dalam pesakit yang sedang mengambil kursus antidepressan SSRI secara stabil.
  • Pesakit pertama telah dirawat dalam Bahagian 2 kajian dan keputusan awal dijangka pada Suku 1 2025.

(SeaPRwire) –   NEW YORK dan BERLIN, 24 April 2024 — (NASDAQ: ATAI) (“atai” atau “Syarikat”), syarikat biofarma sisi klinikal yang bertujuan untuk mengubah rawatan gangguan mental kesihatan, hari ini mengumumkan bahawa pesakit pertama telah dirawat dalam Bahagian 2 kajian Fasa 2a Beckley Psytech, menilai BPL-003 (5-MeO-DMT intranasal) dalam pesakit yang hidup dengan Keadaan Depresi yang Tidak Bertindak Balas Rawatan (TRD).

Dalam Bahagian 2 kajian fasa 2a terbuka ini (), pesakit dengan TRD sederhana hingga teruk yang sedang mengambil kursus SSRI oral pilihan serotonin selektif yang stabil akan menerima satu dos tunggal BPL-003 bersama sokongan psikologi untuk menyiasat keselamatan, ketoleranan, keberkesanan, farmakokinetik dan farmakodinamik BPL-003 sebagai rawatan tambahan kepada SSRI. Pesakit akan dipantau selama 12 minggu selepas dos. Keputusan awal dijangka pada Suku 1 2025.

Mengenai Bahagian 2 kajian, Florian Brand, CEO dan Pengasas Bersama atai, berkata: “Banyak kajian klinikal menyiasat psikedelik memerlukan pesakit untuk menghentikan ubat antidepressan sedia ada. Dapatan daripada bahagian rawatan tambahan ini dalam Kajian Fasa 2a BPL-003 akan membantu untuk memaklumkan sama ada BPL-003 boleh menjadi rawatan yang selamat dan berkesan apabila digabungkan dengan SSRI, yang boleh membenarkan akses pesakit yang lebih meluas, jika BPL-003 mencapai kelulusan.”

Bahagian 1 Kajian Fasa 2a menyiasat satu dos 10mg BPL-003 bersama sokongan psikologi dalam pesakit dengan TRD sederhana hingga teruk yang tidak mengambil ubat antidepressan secara serentak. menunjukkan bahawa satu dos tunggal BPL-003 telah menimbulkan tindak balas antidepressan yang cepat1 dalam 55% pesakit pada hari selepas dos. Kesan antidepressan adalah berkekalan, dengan kadar tindak balas 55% dikekalkan pada minggu 4, yang terus ke minggu 12. Terdapat 55% pesakit dalam remission2 pada minggu 4 dan 45% dalam remission pada minggu 12. BPL-003 juga dipaparkan memerlukan masa yang singkat di klinik dengan kesan akut berakhir pada purata kurang daripada dua jam, menggarisbawahi potensi BPL-003 untuk menyampaikan model rawatan dos tunggal berskala yang boleh muat dalam paradigma rawatan dua jam sedia ada Spravato®.

Kajian Fasa 2b BPL-003 sedang dijalankan, menilai kesan dos sederhana atau tinggi tunggal BPL-003 berbanding dos sub-persepsi dalam pesakit TRD (). Keputusan awal daripada kajian itu dijangka pada Suku 2 2024.

Rujukan
1 Kadar tindak balas ditakrifkan sebagai pengurangan ≥50% skor MADRS.
2 Kadar remission ditakrifkan sebagai skor MADRS ≤10.

Mengenai Beckley Psytech dan BPL-003

Beckley Psytech ialah syarikat biofarma sisi klinikal swasta yang sedang membangunkan BPL-003, yang merupakan formula garam benzoat sintetik yang dilindungi paten daripada 5-MeO-DMT yang diberikan secara intranasal. Ia merupakan sebatian psikedelik berkekalan pendek yang mengikat kepada pelbagai reseptor serotonerik. Kaji selidik epidemiologi dan kajian pemerhatian telah melaporkan bahawa 5-MeO-DMT dikaitkan dengan peningkatan mood, kurang kebimbangan, kurang tekanan, peningkatan kepuasan hidup dan kesedaran. 5-MeO-DMT telah dilaporkan menghasilkan pengalaman mistik dengan intensiti berbanding dengan dos tinggi psilocibin tetapi mempunyai tempoh kesan yang jauh lebih pendek.

Pada Januari 2024, , mengakibatkan pemilikan saham 35.5% dan 1:1 liputan waran pada penerbitan primer pada premium 30%. atai memegang hak pertama menolak jualan syarikat pada masa had dan hak pertama rundingan yang tidak terhad untuk BPL-003 dan ELE-101. atai dan Beckley Psytech juga bersetuju untuk bekerjasama dalam terapeutik digital, aktiviti pasaran dan akses pasaran dalam persiapan potensi pengkomersialan masa depan.

Mengenai atai Life Sciences

atai adalah syarikat biofarma sisi klinikal yang bertujuan untuk mengubah rawatan gangguan mental kesihatan dan diasaskan sebagai tindak balas kepada keperluan yang ketara dan ketiadaan inovasi dalam landskap rawatan mental. atai komited untuk membangunkan rawatan inovatif secara cekap untuk merawat depresi, kebimbangan, ketagihan, dan gangguan mental kesihatan lain. Dengan menggabungkan sumber dan amalan terbaik, atai bertujuan untuk mengubah rawatan mental secara bertanggungjawab dan pantas untuk mencapai perubahan tingkah laku yang bermakna dan berterusan dalam pesakit mental kesihatan. Visi atai adalah untuk menyembuhkan gangguan mental kesihatan supaya semua orang, di mana-mana boleh hidup dengan lebih bermakna. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Pernyataan Prospektif

Kenyataan media ini mengandungi pernyataan prospektif dalam maksud Private Securities Litigation Reform Act 1995. Perkataan “percaya”, “mungkin”, “akan”, “menganggar”, “terus”, “menjangka”, “boleh”, “akan”, “projek”, “berpotensi”, “awal”, “mungkin”, dan ungkapan yang sama dan perkataan dan ungkapan yang berbeza yang bertujuan untuk mengenal pasti pernyataan prospektif, walaupun semua pernyataan prospektif tidak menggunakan perkataan atau ungkapan ini. Semua pernyataan yang terkandung dalam kenyataan media ini selain pernyataan fakta sejarah harus dipertimbangkan sebagai pernyataan prospektif, termasuk tanpa had kepada jangkaan dan ramalan kami mengenai kejayaan, kegunaan potensi dan jadual pembangunan BPL-003 dan ujian berkaitan, dan strategi perniagaan dan rancangan kami.

Kerana pernyataan prospektif tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diekspresikan atau disiratkan oleh pernyataan prospektif tersebut. Risiko dan ketidakpastian ini termasuk, antara lain: pembangunan klinikal dan praklinikal tidak pasti, dan program kami mungkin mengalami penangguhan atau mungkin tidak pernah maju ke ujian klinik; bergantung kepada pihak ketiga untuk membantu menjalankan ujian klinik kami termasuk kegagalan oleh pihak ketiga untuk memenuhi tarikh ujian atau pengujian; bergantung kepada terapis berkelayakan yang bekerja di lokasi ujian klinik pihak ketiga untuk mentadbir sebahagian daripada calon rawatan kami; masa dan hasil semakan dan / atau kelulusan peraturan; penyelidikan dan pembangunan ubat menargetkan sistem saraf pusat, atau SSP, adalah khususnya sukar, dan ia boleh menjadi sukar untuk meramal dan memahami mengapa ubat memberi kesan positif kepada sesetengah pesakit tetapi tidak kepada yang lain; persaingan yang ketat; memperoleh, mengekalkan dan melindungi harta intelek kami; aktiviti pengoperasian terhad akibat daripada ikatan dalam sebarang pengaturan pembiayaan; dan aktiviti pengoperasian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.