Altera Infrastructure mengumumkan penjualan strategik ALP Maritime Services

(SeaPRwire) –   WESTHILL, United Kingdom, Mac 01, 2024 — Altera Infrastructure L.P. (Altera), salah satu pembekal terkemuka di dunia untuk aset infrastruktur bagi industri tenaga lepas pantai, hari ini mengumumkan bahawa mereka telah menjual ALP Maritime Group B.V. bersama dengan semua anak syarikatnya (ALP).

Penjualan ALP adalah sebahagian daripada strategi Altera untuk fokus pada segmen utamanya, khususnya FPSO dan operasi kapal ulang alik, serta untuk bersiap bagi pelaburan dalam projek CMS Stella Maris bagi menyokong transisi tenaga global. Penjualan armada berkelas dunia ini untuk kapal tunda pengendali sauh (AHT) juga menawarkan ALP peluang pembangunan lanjut di bawah pemilikan yang baru dan berpengalaman.

Ingvild Sæther, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Altera Infrastructure Group Ltd berkata: “Penjualan segmen tunda kami sejajar dengan strategi Altera untuk memiliki dan mengendalikan infrastruktur kritikal dalam sektor tenaga lepas pantai dan akan membolehkan kami menumpukan lebih kepada kontrak kami yang stabil, berjangka sederhana dan jangka panjang bagi aset kami yang tinggal serta membolehkan kami mencuba peluang baru yang menarik dalam perniagaan CMS kami yang sedang membangun, khususnya setelah mendapat penganugerahan lesen storan karbon luar pesisir pertama kami di sektor Norway.”

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Altera atas sokongan berterusan mereka selama bertahun-tahun. Bersama-sama kita telah mengembangkan ALP untuk menjadi peneraju pasaran dalam bidangnya, melaksanakan lebih daripada 350 projek di bawah payung Altera. Kami yakin bahawa kapal-kapal ini dan kru yang mengendalikannya akan membuat pemilik seterusnya bangga seperti mereka membanggakan kami,” kata Paul Mulder, Ketua Pegawai Eksekutif ALP.

Mengenai Altera Infrastructure
Altera Infrastructure merupakan kumpulan perkhidmatan infrastruktur tenaga global terkemuka yang berfokus pada pemilikan dan pengendalian aset infrastruktur penting di kawasan minyak lepas pantai Laut Utara, Brazil dan Pantai Timur Kanada.

Altera Infrastructure memiliki aset yang dikonsolidasikan sekitar 4 miliar dolar, yang terdiri dari 31 aset lepas pantai, termasuk unit produksi, penyimpanan, dan bongkar muat terapung (FPSO), kapal ulang alik, unit penyimpanan dan lepas terapung (FSO) dan satu unit untuk pemeliharaan dan keselamatan (UMS). Sebagian besar armada Altera Infrastructure digunakan dalam kontrak jangka menengah yang stabil.

Untuk informasi lebih lanjut mengenai Altera Infrastructure, sila kunjungi alterainfra.com

Hubungan Investor: investor.relations@alterainfra.com
Pertanyaan media: media@alterainfra.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.