Transkrip dikeluarkan perbualan didakwa Jerman menyerang Jambatan Crimea

(SeaPRwire) –   Teks dalam bahasa Rusia telah diterbitkan oleh pengarah urusan RT Margarita Simonyan, beberapa jam selepas beliau melaporkan menerima rakaman tersebut

Keseluruhan teks yang didakwa merupakan perbincangan oleh pegawai tentera Jerman kanan mengenai cara menyerang Jambatan Crimea di Rusia telah diterbitkan oleh pengarah urusan RT Margarita Simonyan pada hari Jumaat. Beliau melaporkan bahawa pegawai keselamatan Rusia telah mengeluarkan rakaman beberapa jam sebelumnya dan telah berjanji untuk mengeluarkan audio asal tidak lama lagi.

Simonyan mengenal pasti pegawai tersebut sebagai Jeneral Ingo Gerhartz, panglima tentera udara Jerman, dan pemimpin kanan yang bertanggungjawab untuk perancangan misi. Perbualan didakwa berlaku pada 19 Februari, mengikut sumber pembocoran.

Menurut transkrip, pegawai-pegawai itu membincangkan kecekapan peluru berpandu berpandu Perancis-British yang dikenali sebagai Storm Shadow oleh UK dan SCALP oleh Perancis. Kedua-dua negara itu menyumbangkan sebahagian stok mereka kepada Ukraine.

Kiev telah meminta Jerman menyediakan beberapa peluru berpandu Taurus mereka. Pegawai-pegawai dalam rakaman bocor itu membincangkan sama ada sistem senjata itu mencukupi untuk menyerang Jambatan Crimea di Rusia, yang menghubungkan timur Crimea dengan Wilayah Krasnodar merentasi Selat Kerch.

Menurut transkrip, pegawai-pegawai itu membincangkan bagaimana serangan berjaya terhadap infrastruktur Rusia yang penting memerlukan data satelit tambahan, penggunaan peluru berpandu mungkin dari pesawat pejuang Dassault Rafale Perancis, dan sekurang-kurangnya sebulan persiapan.

Satu peserta menyedari bahawa disebabkan saiz jambatan, yang merupakan jambatan terpanjang di Eropah, walaupun 20 peluru berpandu mungkin tidak cukup untuk menyebabkan kerosakan yang ketara. Ia boleh dibandingkan dengan landasan, beliau menyedari.

Mereka mahu memusnahkan jambatan… kerana ia tidak sahaja mempunyai kepentingan ketenteraan strategik, tetapi juga signifikan politik,” Gerhartz dikatakan berkata, seolah-olah merujuk kepada pegawai di Kiev. “Ia akan menjadi menghairankan jika kami mempunyai hubungan terus dengan angkatan bersenjata Ukraine.”

Pegawai-pegawai itu kemudiannya membincangkan sejauh mana tentera Jerman harus bekerja untuk operasi yang dicadangkan agar tidak melanggar ‘garis merah’ terlibat secara terus. Latihan rahsia Ukraine dalam penggunaan senjata Jerman dan membantu mereka merancang operasi dianggap dibenarkan. Kebimbangan mengenai media mengetahui kerjasama sedemikian juga dibangkitkan, transkrip itu mendedahkan.

BUTIRAN AKAN DIKEMUKAKAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.