NIO Inc. Memberi Kemas Kini Penghantaran Oktober 2023

  • NIO menghantar 16,074 kenderaan pada bulan Oktober 2023, meningkat sebanyak 59.8% berbanding tahun lepas
  • NIO menghantar 126,067 kenderaan setahun sehingga 2023, meningkat sebanyak 36.3% berbanding tahun lepas
  • Penghantaran kumulatif kenderaan NIO mencapai 415,623 setakat 31 Oktober 2023

SHANGHAI, China, 1 Nov. 2023 — NIO Inc. (NYSE: NIO; HKEX: 9866; SGX: NIO) (“NIO” atau “Syarikat”) , sebuah syarikat pembuat kenderaan pintar elektrik mewah terkemuka, hari ini mengumumkan keputusan penghantaran bulan Oktober 2023.

NIO menghantar 16,074 kenderaan pada bulan Oktober 2023, meningkat sebanyak 59.8% berbanding tahun lepas. Penghantaran terdiri daripada 11,086 SUV pintar elektrik mewah dan 4,988 sedan pintar elektrik mewah. Penghantaran kumulatif kenderaan NIO mencapai 415,623 setakat 31 Oktober 2023.

Pada bulan Oktober 2023, ET5T menerima penarafan lima bintang keselamatan daripada Program Penilaian Kereta Baru Eropah (Euro NCAP), menjadikannya model NIO ketiga yang mencapai penarafan lima bintang di bawah protokol Euro NCAP 2023 baharu, mengikuti ET5 dan EL7. Keselamatan sentiasa menjadi keutamaan tertinggi NIO sepanjang proses reka bentuk, pembangunan dan pembuatan produk. Mendatang, NIO akan terus komited untuk mengejar piawaian keselamatan industri tertinggi dan menyediakan pengalaman yang menyeronokkan bagi pengguna di seluruh dunia.

Setakat 31 Oktober 2023, NIO telah menggunakan 2,079 Stesen Tukar Bateri di seluruh dunia, dengan 621 daripadanya terletak strategik di sepanjang lebuh raya di China. Tambahan pula, rangkaian pengecasan global kami terdiri daripada 1,923 Stesen Pengecas Kuasa dengan 9,122 pil pengecas kilat dan 1,436 stesen pengecasan destinasi dengan 10,457 pengecas destinasi dalam operasi pada tarikh yang sama.

Mengenai NIO Inc.
NIO Inc. adalah syarikat perintis dan terkemuka dalam pasaran kenderaan pintar elektrik mewah. Ditubuhkan pada November 2014, misi NIO adalah untuk mencipta gaya hidup yang menyeronokkan. NIO bertujuan untuk membina komuniti bermula dengan kenderaan pintar elektrik untuk berkongsi kegembiraan dan tumbuh bersama-sama pengguna. NIO merekabentuk, membangunekan, bersama-sama mengilang dan menjual kenderaan pintar elektrik mewah, memacu inovasi dalam teknologi pemanduan autonomi, digital, kuasa elektrik dan bateri generasi seterusnya. NIO membezakan diri melalui kemajuan teknologi dan inovasi berterusan seperti teknologi pertukaran bateri terkemuka industri, Bateri sebagai Perkhidmatan, atau BaaS, serta teknologi pemanduan autonomi miliknya dan Pemanduan Autonomi sebagai Perkhidmatan, atau ADaaS.

Kenyataan Selamat
Kenyataan pers ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” menurut “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaikan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat tahun 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “mengharapkan”, “bertujuan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan” dan ungkapan serupa. NIO juga mungkin membuat kenyataan prospektif secara lisan atau bertulis dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), laporan tahunan kepada pemegang saham, pengumuman, edaran atau penerbitan lain di laman web Bursa Saham Hong Kong (SEHK) dan Bursa Saham Singapura (SGX-ST), rilis akhbar dan bahan bertulis lain serta kenyataan lisan oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah termasuk kenyataan mengenai kepercayaan, rancangan dan jangkaan NIO merupakan kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif dibelenggui risiko dan ketidakpastian. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi NIO; perkembangan perniagaan, kewangan dan prestasi masa depan NIO; keupayaan NIO untuk merekabentuk dan mengilangkan kereta berkualiti tinggi dan menarik minat pelanggan mengikut jadual dan skala besar; keupayaannya untuk memastikan dan meluaskan kapasiti pengilangan termasuk menubuhkan dan mengekalkan perkongsian dengan pihak ketiga; keupayaannya untuk menyediakan penyelesaian kuasa yang mudah dan menyeluruh kepada pelanggannya; kesahan, potensi pertumbuhan dan prospek BaaS dan ADaaS yang baru diperkenalkan; keupayaannya untuk memperbaiki teknologi atau membangunkan teknologi alternatif untuk memenuhi permintaan pasaran dan pembangunan industri; keupayaan NIO untuk memenuhi piawaian keselamatan kenderaan yang ditetapkan; keupayaannya untuk menjamin bekalan bahan mentah atau komponen lain yang digunakan dalam kenderaannya; keupayaannya untuk menjamin tempahan dan penjualan kenderaan yang mencukupi; keupayaannya untuk mengawal kos operasi; keupayaannya untuk membina jenama NIO; dan keadaan ekonomi dan perniagaan secara umum di seluruh dunia dan China serta anggapan-anggapan yang berkaitan dengannya. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam penyataan-penyataan NIO kepada SEC dan pengumuman-pengumuman serta penyataan-penyataan di laman web SEHK dan SGX-ST. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah setakat tarikh kenyataan akhbar ini, dan NIO tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: http://ir.nio.com

Hubungan Pelabur
ir@nio.com

Hubungan Media
global.press@nio.com