Mainz Biomed bekerjasama dengan Liquid Biosciences untuk memanfaatkan kekuatan Kecerdasan Buatan (AI) untuk mengembangkan tes penyaringan kanker kolorektal generasi berikutnya

Kerjasama untuk menggunakan platform analisis AI terkini untuk ujian klinikal dan pemprosesan ujian skrining kanser

BERKELEY, Calif. dan MAINZ, Jerman, 9 November 2023 — Mainz Biomed NV (NASDAQ: MYNZ) (“Mainz Biomed” atau “Syarikat”) mengumumkan kerjasama strategik dengan Liquid Biosciences, syarikat bio-analitik yang memanfaatkan teknologi platform analisis AI (EMERGE) miliknya untuk melayani industri biofarma dan diagnostik serta institusi akademik.

Kerjasama ini membina ke atas penggunaan awal EMERGE oleh Mainz Biomed untuk menganalisis kajian ColoFuture syarikat, yang baru-baru ini melaporkan keputusan melonjak termasuk kepekaan untuk kanser rektum 94% dengan kekhususan 97% dan kepekaan untuk adenoma maju 80%. ColoFuture ialah ujian klinikal antarabangsa multi-pusat yang menilai potensi untuk mengintegrasikan portfolio biomarker ekspresi gen baru (mRNA) ke dalam ColoAlert®, ujian skrining kanser rektum (CRC) yang sangat berkesan dan mudah digunakan milik Mainz Biomed yang sedang dipasarkan di seluruh Eropah dan di wilayah antarabangsa terpilih.

Di bawah terma kerjasama, manfaat EMERGE dalam saluran pembangunan produk Mainz Biomed akan diperluaskan untuk menganalisis kajian eAArly DETECT syarikat (cabang US ColoFuture) dan ujian PMA FDA masa depan (ReconAAsense) yang jika berjaya akan membolehkan Mainz Biomed untuk meningkatkan lagi keupayaan ujian semasanya dan memasarkan alat pengesanan skrining kanser rektum generasi berikutnya piawai sendiri.

“Kami gembira untuk menubuhkan perkongsian yang kukuh dengan pemimpin sebenar dalam bidang ini ketika memasuki peringkat pembangunan akhir ujian pengesanan CRC generasi berikut kami,” kata Guido Baechler, Ketua Pegawai Eksekutif Mainz Biomed. “Kami berharap untuk terus bekerjasama secara produktif dengan pasukan Liquid Biosciences ketika kami melaksanakan misi untuk membawa produk pengesanan kanser paling berkesan ke pasaran.”

Sejak melancarkan platform EMERGE, Liquid Biosciences dianggap sebagai rakan analitik terunggul kepada industri sains hayat. Teknologinya telah digunakan dalam lebih 170 projek untuk Big Pharma dan syarikat terapi dan diagnostik muncul yang meliputi penemuan biomarker, penapisan ujian klinikal dan perkhidmatan selepas kelulusan FDA seperti pemilihan rawatan pesakit dan rejim dos yang optimum.

“Kami gembira untuk memperluaskan hubungan kami dengan Mainz Biomed ke perkongsian formal kerana kami mengambil kebanggaan bekerja dengan syarikat yang mewakili inovasi meruntuhkan yang akan memberi kesan pencegahan dan rawatan penyakit,” kata Patrick Lilley, Ketua Pegawai Eksekutif Liquid Biosciences.

Sila lawati laman web rasmi Mainz Biomed untuk pelabur di mainzbiomed.com/investors/ untuk maklumat lanjut.

Sila ikuti kami untuk sentiasa dikemaskini:
LinkedIn
X (Previously Twitter)
Facebook

Tentang ColoAlert®
ColoAlert®, produk utama Mainz Biomed, menyediakan kepekaan dan kekhususan tinggi dalam kit skrining kanser rektum (CRC) mudah digunakan di rumah. Ujian tidak invasif ini boleh menunjukkan tumor melalui analisis DNA tumor, menawarkan pengesanan awal lebih baik berbanding ujian darah tinja (FOBT). Berdasarkan teknologi PCR, ColoAlert® mengesan lebih banyak kes kanser rektum berbanding ujian tinja lain dan membolehkan diagnosis lebih awal (Dollinger et al., 2018). Produk ini boleh didapati secara komersial di negara-negara EU terpilih melalui rangkaian makmal bebas terkemuka, program kesihatan korporat dan jualan terus.