Lilium Mengumumkan Perkongsian untuk Pengeluaran Bateri Lilium Jet dalam Skala Besar

  • Lilium dan InoBat memperluaskan perkongsian sedia ada untuk menyediakan pengeluaran berskala besar sel bateri prestasi tinggi Lilium Jet.
  • InoBat, disokong oleh pelaburnya dan rakan kongsi Gotion High-Tech, akan menghasilkan sel bateri Lilium Jet di kilang Volta I dan masa depan Volta II mereka di Voderady, Slovakia.
  • Gotion High-Tech adalah salah satu pengeluar sel bateri teratas di dunia, menyediakan Kumpulan Volkswagen dengan Sel Bersatu yang menutupi kebanyakan permintaan bateri masa depan Kumpulan VW.
  • Kilang Volta II InoBat akan mempunyai kapasiti pengeluaran sehingga 4 GWh.
  • Gotion High-Tech akan menyokong InoBat untuk meningkatkan pengeluaran di kilang Volta II.

MUNICH, Jerman, 10 November 2023 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan pendaratan menegak pertama yang sepenuhnya menggunakan elektrik (“eVTOL”), hari ini mengumumkan bahawa ia mengembangkan perkongsian sedia ada dengan InoBat. InoBat dijangka menyediakan pengeluaran berskala besar sel bateri prestasi tinggi Lilium Jet. Perkongsian berterusan ini mengesahkan strategi bekalan sel pelbagai sumber Lilium dan akan menyumbang ke arah menjamin bekalan sel bateri Lilium yang sihat untuk permulaan perkhidmatan Lilium Jet dan tahun-tahun selepas itu.

InoBat akan membina sel bateri Lilium Jet di kilang Volta I sedia ada dan masa depan Volta II mereka di Voderady, Slovakia. Pengeluaran di kilang Volta I dijangka bermula awal 2024. Kilang Volta II akan menjadi kilang gigafactory pertama InoBat dengan kapasiti pengeluaran sehingga 4 gigawatt jam (GWh), hanya sebahagian kecil yang dijangka diperlukan untuk memenuhi keperluan sel bateri Lilium dalam tahun-tahun akan datang. Gotion High-Tech, pembekal Sel Bersatu yang dijangka dipasang dalam sehingga 80% semua kenderaan elektrik Kumpulan Volkswagen pada masa hadapan, memegang 25 peratus ekuiti dalam InoBat. Gotion High-Tech, yang pemegang ekuiti luaran terbesarnya adalah Kumpulan Volkswagen, akan menyumbang sumber dan pengetahuan pengeluaran untuk meningkatkan kapasiti di kilang Volta II InoBat.

Lilium, yang menyertai pusingan pelaburan Siries C InoBat yang lepas, akan mengekalkan hak intelektual berharga mereka dalam teknologi sel bateri Lilium Jet. Beberapa ujian ketiga pihak yang dijalankan ke atas sel bateri prototaip Lilium telah menunjukkan kapasiti tenaga, kuasa dan kitaran hayat teknologi sel bateri canggih ini.

Yves Yemsi, COO Lilium, berkata: “Kami gembira untuk terus maju bersama InoBat ke arah pengeluaran sel bateri Lilium Jet berskala besar. Selaras dengan amalan terbaik dan strategi yang dinyatakan, kami menjangkakan bahawa beberapa pembekal sel akan menyokong program kapal terbang kami, dengan tujuan untuk memastikan bekalan sel bateri berskala besar untuk tahun-tahun akan datang.”

Marian Bocek, Pengasas Bersama dan CEO InoBat, berkata: “Wawasan Lilium untuk merevolusikan perjalanan udara dan komitmen mereka terhadap inovasi sangat selari dengan strategi teras kami dalam pasaran EV global. Dengan sokongan Gotion High-Tech, kami tidak sabar untuk membawa kolaborasi berterusan kami dengan Lilium ke tahap seterusnya dan membantu Lilium menjamin penghantaran sel bateri maju dan berkualiti tinggi dalam jumlah besar.”

Steven Cai, Ahli Lembaga Pengarah dan CTO Gotion High-Tech, berkomen: “Di Gotion High-Tech, kami bertujuan untuk memainkan peranan penting dalam peralihan ke dunia bebas karbon. Melalui perkongsian kami dengan InoBat, kami tidak sabar untuk membawa kuasa elektrik prestasi tinggi ke industri eVTOL Eropah.”

Lilium
Maklumat hubungan media:
Meredith Bell
Timbalan Presiden, Komunikasi Luar
+41794325779
press@lilium.com

Maklumat hubungan pelabur:
Rama Bondada
Timbalan Presiden, Hubungan Pelabur
investors@lilium.com

Tentang Lilium

Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan berkelajuan tinggi dan serantau yang mampan dan mudah capai untuk orang dan barang. Dengan menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan pendaratan menegak sepenuhnya menggunakan elektrik, yang direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepat pengurangan karbon dalam perjalanan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan jualan dan tanda minat yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan lebih 800 orang Lilium termasuk kira-kira 450 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menghantar beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015 dengan ibu pejabat dan kemudahan pengeluaran di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com

Tentang Gotion High-Tech

Gotion High-Tech Co., Ltd., sebagai syarikat swasta pertama dalam industri bateri kuasa untuk memasuki pasaran modal di China, disenaraikan di Bursa Saham Shenzhen pada Mei 2015. Syarikat ini khusus dalam pembangunan dan pembuatan bateri kuasa untuk kenderaan baru tenaga, aplikasi penyimpanan tenaga, peralatan penghantaran dan pengedaran kuasa, dan sebagainya. Gotion High-Tech adalah syarikat berasaskan teknologi yang memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan teknologi bateri kuasa serta inovasi. Ia adalah antara syarikat terawal yang terlibat dalam penyelidikan bebas, pembangunan, pengeluaran dan jualan bateri litium ion untuk kenderaan baharu tenaga di China.

Tentang InoBat

InoBat mengkhususkan diri dalam penyelidikan, pembangunan, reka bentuk, pengeluaran, bekalan dan kitar semula bateri elektrik inovatif yang direka khas untuk memenuhi skop dan keperluan khusus OEM global dan peserta sektor tenaga. Fokus sektor InoBat adalah pada sektor automotif, kenderaan komersial, motorsport dan aerangkasa. InoBat menyediakan penyelesaian inovatif di seluruh rantaian nilai berkat nilai rantaian “C2C” kitar semula. InoBat disokong oleh konsortium pelabur dan rakan strategik yang kuat seperti Rio Tinto, Gotion, Amara Raja dan Korporasi Kewangan Antarabangsa Bank Dunia, dan penaja asalnya Kumpulan IPM, Avanea dan Across. InoBat mencapai pembiayaan geran penyelidikan di bawah program Eropah yang disokong, Projek Penting untuk Kepentingan Bersama Eropah (IPCEI), dan sokongan tambahan dari Kerajaan Slovakia.

Pernyataan Prospektif Lilium

Pernyataan ini mengandungi beberapa pernyataan prospektif tertentu dalam makna undang-undang persekutuan Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) prestasi masa depan dan impak inovasi Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”), (ii) keupayaan teknologi bateri sedia ada untuk memenuhi permintaan tenaga Lilium Jet, (iii) reka bentuk, pembangunan dan pembuatan sel bateri untuk Lilium Jet, (iv) hasil yang dijangka perniagaan dan model perniagaan Kumpulan Lilium, (v) keupayaan Kumpulan Lilium untuk mempatenkan harta intelektual kami dan prestasi masa depan inovasi kami, dan (vi) perkongsian Lilium dengan InoBat, termasuk rancangan InoBat untuk menghasilkan bateri untuk Lilium Jet di kilang Volta I dan kilang Volta II yang dirancang dan keupayaannya untuk meningkat skala ke pengeluaran bateri berskala besar. Pernyataan prospektif ini secara amnya dikenal pasti oleh perkataan “bertujuan”, “menjangka”, “percaya”, “boleh”, “anggaran”, “masa depan”, “berniat”, “merancang”, “sedia”, “projek”, “bersedia” dan ungkapan serupa. Pernyataan ini mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pernyataan mengenai masa depan prestasi dan impak inovasi Lilium Group, keupayaan teknologi bateri sedia ada untuk memenuhi permintaan tenaga Lilium Jet, reka bentuk, pembangunan dan pembuatan sel bateri untuk Lilium Jet, hasil yang dijangka perniagaan dan model perniagaan Lilium Group, keupayaan Lilium Group untuk mempatenkan harta intelektual kami dan prestasi masa depan inovasi kami, dan perkongsian Lilium dengan InoBat.

Maklumat Lanjut Lilium

Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan hasil sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam pernyataan prospektif ini boleh didapati dalam laporan tahunan Lilium pada Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2021, yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat pada 29 Mac 2022, dan laporan lain yang difailkan oleh Lilium dengan SEC. Semua pernyataan prospektif dalam siaran akhbar ini berdasarkan maklumat yang tersedia kepada Lilium pada tarikh ini, dan Lilium tidak menanggung sebarang tanggungjawab untuk memperbaharui atau mengemas kini pernyataan prospektif untuk menggambarkan peristiwa atau perkembangan yang berlaku selepas tarikh siaran akhbar ini.