Keputusan Ujian Klinikal Menunjukkan SLT (CognivAiDTM) Meningkatkan Ingatan dan Kognisi pada Individu Dengan Kecacatan Kognitif Ringan:

  • Ujian klinikal yang diketuai oleh penyiasat di Western Sydney University’s NICM Health Research Institute tentang SLT (CognivAiDTM) untuk kelemahan ingatan ringan.
  • Keputusan ujian melaporkan bahawa CognivAiDTM secara signifikan meningkatkan domain kognitif utama ingatan episodik dan fungsi eksekutif, dan ditoleransi dengan baik.

SINGAPURA, 9 November 2023 — Moleac, sebuah syarikat biofarmaseutikal yang memperkenalkan terapi inovatif dalam bidang neurologi, mengumumkan keputusan menggalakkan daripada ujian klinikal yang diketuai oleh penyiasat yang dijalankan ke atas SLT (CognivAiDTM) untuk kelemahan ingatan ringan (MCI). Individu dengan MCI berisiko lebih tinggi untuk membangunkan demensia kemudian. MCI juga mungkin merupakan manifestasi awal gangguan neurodegeneratif seperti demensia vaskular (VaD) dan penyakit Alzheimer.1 Pilihan terapi untuk MCI adalah sedikit, memberikan manfaat yang sederhana, dan sering dikaitkan dengan kesan sampingan yang tidak diingini.2,3,4

Dalam kajian yang dilaporkan oleh Profesor Geneviève Steiner-Lim dan pasukannya dalam Alzheimer’s & Dementia: Translational Research and Clinical Interventions, CognivAiDTM meningkatkan ingatan dan keupayaan kognitif seperti pengingatan semula dan fungsi eksekutif (multitugasan dan perhatian kompleks).5

“Temuan kami sangat menggalakkan kerana ia menunjukkan bahawa walaupun selepas tempoh rawatan yang agak pendek selama 12 minggu sahaja, SLT boleh menyokong aspek penting ingatan dan pemikiran dalam individu dengan kelemahan ingatan ringan. Ia juga ditoleransi dengan baik,” kata Profesor Madya Geneviève Steiner-Lim, penyiasat utama ujian yang diketuai oleh penyiasat, dalam kenyataan media oleh Institut Penyelidikan Kesihatan NICM.6

“Kajian penyiasat ini memperluaskan pemahaman kami tentang produk kami dan aplikasinya. Data baru ini menyokong penggunaan CognivAiDTM yang sedia ada untuk demensia vaskular kerana ia kini juga boleh memberi manfaat kepada pesakit MCI seawal mungkin sebelum gejala mereka terus membangun, dan sebelum kemungkinan permulaan demensia. Ini merupakan pembangunan besar dan kami ingin mengucapkan terima kasih kepada para penyelidik dan pesakit yang menyertai ujian ini,” kata David Picard, CEO Moleac.

Dengan temuan terbaru ini, CognivAiDTM mewakili pilihan terapi yang menjanjikan untuk menangani keperluan perubatan yang signifikan bagi individu dengan MCI, memperluaskan indikasi semasa untuk pesakit dengan VaD. Dianggarkan kira-kira 17% individu berusia 60 tahun ke atas terjejas oleh MCI.7

Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.cognivaid.com.

Tentang CognivAiDTM

Dilancarkan pada Oktober 2022, CognivAiDTM merupakan formula berasaskan bukti yang mengandungi ekstrak aktif daripada Croci Stigma, Ginkgo Folium dan Ginseng Radix et Rhizoma. CognivAiDTM telah menunjukkan keselamatan dan keberkesanan dalam demensia vaskular dan kelemahan ingatan ringan. CognivAiDTM ialah tanda dagangan Moleac dan dirujuk sebagai ‘SLT’ dan ‘MLC-SLT’.

Tentang Moleac

Moleac ialah sebuah syarikat biofarmaseutikal yang komited untuk membantu pesakit dan keluarga menyambung kembali dengan kehidupan mereka. Berpangkalan di Singapura, kami ditujukan untuk membangunkan formula inovatif yang telah dibuktikan secara saintifik untuk menyambung kesenjangan terapi dan menangani keperluan yang tidak terpenuhi bagi pesakit dengan keadaan neurologi seperti strok, kecederaan otak traumatik dan demensia.

Produk utama Moleac iaitu NeuroAiDTMII memberi manfaat kepada lebih daripada 40,000 pesakit di lebih daripada 35 negara setiap tahun.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.moleac.com.

Nama Hubungan Media: Clement Dif
Nombor Telefon: +65 6211 3710
E-mel: communication@moleac.com