Gracell Biotechnologies Menang Immunologi Keseluruhan Penyelesaian Tahun oleh Program Anugerah BioTech Breakthrough

Anugerah BioTech Breakthrough Tahunan yang Ketiga mengiktiraf kecemerlangan dalam penyelesaian sains hidupan dan
teknologi biologi, perkhidmatan dan syarikat

GC012F, terapi CAR-T autologus yang dipacu oleh FasTCAR, sedang dinilai dalam kajian klinikal
dalam pelbagai kanser hematologi serta penyakit autoimun

SAN DIEGO dan SUZHOU, China dan SHANGHAI, China, 8 November 2023 — Gracell Biotechnologies Inc. (“Gracell” atau “Syarikat”, NASDAQ: GRCL), syarikat klinikal global yang komited untuk membangunkan terapi sel inovatif dan sangat berkesan untuk rawatan kanser dan penyakit autoimun, hari ini mengumumkan bahawa GC012F Gracell telah dipilih sebagai pemenang Anugerah Overall Immunology Solution of the Year BioTech Breakthrough.

Sejak penubuhannya, Gracell telah membangunkan rangkaian yang kaya dari terapi CAR-T transformasi, bertujuan memperluas penggunaan terapi sel pintar yang mengejutkan di seluruh malignansi hematologi, tumor solid dan keadaan autoimun. GC012F, dibangunkan dengan platform pembuatan sel CAR-T autologus esok hari revolusioner Gracell, FasTCAR, adalah calon terapi CAR-T yang akan mengubah rawatan kanser dan penyakit autoimun. Dalam data terkini dari kajian fasa 1 yang disponsori penyelidik (IIT), GC012F menunjukkan kadar respons keseluruhan 100% dan kadar MRD- sCR 95% di kalangan 22 pesakit baru didiagnosis mieloma berganda yang layak untuk transplantasi dan berisiko tinggi. Data positif tambahan telah dilaporkan dari kajian menilai GC012F untuk rawatan mieloma berganda yang telah relaps/refrakteri (rrMM) dan limfoma B sel tidak Hodgkin (B-NHL). Satu IIT juga telah dilancarkan untuk menilai GC012F untuk rawatan lupus eritematosus sistemik (rSLE) yang refrakteri pada suku kedua tahun ini.

Pada tahun 2022, FasTCAR dinamakan pemenang kategori Inovasi Bioteknologi Anugerah Kecemerlangan Sains Hayat Fierce untuk potensinya menangani halangan utama industri.

“Sepanjang dasawarsa terakhir, bidang imunoterapi telah melihat kemajuan pesat dan keputusan yang memberangsangkan,” kata Dr. William (Wei) Cao, Ketua Pegawai Eksekutif Gracell. “Terapi sel CAR-T telah mengubah paradigma rawatan untuk malignansi hematologi, dan menunjukkan potensi yang muncul tetapi meyakinkan dalam indikasi autoimun. Pada masa yang sama, cabaran telah timbul berkenaan akses pesakit dan masa pembuatan. Gracell komited untuk mengurangkan kedua-dua isu ini melalui GC012F dan FasTCAR. Dengan data kuat yang dilaporkan dalam mieloma berganda dan limfoma B sel tidak Hodgkin, dan usaha berterusan untuk meluaskan rawatan penyakit autoimun, kami bangga diiktiraf untuk pendekatan inovatif kami, dan kami berharap untuk membawa rawatan kami kepada pesakit.”

Program Anugerah BioTech Breakthrough ditubuhkan pada 2021 oleh BioTech Breakthrough, sebuah organisasi bebas pasaran dan kecerdasan yang menilai dan mengiktiraf syarikat, produk dan perkhidmatan sains hidupan dan bioteknologi yang cemerlang di seluruh dunia. Misi program anugerah tahunan ini adalah untuk menilai dan mengiktiraf alat, perkhidmatan dan syarikat bioteknologi dan sains hidupan industri secara komprehensif, dengan ribuan pencalonan datang dari inovator bioteknologi terbaik dan tercerah di seluruh dunia.

Tentang BioTech Breakthrough
Sebahagian daripada Tech Breakthrough, platform kecerdasan pasaran dan pengiktirafan kepimpinan dan inovasi teknologi global, program Anugerah BioTech Breakthrough ditumpukan untuk menghormati kecemerlangan dalam penyelesaian sains hidupan dan bioteknologi, perkhidmatan dan syarikat. Anugerah BioTech Breakthrough memberikan pengiktirafan awam untuk pencapaian syarikat bioteknologi dan produk dalam kategori seperti BioFarma, Genomik, Terapi, Sains Makanan dan BioPertanian, dan lain-lain. Untuk maklumat lanjut, lawati BioTechBreakthroughawards.com

Tentang GC012F
GC012F adalah terapi sel CAR-T autologus Gracell yang dipacu oleh BCMA/CD19 yang bertujuan ganda, yang bertujuan untuk mengubah rawatan kanser dan penyakit autoimun dengan memacu respons yang cepat, mendalam dan tahan lama dengan profil keselamatan yang dipertingkatkan. GC012F sedang dinilai dalam kajian klinikal untuk pelbagai kanser hematologi serta penyakit autoimun, dan telah menunjukkan profil keberkesanan dan keselamatan yang konsisten. Gracell telah memulakan kajian fasa 1b/2 untuk menilai GC012F untuk rawatan mieloma berganda yang telah relaps/refrakteri di Amerika Syarikat dan kajian fasa 1/2 akan dimulakan di China tidak lama lagi. Satu IIT juga telah dilancarkan untuk menilai GC012F untuk rawatan lupus eritematosus sistemik (rSLE) yang refrakteri.

Tentang FasTCAR
Diperkenalkan pada tahun 2017, FasTCAR adalah platform pembuatan sel CAR-T autologus esok hari revolusioner Gracell. FasTCAR dirancang untuk memimpin generasi terapi berikutnya untuk kanser dan penyakit autoimun, dan meningkatkan hasil untuk pesakit dengan meningkatkan kesan, mengurangkan kos, dan membolehkan lebih banyak pesakit mengakses rawatan CAR-T penting. FasTCAR secara drastik mengurangkan masa penghasilan sel dari minggu ke semalaman, yang berpotensi mengurangkan masa menunggu pesakit dan kemungkinan penyakit mereka maju. Selain itu, sel FasTCAR kelihatan lebih muda berbanding sel CAR-T tradisional, menjadikan mereka lebih proliferatif dan berkesan membunuh sel kanser. Pada November 2022, FasTCAR dinamakan pemenang kategori Inovasi Bioteknologi Anugerah Kecemerlangan Sains Hayat Fierce untuk keupayaannya menangani halangan utama industri.

Tentang Gracell
Gracell Biotechnologies Inc. (“Gracell”) adalah syarikat klinikal global yang komited untuk mencari dan membangunkan terapi sel pintar yang mengejutkan untuk rawatan kanser dan penyakit autoimun. Dengan memanfaatkan platform teknologi FasTCAR dan TruUCAR serta modul teknologi SMART CARTTM yang inovatif, Gracell sedang membangunkan portfolio produk calon autologus dan alogeneik yang kaya dalam fasa klinikal dengan potensi untuk mengatasi cabaran utama yang wujud dalam terapi CAR-T konvensional, termasuk masa pembuatan yang panjang, kualiti sel yang kurang memuaskan, kos terapi yang tinggi, dan ketiadaan terapi CAR-T yang berkesan untuk tumor solid dan penyakit autoimun. Calon utama GC012F yang menyasar BCMA/CD19 secara berkembar yang dipacu oleh FasTCAR sedang dinilai dalam kajian klinikal untuk rawatan mieloma berganda, B-NHL dan lupus eritematosus sistemik (SLE). Untuk maklumat lanjut mengenai Gracell, sila lawati www.gracellbio.com. Ikuti @GracellBio di LinkedIn.

Nota Berhati-hati Mengenai Pernyataan Prospektif
Pernyataan dalam maklumat ini mengenai jangkaan masa depan, rancangan dan prospek, serta sebarang pernyataan lain yang bukan merupakan fakta sejarah, mungkin merupakan “pernyataan prospektif” dalam maksud Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995. Perkataan “menjangkakan”, “berharap”, “percaya”, “terus”, “boleh”, “menganggarkan”, “dijangka”, “berencana”, “berpotensi”, “meramalkan”, “projek”, “sepatutnya” dan ungkapan serupa bertujuan untuk mengenal pasti pernyataan prospektif, walaupun bukan semua pernyataan prospektif mengandungi perkataan pengenal pasti ini. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang ditunjukkan oleh pernyataan prospektif tersebut disebabkan pelbagai faktor penting, termasuk faktor yang dibincangkan dalam bahagian “Risiko” dan tempat lain dalam laporan dan dokumen SEC Gracell.