Fat Projects Acquisition Corp Mengumumkan Pengakhiran Perjanjian Penggabungan Perniagaan dengan Avanseus dan Pencairan Berikutnya

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 17 November 2023 – Fat Projects Acquisition Corp (NASDAQ: FATPU, FATP, FATPW) (“FATP” atau “Syarikat”) , syarikat khas tujuan pengambilalihan, mengumumkan bahawa ia telah membatalkan Perjanjian Penggabungan Perniagaan dengan Avanseus Holdings Pte. Ltd. (“Avanseus”) dan bahawa ia tidak memanjangkan tarikh akhir penggabungan perniagaan awalnya sehingga 15 November 2023 maka ia akan membubarkan dan mencairkan. Empat daripada pengarah bukan pengurusannya dan presiden dan ketua operasinya telah meletak jawatan.

Pembatalan Perjanjian Penggabungan Perniagaan dengan Avanseus

Pada Isnin, 13 November 2023, FATP memaklumkan Avanseus bahawa FATP membatalkan Perjanjian Penggabungan Perniagaan bertarikh 26 Ogos 2023, sebagaimana yang dipinda ( “Perjanjian Penggabungan Perniagaan”), antara FATP dan Avanseus dan menghantar notis pembatalan rasmi pada hari berikutnya. FATP membatalkan Perjanjian Penggabungan Perniagaan kerana FATP menentukan bahawa kesan buruk material terhadap keadaan kewangan dan prestasi Avanseus telah berlaku akibat daripada penurunan bahanil kepada perniagaan dan hasil Avanseus sejak penandatanganan Perjanjian Penggabungan Perniagaan dan kerana terkini Avanseus kepada FATP menunjukkan bahawa Avanseus tidak mungkin dapat membalikkan penurunan itu secara material dalam masa terdekat. Perjanjian Penggabungan Perniagaan telah meramalkan pengambilalihan oleh FATP ke atas semua saham biasa Avanseus yang terkeluar dalam pertukaran untuk saham biasa kelas A FATP yang dikeluarkan dalam transaksi yang didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat dalam Borang S-4 menjadikan Avanseus anak syarikat milik penuh FATP.

Pembubaran dan Pencairan Syarikat

Memorandum dan Tataurus Syarikat memerlukan Syarikat untuk menyelesaikan penggabungan perniagaan awalnya menjelang 15 November 2023 kecuali Syarikat memperoleh sehingga dua lanjutan masa 1 bulan yang tinggal sehingga 15 Januari 2024 dengan membayar pada atau sebelum tarikh akhir semasa AS$24,279.65 ke dalam akaun amanah Syarikat dengan Continental Stock Transfer and Trust Company (“Akaun Amanah”) untuk setiap lanjutan masa 1 bulan. Syarikat tidak membuat deposit yang diperlukan menjelang 15 November 2023 untuk lanjutan tarikh sehingga 15 Disember 2023; oleh itu, Memorandum dan Tataurus Syarikat memerlukan Syarikat, dan Syarikat akan:

  1. menghentikan semua operasi bermula 15 November 2023 kecuali untuk tujuan membubarkan perniagaan Syarikat;
  2. secara segera dan munasabah tetapi tidak lebih 10 hari perniagaan selepas itu, tertakluk kepada dana yang boleh digunakan, membebaskan saham biasa awam Syarikat (“Saham Awam”), pada harga sesaham, yang dibayar dengan wang tunai, sama dengan jumlah keseluruhan yang ada pada masa itu di dalam Akaun Amanah, termasuk faedah yang diperoleh daripada Akaun Amanah dan tidak dibebaskan sebelum ini kepada Syarikat untuk membayar cukai, jika ada, (kurang sehingga AS$100,000 faedah untuk membayar perbelanjaan pembubaran), dibahagikan dengan bilangan Saham Awam yang masih dikeluarkan pada masa itu, yang pembebasan akan memadamkan hak Pemegang Saham Awam sepenuhnya (termasuk hak untuk menerima pengagihan pencairan lanjut, jika ada); dan
  3. secara segera dan munasabah selepas pembebasan itu, tertakluk kepada kelulusan pemegang saham dan pengarah Syarikat yang tinggal, mencairkan dan membubarkan;

tertakluk dalam kes butiran (ii) dan (iii) di atas, kepada kewajipan Syarikat di bawah undang-undang Cayman untuk menyediakan tuntutan kreditur dan dalam semua kes tertakluk kepada keperluan undang-undang yang lain.

Harga pembebasan sesaham untuk Saham Awam akan menjadi kira-kira AS$10.96 (“Jumlah Pembayaran Semula”). Baki Akaun Amanah pada 15 November 2023 ialah kira-kira AS$5.4 juta. Menurut terma perjanjian amanah berkaitan, Syarikat mengharapkan untuk mengekalkan AS$100,000 daripada pendapatan faedah dan dividen daripada Akaun Amanah untuk membayar perbelanjaan pembubaran.

Bermula penutupan perniagaan pada 15 November 2023, Saham Awam akan dianggap dibatalkan dan hanya mewakili hak untuk menerima Jumlah Pembayaran Semula.

Jumlah Pembayaran Semula akan dibayar kepada pemegang Saham Awam apabila saham atau unit masing-masing diserahkan kepada ejen pengalihan Syarikat, Continental Stock Transfer & Trust Company. Pemilik faedah Saham Awam yang dipegang dalam “nama jalanan” bagaimanapun, tidak perlu mengambil sebarang tindakan untuk menerima Jumlah Pembayaran Semula.

Tidak ada hak pembayaran semula atau pengagihan pencairan berhubung waran Syarikat, yang akan kedaluwarsa tidak bernilai.

Pemegang saham awal kami, termasuk Penaja Syarikat, telah bersetuju melepaskan hak pembayaran semula mereka berhubung saham biasa Kelas B Syarikat. Selepas 15 November 2023, Syarikat akan menghentikan semua operasi kecuali yang diperlukan untuk membubarkan perniagaannya.

Syarikat mengharapkan Bursa Saham Nasional akan mengemukakan Borang 25 kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (“Suruhanjaya”) untuk mengenepikan sekuritinya. Syarikat selepas itu mengharapkan untuk mengemukakan Borang 15 kepada Suruhanjaya untuk menamatkan pendaftaran sekuritinya di bawah Akta Bursa Sekuriti 1934, sebagaimana yang dipinda.

Penyertaan Pengarah dan Presiden

Pengarah bukan pengurusan Syarikat Abel Martins Alexandre, Christina Wyer, Samir Addamine dan Stanton Sugarman masing-masing memberi notis bertulis kepada Syarikat tentang peletakan jawatan mereka daripada lembaga pengarah Syarikat, berkuat kuasa serta-merta. Tiada daripada mereka menyatakan sebab peletakan jawatan. Encik Alexandre berkhidmat sebagai pengerusi dan Encik Sugarman dan Encik Addamine berkhidmat sebagai ahli jawatankuasa audit lembaga pengarah Syarikat. Puan Wyer berkhidmat sebagai pengerusi jawatankuasa ganjaran lembaga pengarah Syarikat.

Nils Michaelis juga memberi notis bertulis kepada Syarikat tentang peletakan jawatannya sebagai Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Penggabungan dan Pengambilalihan Syarikat, berkuat kuasa serta-merta. Beliau tidak menyatakan sebab peletakan jawatan.

Pengarah Syarikat yang tinggal ialah Tristan Lo, Ketua Eksekutif Bersama Syarikat, David Andrada, Ketua Eksekutif Bersama dan Ketua Pegawai Kewangan Syarikat, dan Alex Bono, pengarah bukan pengurusan.

Kenyataan Masa Depan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

Kenyataan akhbar ini termasuk “kenyataan masa depan” dalam maksud Seksyen 27A Akta Sekuriti 1933, sebagaimana yang dipinda, dan Seksyen 21E Akta Bursa Sekuriti 1934, sebagaimana yang dipinda. Apabila digunakan dalam kenyataan akhbar ini, perkataan “boleh”, “harus”, “akan”, “mungkin”, “yakin”, “menjangka”, “menganggarkan”, “projek”, kata nafikan bagi perkataan sedemikian dan ungkapan lain yang serupa bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan masa depan, walaupun tidak semua kenyataan masa depan mengandungi perkataan pengenalan sedemikian. Kenyataan masa depan sedemikian berdasarkan maklumat dan jangkaan, ramalan dan anggapan semasa, yang melibatkan beberapa penilaian, risiko dan ketidakpastian. Oleh itu, kenyataan masa depan tidak harus dianggap mewakili pandangan Syarikat pada tarikh selepas, dan Syarikat tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini kenyataan masa depan untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh mereka dibuat, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau sebaliknya, kecuali mungkin diperlukan di bawah undang-undang sekuriti yang berkenaan. Anda tidak harus meletakkan keyakinan yang berlebihan terhadap kenyataan ini. Akibat beberapa risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, keputusan sebenar atau prestasi mungkin berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka oleh kenyataan masa depan ini. Anda harus mempertimbangkan dengan teliti risiko dan ketidakpastian yang dinyatakan dalam bahagian “Faktor Risiko” bahagian, dan di tempat lain, dalam penyata pendaftaran Syarikat di Borang S-1 (No. Pendaftaran 333-257126), sebagaimana yang dipinda, pada mulanya difailkan dengan Suruhanjaya pada 16 Jun 2021, berkaitan penawaran awam permulanya, Laporan Tahunan Syarikat pada Borang 10-K untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022, yang difailkan dengan SEC pada 13 Mac 2023, Laporan Suarteran Syarikat pada Borang 10-Q untuk suku tahun berakhir 30 Jun 2023, yang