Maksud Lagu “The Hanging Tree” Dalam Pra-Filem Siri The Hunger Games

Rachel Zegler sebagai Lucy Gray Baird dalam The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes; Jennifer Lawrence sebagai Katniss Everdeen dalam The Hunger Games: Mockingjay Part I

(SeaPRwire) –   Amaran: Pos ini mengandungi maklumat spoiler untuk The Ballad of Songbirds and Snakes

Semasa salah satu penampilan pentas pertama Rachel Zegler untuk prekuel, pelakon itu ditanya tentang perbezaan antara wataknya Lucy Gray dan watak utama siri asal, Katniss Everdeen (lakonan Jennifer Lawrence). “Lucy Gray adalah seorang penghibur yang terpaksa berlawan dan Katniss adalah seorang pejuang yang terpaksa beraksi,” kata Zegler, menekankan bagaimana dua watak ini berbeza dalam motivasi tetapi terhubung melalui aspek persembahan.

melihat Lucy cuba menggunakan suaranya untuk meyakinkan Capitol bahawa apa yang mereka lakukan dengan Permainan Kelaparan adalah salah, tetapi tidak kira berapa kuat atau berapa kerap dia menyanyi, mereka tidak mendengar. Katniss terpaksa menjadi watak martir dan akhirnya menjadi wajah pemberontakan. Dalam , Katniss akhirnya mendapat perhatian Capitol dan menyanyikan lagu “The Hanging Tree” yang menjadi anthem kuasa dan alat ketidaktentuan awam yang berkuasa.

Suzanne Collins, penulis siri The Hunger Games dan prakuel, menulis lirik lagu itu, yang muncul buat pertama kali dalam novel Mockingjay, dan bekerjasama dengan Jeremiah Fraites dan Wesley Schultz dari The Lumineers untuk membawanya ke adaptasi filem. “The Hanging Tree,” yang menampilkan vokal Lawrence, menjadi balada folk menakutkan dengan pengaruh muzik Appalachia, dan membuat perbandingan dengan “Strange Fruit” Billie Holiday dan lagu protes hak awam “We Shall Overcome.”

Semasa penampilan di Late Night With David Letterman, Lawrence berkata dia berasa cemas menyanyikan lagu itu di hadapan orang lain dan meminta pengarah, Francis Lawrence, untuk melihat sama ada , boleh merakam lagu itu, dengan Lawrence meniru gerak bibir. Tetapi akhirnya, Lawrence menjadi selesa dengan suaranya. Lagu itu menjadi hit besar di luar filem, mendaki ke kedudukan nombor 12 carta Billboard Hot 100 pada 2014.

Dalam The Ballad of Songbirds and Snakes, “The Hanging Tree” diberi kehidupan baru melalui Zegler.

Bagaimana “The Hanging Tree” menjadi bahagian penting dalam The Hunger Games

Dalam Mockingjay – Part 1, presiden menggunakan Katniss sebagai wajah untuk kempen propaganda untuk mengapi-apikan pemberontakan terhadap Capitol, meminta Katniss menjadi “Mockingjay” mereka. Apabila Katniss dan pemberontak sedang menuju ke Daerah 12 yang dibom, rumah asalnya, dia menyanyikan “The Hanging Tree” kepada koloni burung merak yang meniru dia, dan krew mula merakamnya untuk disiarkan ke semua daerah, memberdayakan rakyat Daerah 5 untuk memusnahkan empangan hidroelektrik utama—sumber elektrik utama Capitol. Kerana Katniss, lagu itu menjadi runut bunyi revolusi.

Dalam Mockingjay, dikatakan Katniss belajar lagu itu dari bapanya dan akan menyanyikannya sambil membuat kalung dengan adiknya Primrose. Ibunya melarang lagu itu dinyanyikan di rumah mereka selepas mendengarnya.

Dalam buku prakuel, The Ballad of Songbirds and Snakes, terdedah bahawa Lucy Gray Baird menulis lagu itu selepas menyaksikan pembunuhan seorang lelaki bernama Arlo Chance, yang digantung di pokok eksekusi di mana hukuman mati dilaksanakan. Dia dituduh membunuh dua Penjaga Keamanan dan seorang ketua lombong arang batu (sehingga lirik, “say he murdered three”). Kekasihnya, Lil, cuba membela kebersalahannya. Lucy Gray menulis lagu itu tetapi diminta untuk tidak mempersembahkannya. Entah bagaimana, irama itu diturunkan kepada Katniss.

“The Hanging Tree” ditampilkan dalam adaptasi filem The Ballad of Songbirds and Snakes, apabila Lucy dilihat duduk di padang rumput dengan gitar menyanyikan melodi itu. Dia kembali ke Daerah 12 selepas dia menang Permainan Kelaparan. Coriolanus Snow, . Ini adalah pertemuan pertama mereka sejak dia dikucilkan dari Capitol dan dipindahkan ke Daerah 12 sebagai Penjaga Keamanan. Selepas mendengar Lucy menyanyikan “The Hanging Tree,” dia mula menghubungkannya dengan dia selamanya. Menjelang akhir filem, mereka cuba melarikan diri bersama tetapi gagal. Tetapi Lucy tidak kelihatan mempercayai Snow, dan terdapat satu momen apabila sesuatu yang asas berubah dalam Snow, apabila kehangatan meninggalkan tubuhnya dan dia menjadi Presiden bersejuk yang kemudian diketahui dalam The Hunger Games.

Apabila Katniss menyanyikan lagu itu dalam Mockingjay, dia tidak sedar betapa dalamnya lagu itu memberi kesan kepada Presiden Snow. Satu persoalan lebih besar masih menggantung tentang sambungan antara Lucy dan Katniss: Bagaimana Katniss belajar lagu itu jika kita tidak tahu nasib Lucy? The Ballad of Songbirds and Snakes tidak sepenuhnya memberikan jawapan tetapi membiarkan pintu terbuka untuk instalmen berikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)