atai Life Sciences Laporkan Keputusan Kewangan Suku Ketiga 2023 dan Titik-titik Pipa

 • Kajian Fasa 2b RL-007 untuk pesakit CIAS masih dijangka akan melaporkan data pada separuh kedua 2024 dan data daripada kajian Fasa 1 EMP-01 (derivatif MDMA) dijangka akan dilaporkan pada tahun ini.
 • Data Fasa 1 VLS-01 (formula oral transmukosa proprietari DMT) menunjukkan bahawa 160mg VLS-01 mencapai tahap pendedahan yang serupa dengan 30mg DMT IV.
 • Penerimaan tiga penyampaian poster tidak klinikal di persidangan perubatan akan datang, termasuk data tidak klinikal untuk RL-007 dan dua agen pengagon 5-HT2A baru, EGX-A dan EGX-B.
 • Aset tunai Syarikat sebanyak $209 juta dan pembiayaan pinjaman terma yang dijanjikan dijangka akan membiayai operasi sehingga 1H 2026.

(SeaPRwire) –   NEW YORK dan BERLIN, 14 Nov. 2023 — Sciences (NASDAQ: ATAI) (“atai”), syarikat biofarma sedia untuk menukar rawatan gangguan mental, melaporkan keputusan kewangan suku ketiga 2023 dan memberikan kemaskini korporat.

“Dengan bebanan keperluan perubatan yang tidak terpenuhi dalam penjagaan kesihatan mental terus berkembang, pasukan kami kekal sangat fokus untuk memperkenalkan pembangunan rawatan neuropsikiatrik yang inovatif,” kata Florian Brand, CEO dan Pengasas Bersama atai. “Dengan baki tunai yang kukuh sebanyak $209 juta, kami berada dalam kedudukan yang baik untuk terus maju program klinikal kami ke arah titik data utama, termasuk pendedahan Fasa 2b RL-007 yang dijangka pada separuh kedua 2024. Bulan lepas, kami gembira melaporkan keputusan Fasa 1 daripada kajian VLS-01 kami, yang menunjukkan bahawa 160mg VLS-01 mencapai tahap pendedahan yang serupa dengan 30mg DMT intravena. Selain kemajuan klinikal kami yang mantap, kami galakkan dengan kerja penemuan dadah dan praklinikal pasukan kami, seperti pada EGX-A dan EGX-B, yang menunjukkan keupayaan pembangunan dadah kami secara menyeluruh dan komitmen ke arah inovasi yang menakjubkan dalam kesihatan mental.”

Titik Pembangunan Pipa Terkini:

RL-007: Pemodulan Neuromodulator Pro-Kognitif untuk Kekurangan Kognitif Berkaitan Skizofrenia (CIAS)

 • RL-007 adalah sebatian oral yang boleh dicerna yang secara konsisten menunjukkan kesan pro-kognitif dalam pelbagai kajian praklinikal dan klinikal, termasuk dua kajian Fasa 1 dan dua kajian Fasa 2.
 • Kajian Fasa 2b sedang berjalan akan menilai 20mg dan 40mg RL-007 berbanding plasebo pada pesakit CIAS, dengan keputusan utama dijangka pada separuh kedua 2024.
 • Syarikat mengumumkan penerimaan penyampaian poster tidak klinikal bertajuk “RL-007, Novel Oral Neuromodulator, Enhances Synaptic Plasticity and Cognition in Non-Clinical Models“. Poster ini akan dipaparkan pada mesyuarat tahunan American College of Neuropsychopharmacology (ACNP) pada 5 Disember 2023, 5:00 – 7:00 PM ET.

VLS-01: N,N-dimethyltryptamine (DMT) untuk Rawatan Depresi Berlawanan Rawatan (TRD)

 • VLS-01 adalah formula oral transmukosa (OTF) DMT, sejenis agen separa 5-HT-1A/2A/2C, dibangunkan untuk menghasilkan kesan psikedelik jangka pendek selama 30 hingga 45 minit.
 • Pada Oktober 2023, syarikat mengumumkan penyelesaian kajian Fasa 1 dalam peserta sihat, di mana VLS-01 didapati berkesan dan profil keselamatan yang menggalakkan.
 • Data farmakokinetik dan farmakodinamik mengesahkan penghantaran sistemik VLS-01 melalui laluan oral transmukosa atai pada tahap yang serupa dengan 30 mg DMT IV.
 • Dalam persiapan memulakan kajian Fasa 2 dalam TRD, atai merancang untuk meningkatkan lagi VLS-01 dengan memasukkan perisa, lapisan intrinsik, dan peningkatan ketelusan.
 • Syarikat telah menerima kelulusan untuk memulakan kajian Fasa 1b pada peserta sihat dan menjangka akan mendaftar peserta pertama pada 1H 2024.

DMX-1002: Ibogain untuk Kesalahan Penggunaan Dadah Opioid (OUD)

 • DMX-1002 adalah formula oral ibogain, alkaloid indol satu-irogenik dengan aktiviti pengaturan reseptor kolinergik, glutamatergik dan monoaminergik.
 • Pada Ogos 2023, syarikat melaporkan data daripada kajian Fasa 1 di mana 9 mg/kg DMX-1002 mencapai tahap plasma dan pengalaman psikedelik yang konsisten dengan kajian ibogain terdahulu.
 • Kesan buruk berkaitan rawatan (AE) dan kesan sampingan, seperti pemanjangan QT, adalah serupa dengan yang diperhatikan dalam ujian ibogain terdahulu, dan hampir semua AEs (> 94%) dikategorikan ringan hingga sederhana dari segi keparahan. Tiada kejadian buruk yang dilaporkan.
 • Keputusan Fasa 1 ini membolehkan perbincangan dengan pihak berkuasa kawal selia untuk menilai kemajuan DMX-1002 ke kajian bukti konsep dalam OUD.
 • Pada November 2023, atai mengambil alih semua saham terbaki syarikat subsidiarinya, DemeRx IB, Inc. Pengambilalihan ini membawa DMX-1002 ke dalam atai sebagai aset sepenuhnya dimiliki, dan menyederhanakan operasi klinikal dan pentadbiran am dan umum.

EMP-01: Derivatif 3,4-methylenedioxy-methamphetamine (MDMA) untuk Gangguan Stres Pasca Trauma (PTSD)

 • EMP-01 adalah formula oral derivatif MDMA, direka untuk menjadi pilihan lebih ditoleransi berbanding MDMA rasmi.
 • Kajian Fasa 1 bertujuan menilai keselamatan dan ketoleranan dos tunggal EMP-01 pada peserta dewasa sihat.
 • Syarikat menjangka akan melaporkan keputusan awal kajian Fasa 1 lebih kemudian tahun ini selaras dengan panduan sebelumnya.

EGX-A dan EGX-B: Agonis Reseptor 5-HT2A Baru

 • EGX-A dan EGX-B adalah calon teras daripada enjin penemuan dadah dalaman syarikat, yang ditemui menggunakan pendekatan pembelajaran mesin/kecerdasan buatan. Ia bersifat psikedelik dengan struktur bukan tripetamin yang baru dengan farmakologi reseptor 5-HT yang berbeza berbanding psikedelik tradisional.
 • Syarikat mengumumkan penerimaan dua penyampaian poster tidak klinikal yang menggariskan penemuan dua agonis reseptor 5-HT2A baru yang menunjukkan aktiviti psikedelik.
  • “Novel 5-HT2A receptor agonist exhibit translational antidepressant and psychedelic drug-like profiles in a model of treatment-resistant depression” akan dipaparkan pada Mesyuarat Neurosains Tahunan 2023 pada 14 November 2023, 1:00 – 5:00 PM ET.
  • “Discovery of novel 5-HT2A receptor agonists with psychedelic drug-like in vitro and in vivo pharmacological activity and therapeutic potential for treatment-resistant depression” akan dipaparkan pada mesyuarat ACNP akan datang pada 5 Disember 2023, 5:00 – 7:00 PM ET.

COMP360: Terapi Psilosibin untuk TRD, PTSD dan Anoreksia Nervosa

 • COMPASS Pathways sedang menjalankan program Fasa 3 dalam pesakit TRD yang terdiri daripada dua ujian penting, setiap satu akan mempunyai komponen ikutan jangka panjang.
 • Kedua-dua, Ujian Penting 1 (COMP005) dan Ujian Penting 2 (COMP006), sedang berjalan dan mengikut jadual dengan data utama dijangka pada musim panas 2024 dan pertengahan 2025 masing-masing.
 • Data utama Kajian Fasa 2 dalam PTSD dijangka menjelang akhir 2023, dan Kajian Fasa 2 dalam Anoreksia Nervosa sedang berjalan.
 • Penerbitan kertas dalam Psychopharmacology menunjukkan potensi teknologi AI untuk menyokong rawatan kajian COMP360 psilosibin dalam TRD.

Berikutan sesi berkenaan di persidangan perubatan akan datang, poster / penyampaian akan dimuatnaik di https://ir.atai.life/news-events/events.

Keputusan Kewangan Gabungan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

Tunai, Tunai Setara Tunai dan Pelaburan Jangka Pendek: Tunai, tunai setara tunai dan pelaburan jangka pendek berjumlah $209.0 juta pada 30 September 2023, berbanding $273.1 juta pada 31 Disember 2022. Penurunan sebanyak $64.1 juta terutamanya disebabkan oleh aliran tunai digunakan dalam aktiviti operasi sebanyak $62.2 juta, dan $5.2 juta