Ansys medini Mempercepat Pembangunan Andes Terhadap IP Automotif-Gred

Hsinchu, Taiwan , Nov. 02, 2023 — Industri automotif meletakkan keperluan ketat terhadap Keselamatan Fungsional. Bagi syarikat semikonduktor yang terlibat dalam cip automotif dan bahkan lebih hulu dalam Harta Intelek Silicon (SIP), mendapatkan pensijilan ISO 26262 adalah keperluan asas untuk penembusan produk ke aplikasi automotif. Andes Technology sedang dengan aktif membangunkan portfolio produk Harta Intelek (IP) automotif berkelas yang dapat meningkatkan kecekapan aktiviti pengesahan keselamatan fungsian.

Dalam bidang CPU IP RISC-V untuk pasaran automotif, Andes Technology telah mencapai tonggak penting. Pada tahun 2020, Andes menjadi pembekal RISC-V pertama di dunia untuk mempunyai proses pembangunannya disahkan ke piawaian ISO-26262 ASIL-D. Pada tahun 2022, Andes menjadi pembekal RISC-V pertama di dunia untuk mempunyai IPnya disahkan sepenuhnya ke piawaian ISO-26262 ASIL-B, dengan penyelesaian diambil dalam lebih daripada sepuluh projek pelanggan.

Andes sedang dengan proaktif menangani permintaan pasaran automotif dengan merancang julat produk Harta Intelek (IP) automotif yang komprehensif, meliputi penyelesaian RISC-V dengan tahap keselamatan fungsian berbeza dari ASIL-B hingga ASIL-D, bersama-sama dengan pelbagai tahap prestasi pemproses dan set ciri. Pada tahun 2023, Andes dijangka akan secara rasmi memperkenalkan pemproses dual-issue lapan peringkat yang memenuhi piawaian ASIL-D. Ini menunjukkan keupayaan mereka untuk menyediakan penyelesaian berskala untuk pelbagai aplikasi automotif, menggarisbawahi kepakaran terkemuka mereka dalam pasaran Harta Intelek RISC-V automotif. Mengambil Ansys medini adalah langkah penting dalam arah ini.

Eric Huang, Naib Presiden Eksekutif Pengurusan Kualiti dan Keselamatan di Andes Technology, menekankan bahawa bagi pemain dalam rantai bekalan automotif, mendapatkan pensijilan seperti ISO 26262 adalah faktor kritikal menentukan penembusan pasaran dan kelulusan kekuatan teknikal. Bagi pembekal IP untuk mencapai pensijilan ini, dua cabaran utama perlu ditangani: Yang pertama adalah memperkenalkan keperluan ISO 26262 yang rumit dan ketat secara berkesan. Yang kedua adalah membangunkan dan merealisasikan ciri-ciri keselamatan secara bersaing.

Dr. Alex Chen, Pengarah VLSI di Andes Technology, menekankan bahawa proses pengesahan reka bentuk sering melibatkan penggunaan pelbagai alat analisis, seperti FMEDA dan FTA. Walau bagaimanapun, dokumen yang dijana oleh alat-alat ini biasanya disimpan dalam format berbeza dan tersebar. Proses ini sangat merumitkan dan memerlukan semakan berterusan untuk memastikan konsistensi dan ketepatan data. Sekiranya terdapat perubahan data, usaha manual diperlukan untuk mengemaskini data, menjadikannya aktiviti yang banyak bergantung pada minda.

Oleh itu, mempunyai alat automatik yang boleh menghubungkan dokumen yang dijana oleh pelbagai alat analisis dan mengemaskini mereka secara konsisten ke versi terkini adalah penting untuk membangunkan Harta Intelek berkelas automotif. Ansys medini menyediakan persekitaran bersepadu yang tidak hanya termasuk alat analisis yang diperlukan oleh piawaian seperti ISO 26262 tetapi juga mengotomatkan pemindahan data. Ini tidak sahaja memudahkan beban dokumen pengesahan tetapi juga meningkatkan ketepatan data berkaitan. Oleh itu, penyelesaian IP Andes boleh mendapatkan pensijilan ISO 26262 lebih cepat.

“Kitaran inovasi dalam industri automotif sedang dipercepatkan, tetapi keperluan untuk keselamatan fungsian tidak dapat diperdagangkan. Oleh itu, sama ada ia OEM automotif, Tier 1, Tier 2, atau syarikat semikonduktor lebih hulu, mereka semua sedang mencari alat automatik yang dapat mempercepatkan proses analisis dan pengesahan keselamatan fungsian.” Roger Lee, Pengurus Negara Ansys Taiwan, berkata. “Pada masa kini, terdapat banyak alat berdiri sendiri di pasaran yang memenuhi keperluan tertentu item pengesahan ISO 26262. Walau bagaimanapun, Ansys medini adalah satu-satunya alat yang boleh mencapai integrasi data dan antara muka, membolehkan automatisasi menyeluruh bagi penjanaan data, penyatuan, dan penyelenggaraan data, dengan manfaat tambahan penggunaan semula data. Kelebihan unik ini telah mendapat pengiktirafan dan penggunaan meluas di seluruh rantai bekalan industri automotif. Terdapat harapan tinggi bahawa Ansys medini akan membawa daya saing dipertingkatkan kepada perniagaan Harta Intelek berkelas automotif Andes Technology.”

Tentang Andes Technology

Lapan belas tahun dalam perniagaan dan Ahli Pengasas Utama RISC-V International, Andes adalah syarikat awam tersenarai (TWSE: 6533; SIN: US03420C2089; ISIN: US03420C1099) dan pembekal utama penyelesaian Harta Intelek pemproses terbenam 32/64-bit prestasi tinggi/daya rendah. Famili pemproses V5 RISC-V mereka merangkumi daripada nukleus 32-bit kecil hingga pemproses Out-of-Order 64-bit maju dengan DSP, FPU, Vektor, Linux, superscalar, dan/atau keupayaan nukleus tunggal/berbilang. Menjelang akhir 2022, jumlah isi padu SoC Andes-EmbeddedTM telah melepasi 12 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila lawati https://www.andestech.com. Ikuti Andes di LinkedIn, Twitter, Bilibili dan YouTube!

HUBUNGAN: Hsiao-Ling Lin
Pengurus Marcom,
Andes Technology Corp.
hllin@andestech.com