Di Nikki, Vivek dan Kamala, Orang Amerika India Mencari Perwakilan yang Tidak Lengkap

Pada akhir Ogos, beberapa hari selepas beliau terlibat dalam perdebatan yang panas dengan orang India Amerika yang lain di pentas perdebatan presiden, laman web usahawan Vivek Ramaswamy mendapat kemaskini.

“Terus berbohong, Namrata Randhawa,” laman web itu kini membaca, menulis nama lahir bekas gabenor Carolina Selatan Nikki Haley dengan salah ejaan.

Ia merupakan usaha yang sangat terang-terangan oleh Ramaswamy untuk menggambarkan Haley sebagai tidak tulus, memandangkan kedua-duanya mengenal pasti sebagai anak-anak pendatang India yang lahir di Amerika. Ia juga tidak luput daripada perhatian orang Asia Selatan yang lain.

“Saya fikir ia sangat tidak menghormati,” kata ahli strategi Republikan Rina Shah. “Ia merupakan pukulan rendah. Ia bertujuan mempersoalkan siapa dia, seolah-olah dia telah menyimpang dari identiti.”

Orang India Amerika kira-kira 1.5% daripada jumlah keseluruhan penduduk. Mereka membentuk bahagian yang lebih besar daripada medan perdebatan presiden. Lebih awal tahun ini, kehadiran dua orang Asia Selatan bertanding untuk pencalonan presiden Republikan adalah sedikit keanehan. Kini, Haley, yang telah melihat peningkatan sokongan baru-baru ini, dan Ramaswamy, yang menjadi bintang pecah musim bunga dan musim panas, dijadualkan untuk muncul bersama-sama di pentas perdebatan berikutnya minggu depan—mungkin untuk kali terakhir kerana medan Republikan mula runtuh. Dan di sebelah lawan ialah Naib Presiden Kamala Harris, anak perempuan ibu India dan bapa Jamaica.

Kehadiran ketiga-tiga sebagai pesaing terkemuka membincangkan kompleksiti politik perwakilan; walaupun latar belakang etnik mereka terkait dengan identiti politik mereka, mereka semua berbeza dengan cara yang berbeza daripada pengundi India Amerika purata. Tiada satu pun Harris, Haley atau Ramaswamy yang mungkin meningkatkan undian di kalangan Asia Selatan atau bahkan India Amerika seperti yang dilakukan Barack Obama terhadap pengundi hitam. Walau bagaimanapun, kemunculan mereka di pentas politik kebangsaan pasti akan memberi kesan dalam komuniti itu.

“Orang yang saya tumbuh bersama tidak benar-benar melihat Nikki Haley dan melihat, anda tahu, wanita berkulit coklat yang mencerminkan pengalaman dan komuniti mereka,” kata Mohan Seshadri, pengarah eksekutif Asian Pacific Islander Political Alliance yang berpangkalan di Pennsylvania. “Mereka melihat seorang politikus yang membuat keputusan berdasarkan apa yang akan mendapatkan beliau terpilih di tempat di mana beliau bertanding untuk jawatan itu.”

Walau bagaimanapun, melihat orang Asia Selatan di ruang-ruang politik yang jarang itu menyebabkan orang dengan latar belakang serupa memberi perhatian lebih rapat, katanya. ​​“Pada akhirnya, seperti, nama nenek saya ialah Kamala.”

Orang India Amerika membentuk kumpulan terbesar Asia Amerika yang mengenal pasti dengan satu bangsa. Berbanding kebanyakan kumpulan Asia Amerika yang lain, mereka cenderung menyokong Demokrat: 56% umumnya memikirkan diri mereka sebagai Demokrat, 27% sebagai bebas, dan hanya 15% sebagai Republikan, mengikut Asian American Voter Survey 2022. Tetapi ini tidak bermakna kehadiran orang India Amerika dalam pencalonan awal Republikan tidak akan memberi kesan.

“Kajian menunjukkan bahawa apabila seseorang dari komuniti kita bertanding, ia menarik perhatian komuniti kita, dan sebenarnya menarik lebih banyak komuniti kita untuk mengambil bahagian dalam proses pilihan raya,” kata Christine Chen, pengarah eksekutif Asian and Pacific Islander American Vote “Kini, sama ada mereka sebenarnya mendapat sokongan calon, saya fikir benar-benar bergantung kepada nilai-nilai mereka.”

Sebahagian daripada kenaikan politik India Amerika baru-baru ini, pakar mengatakan, ada kaitan dengan masa. Imigresen India ke Amerika meningkat mengikut Akta Imigresen 1965 dan meningkat setiap dekad selepas itu. Imigren yang tiba di Amerika pada abad ke-20 kebanyakannya memberi tumpuan untuk menyesuaikan diri dengan rumah baru dan membina kehidupan stabil. Tetapi apabila banyak daripada mereka mengumpul pendidikan dan kekayaan, memasuki profesion bergaji tinggi berwibawa dan menjadi salah satu kumpulan Asia Amerika berpendapatan tertinggi, mereka memberi anak-anak mereka sumber untuk mempertimbangkan terlibat dalam politik. Kini, sesetengah daripada kanak-kanak itu menjadi pemimpin politik, dan mereka mendapat inspirasi daripada kejayaan ibu bapa mereka, kadang-kadang dicapai selepas tiba di Amerika dengan hanya beberapa dolar di saku mereka.

“Apa yang kita lihat sebenarnya ialah dua orang yang tidak percaya apa-apa berada di luar jangkauan mereka,” kata Shah mengenai Haley dan Ramaswamy.

Sam Joshi, datuk bandar Edison, NJ, sebuah masyarakat yang kira-kira 35% India Amerika, mengikut data daripada American Community Survey, berkata kemunculan begitu banyak Desis di pentas kebangsaan menyusup ke cara bagaimana keluarga bercakap di antara satu sama lain. Beliau menunjuk ke jenis kerjaya yang lebih muda India rasa mereka boleh mempertimbangkan, memandangkan banyak dalam komuniti India memberi tumpuan kepada beberapa bidang pilihan seperti perubatan dan sains komputer.

“Ia menyuluh perbualan di peringkat negeri dan tempatan, bagaimana orang India Amerika seharusnya terlibat dalam bidang di luar industri berasaskan STEM biasa, seperti kerajaan dan politik, di mana keputusan dibuat,” kata Joshi.

Walaupun kedua-dua calon Republikan telah bercakap sedikit mengenai bagaimana latar belakang etnik mereka mempengaruhi kehidupan seharian mereka, mereka kerap menyeru warisan keluarga mereka.

Perbualan sedemikian kelihatan hampir tidak terelakkan pada Rabu semasa perdebatan antara Ramaswamy dan Ahli Kongres Demokrat Ro Khanna dari California, orang India Amerika lain yang telah mengkritik kempen sayap kanan Ramaswamy selama berbulan-bulan. Di acara itu, Ramaswamy ditanya mengenai visinya untuk masa depan Amerika.

“Apakah impianku untuk 2050?” kata Ramaswamy. “Bahawa kita akan memberitahu anak-anak dan cucu-cucu kita bahawa Amerika Syarikat masih negara di mana tidak kira siapa anda, atau dari mana datang ibu bapa anda, atau warna kulit anda, atau berapa panjang nama keluarga anda, dalam beberapa kes kami, bahawa anda masih maju di negara ini dengan usaha sendiri.”

“Kami berdua mempunyai jenis melanin yang sama di atas pentas ini, jadi apa?” beliau teruskan. “Kepelbagaian boleh menjadi sesuatu yang indah. Tetapi ia hanya penting jika ada sesuatu yang lebih besar yang menyatukan kita di seberang kepelbagaian itu.”

Dalam video pelancaran kempennya pada bulan Februari, Haley mempunyai mesej serupa. “Saya adalah anak perempuan bangga pendatang India,” katanya. “Bukan Hitam. Bukan putih. Saya berbeza. Tetapi ibu saya sentiasa berkata, ‘Tugas anda bukanlah memberi tumpuan kepada perbezaan, tetapi persamaan,’ dan ibu bapa saya sentiasa mengingatkan saya dan adik-beradik saya setiap hari betapa beruntungnya kami hidup di Amerika.”

Sangay Mishra, profesor sains politik di Universiti Drew yang menulis buku Desis Divided: The Political Lives of South Asian Americans, mencadangkan latar belakang Haley dan Ramaswamy telah unik bermanfaat di kalangan pengundi putih yang membentuk kebanyakan pengundi awal Republikan .

“Kedua-dua mereka menggunakan biografi sendiri untuk membuat orang dalam Parti Republikan yang berasa defensif tentang nasionalisme putih atau tentang perkauman, merasa baik,” kata Mishra. “Ini adalah dua calon minoriti dan kisah hidup mereka adalah justifikasi bagi fakta bahawa AS bukanlah masyarakat perkauman.”

Mitos minoriti model—idea bahawa Asia Amerika secara keseluruhan unik berkelakuan baik dan berjaya—juga mungkin mempunyai sesuatu yang berkaitan dengan kenaikan politik India Amerika. Walaupun berdasarkan stereotaip, asosiasi positif itu juga boleh memberi kelebihan kepada calon.

Di mana banyak pengundi India Amerika mungkin berkait rapat dengan kisah kejayaan imigren yang menggerakkan Ramaswamy, Haley dan Ha