Andes Technology bekerjasama dengan WITTENSTEIN high integrity systems (WHIS) untuk Membina Penyelesaian Kritikal Keselamatan dengan Pemprosesor RISC-V

(SeaPRwire) –   Hsinchu, Taiwan, Nov. 13, 2023 — Andes Technology Corporation (), pembekal utama terkemuka prosesor inti RISC-V 32/64-bit yang cekap dan berkuasa rendah, dan Ahli Pengasas Utama RISC-V International, dengan sukacitanya mengumumkan perkongsianannya dengan WITTENSTEIN high integrity systems. Perkongsian ini bertujuan untuk membantu pembangun dalam mencipta penyelesaian kritikal keselamatan menggunakan teknologi RISC-V seperti AndesCoreTM N25F-SE dan D25F-SE.

Pada tahun 2022, Andes Technology telah mencapai tonggak sejarah dengan memperkenalkan prosesor IP RISC-V pertama di dunia yang sepenuhnya mematuhi piawaian ISO 26262 – N25F-SE. Andes komited untuk memberikan sokongan yang tidak berbelah bagi para profesional automotif dalam mencipta barisan produk kritikal keselamatan. Dengan portfolio prosesor AndesCoreTM yang luas, Andes telah mengambil kira pelbagai keperluan, daripada MCU cekap prestasi kepada pengiraan AI/ML berkuasa tinggi. Untuk memenuhi permintaan pelbagai aplikasi automotif, Andes tidak sahaja menawarkan prosesor IP yang disahkan ASIL-B tetapi juga sedang bekerja pada prosesor IP berprestasi misi kritikal yang disahkan ASIL-D berdasarkan prosesor CPU popularnya yang telah terbukti.

Andes Technology dijangka akan melancarkan prosesor berikutnya yang sangat ditunggu-tunggu, D25F-SE – prosesor selamat D25F. CPU IP D25F, salah satu teras terlaris daripada siri 25 AndesCoreTM, dilengkapi dengan set arahan RISC-V P-ekstensi (SIMD/DSP) draf untuk memproses beberapa set data secara serentak dalam satu arahan. Banyak aplikasi hujung memproses isyarat digital seperti suara, audio, imej, dan sensor serta algoritma pembelajaran mesin boleh mendapat peningkatan prestasi dengan set arahan SIMD/DSP cekap. AndesCoreTM D25F-SE sudah menarik beberapa pelanggan awal, dan dijangka akan menjadi tersedia untuk lesen am pada suku keempat 2023.

WITTENSTEIN high integrity systems (WHIS) ialah syarikat sistem keselamatan yang menghasilkan dan membekalkan sistem pengendalian masa sebenar (RTOS) dan penyelesaian platform kepada sektor Automotif, Perubatan dan Perindustrian di seluruh dunia. Perkongsian menarik dengan Andes Technology membolehkan pembangun RISC-V menggunakan RTOS terkenal kritikal keselamatan SAFERTOS® dari WHIS dengan pemproses AndesCoreTM terkini. SAFERTOS® telah disahkan secara bebas oleh TÜV SÜD kepada IEC 61508 SIL3 dan ISO 26262 ASIL-D. Ia digunakan di seluruh dunia di mana keselamatan adalah yang utama, menyediakan prestasi dan kebolehpercayaan yang unggul. Disampaikan dengan sumber kod penuh dan Pakej Jaminan Reka Bentuk, SAFERTOS® disediakan untuk padanan prosesor/kompiler unik pelanggan dan sangat popular kerana rekod keselamatannya yang menakjubkan dan laluan naik taraf mudah dari FreeRTOS, RTOS sumber terbuka paling popular di industri.

Demo SAFERTOS® sepenuh fungsi tersedia pada papan pembangunan Andes. Cuba SAFERTOS® secara percuma hari ini di: . Papan pembangunan Andes boleh didapati untuk dibeli di Mouser. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

“Kami bangga untuk bersekutu dengan Andes Technology dan untuk SAFERTOS® menyokong AndesCoreTM.” kata Andrew Longhurst, Pengurus Besar untuk WITTENSTEIN high integrity systems. “Kami melihat kes kuat, meyakinkan untuk SAFERTOS® menyokong seni bina RISC-V. Gabungan kedua-dua teknologi ini akan menyediakan platform ideal untuk projek kritikal keselamatan pada masa hadapan.”

“IP AndesCoreTM berprestasi keselamatan menawarkan nilai unik dan bersaing kepada pelanggan kami yang menuntut pemproses RISC-V dengan pensijilan penuh,” kata Dr. Charlie Su, Presiden dan CTO Andes Technology. “Perkongsian menarik dengan WITTENSTEIN high integrity systems membolehkan kami menyediakan penyelesaian kukuh kepada pelanggan kami yang sedang membangunkan produk untuk aplikasi kritikal keselamatan. Kami gembira untuk bersekutu dengan WITTENSTEIN high integrity systems kerana mereka membawa kelebihan SAFERTOS® kepada komuniti RISC-V, dengan itu meningkatkan prestasi dan kekukuhan aplikasi berkaitan keselamatan berdasarkan RISC-V.”

Mengenai Andes Technology
Lapan belas tahun perniagaan dan Ahli Pengasas Utama RISC-V International, Andes ialah syarikat awam tersenarai (; ; ) dan pembekal utama berprofil tinggi/berkuasa rendah 32/64-bit pemproses IP terbenam, dan pemacu utama menjadikan RISC-V arus perdana. Famili CPU V5 RISC-V mereka merangkumi daripada inti 32-bit kecil hingga pemproses 64-bit luar giliran maju dengan DSP, FPU, Vektor, Linux, super skalar, dan/atau keupayaan inti tunggal/banyak. Menjelang akhir 2022, jumlah kumulatif SoC Andes-EmbeddedTM telah melepasi 12 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila lawati . Ikuti Andes di , , dan !

Mengenai WITTENSTEIN high integrity systems
WITTENSTEIN high integrity systems ialah syarikat RTOS yang khusus dalam keselamatan, menghasilkan dan membekalkan Sistem Pengendalian Masa Sebenar dan Komponen Perisian kepada sektor Automotif, Perubatan, Penerbangan dan Perindustrian di seluruh dunia. Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

HUBUNGAN: Hsiao-Ling Lin
Pengurus Marcom,
Andes Technology Corp.
hllin@andestech.com