Hutang Tinggi Menggugat Ekonomi AS

Money USA dollar banknotes for background.Money is any item or verifiable record that is generally accepted as payment for goods and services and repayment of debts

(SeaPRwire) –   Kesukaran Kongres AS mencapai persetujuan mengenai perbelanjaan untuk tahun ini dan mengelak daripada penutupan kerajaan menunjukkan betapa sukarnya untuk menangani krisis hutang jangka panjang kami. Beban hutang kami yang meningkat adalah masalah yang perlu kami hadapi untuk mengekalkan keupayaan negara kami untuk menangani banyak cabaran di masa depan dan untuk melabur dalam kapasiti produktif negara kami.

Jabatan Bajet Kongres yang tidak berpihak (CBO) menganggarkan terdapat jurang antara apa yang dibelanjakan kerajaan dan hasil yang diperolehnya pada 2023, hampir dua kali ganda defisit bajet tahunan dari tahun lalu. Tanpa perubahan dasar yang signifikan, di bawah mana-mana senario yang paling optimistik, hutang persekutuan yang dipegang oleh awam akan meningkat melebihi 100 peratus KDNK menjelang 2053, tahap yang jauh melebihi pengalaman sejarah.

Ketidakseimbangan fiskal ini mengurangkan keupayaan kita untuk membelanjakan keutamaan negara, dalam cara yang akan menggalakkan pertumbuhan ekonomi dan kemakmuran bersama. Seperti yang dinyatakan dalam , tahap hutang yang begitu tinggi mengancam ketahanan ekonomi AS. Ia akan menaikkan bayaran faedah dan melambatkan pertumbuhan ekonomi dengan menyepi pelaburan swasta dan perbelanjaan awam yang boleh digunakan untuk memperbaiki tenaga kerja Amerika, infrastruktur, dan pendidikan. Sebagai satu ilustrasi yang ketara tentang fakta ini, kerajaan persekutuan membayar lebih banyak untuk membayar faedah hutang berbanding semua program yang melayani kanak-kanak AS, termasuk pendidikan awal kanak-kanak dan program insurans kesihatan awam yang telah membuktikan memberikan pulangan yang besar

Tambahan pula, hutang yang meningkat menjadikan lebih mahal untuk mengumpul dana yang akan merancakkan ekonomi apabila kemelesetan berikutnya tidak lama lagi tiba, atau untuk mengalokasikan perbelanjaan yang perlu di hadapi kejutan dan gegaran geopolitik yang tidak dijangka.

Kita melihat ini sekarang dengan keupayaan negara untuk membiayai bantuan kepada Ukraine, Israel, dan Taiwan pada masa yang sama. Apabila isu-isu keselamatan negara semakin mencabar, dalam tempoh 10 tahun akan datang, AS dijangka akan membelanjakan lebih banyak untuk bayaran faedah hutang berbanding jumlah keseluruhan $9.8 trilion yang dijangka dibelanjakan untuk pertahanan negara kita. Kita perlu mendapatkan defisit di bawah kawalan supaya kita mempunyai dana yang tersedia untuk melabur masa depan kita dan melindungi kepentingan keselamatan negara kita.

Dalam tempoh 15 tahun yang lalu, terdapat kecomplakan relatif tentang jurang besar antara perbelanjaan dan hasil, sebahagiannya kerana kadar faedah yang sangat rendah membuat hutang yang meningkat lebih berdaya mampu secara fiskal. Tetapi apabila kadar faedah mencapai tahap tertinggi dalam tempoh lebih 20 tahun, populasi AS menua, dan tenaga kerja berkembang pada kadar paling perlahan dalam dekad-dekad, ketidakseimbangan dalam buku persekutuan akan menjadi jauh lebih lebar pada masa yang sama keperluan kita untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan keselamatan akan menjadi semakin besar.

Mengatur semula rumah tangga fiskal AS dan menyeimbangkan semula bajet persekutuan dengan cara yang menguatkan ketahanan negara kita memerlukan kerjasama bipartisan dan kepimpinan Kongres yang berpandangan jauh.

Kumpulan Strategi Ekonomi Aspen telah mewujudkan forum bipartisan pemikir dan pelaku ekonomi terkemuka—CEO, akademik, dan pembuat dasar—untuk menangani cabaran ekonomi semasa negara kita yang berterusan. Bab-bab dasar kami yang baru merupakan koleksi lapan bab yang mengemukakan pendekatan beroperasi untuk membina situasi fiskal AS yang lebih kukuh dan berdaya tahan serta tenaga kerja. Kumpulan kami komited kepada projek bipartisanship dan pengangkatan bukti dalam pembuatan dasar. Berikut adalah tiga idea utama yang telah kami kemukakan.

Pertama, Kongres perlu mempertimbangkan pembaharuan kepada pembiayaan dan struktur manfaat Program Keselamatan Sosial untuk meletakkan program itu di landasan yang mampan. Amanah Tabung Program Keselamatan Sosial dijangka mencapai nol menjelang 2033. Di bawah undang-undang semasa, kegagalan mengambil tindakan sebelum 2033 akan memaksa potongan manfaat secara menyeluruh hampir 25 peratus. Program itu menghadapi pandangan yang sama suram pada 1980-an, apabila Kongres meluluskan siri pindaan bipartisan yang meletakkan program itu di atas landasan yang lebih kukuh. Ahli ekonomi Stanford dan pengarang AESG , menggunakan pelajaran dari tempoh itu, bersama-sama dengan yang dari usaha pembaharuan Medicare 1991, untuk mencadangkan pakej pembaharuan beransur-ansur, seperti meletakkan asas cukai pendapatan Program Keselamatan Sosial semula selari dengan piawaian sejarahnya. Perubahan ini akan melindungi manfaat bagi jutaan warga Amerika yang bersara yang bergantung paling banyak kepada program itu untuk sokongan pendapatan, sambil meletakkan program itu di landasan fiskal yang lebih mampan.

Kedua, pembuat dasar perlu mempertimbangkan cara untuk mengekang perbelanjaan kesihatan awam melalui usaha yang berasaskan bukti dan fakta, bukannya hujah berpihak dan harapan yang tidak realistik. Perbelanjaan wajib persekutuan untuk kesihatan, khususnya melalui Program Medicare, menelan bahagian besar dan semakin meningkat daripada keluaran persekutuan, dan perbelanjaan ubat-ubatan mengambil bahagian yang besar dalam bil.

Pembuat dasar telah mencadangkan beberapa penyelesaian untuk mengekang kenaikan kos ubat-ubatan, tetapi menyatakan bahawa sekadar mengurangkan harga yang dibayar untuk ubat-ubatan mungkin akan menyebabkan kurang inovasi, dan oleh itu menyebabkan kurang akses kepada rawatan ubat yang berguna. Mereka menyokong pembaharuan dasar yang membina ketelusan dan mengurangkan halangan untuk memasuki pasaran untuk menjadikan pasaran lebih kompetitif dan cekap, dengan itu menurunkan kos tanpa mengurangkan inovasi ubat.

Ketiga, politik menetapkan bahawa sebarang usaha bipartisan untuk menangani perbelanjaan yang tidak mampan mesti disertai dengan hasil baru. Kongres perlu mempertimbangkan pembaharuan kepada kod cukai untuk mengutip lebih banyak hasil tanpa menjejaskan pertumbuhan ekonomi yang penting untuk menangani cabaran hutang. Menurut kajian akademik yang dikaji semula oleh , terdapat peluang untuk menutup lubang cukai tertentu yang menyebabkan pemindahan pendapatan tidak cekap di kalangan pemilik perniagaan berpendapatan tinggi dan tidak banyak menggalakkan aktiviti yang produktif.

Keperluan untuk mengurangkan defisit bajet persekutuan tidak timbul semata-mata atas prinsip, tetapi kerana hutang negara yang meningkat meninggalkan kita tidak berupaya untuk membina negara yang lebih bersedia untuk cabaran dalaman dan luaran masa depan. Pembuat dasar menghadapi keputusan dasar perbelanjaan dan cukai yang sukar untuk membawa bajet negara ke keseimbangan yang lebih baik dan meningkatkan keupayaan fiskal negara. Kami juga menyokong suruhanjaya fiskal bipartisan baru untuk menangani isu-isu penting yang telah Washington abaikan terlalu lama. Mengenal pasti bidang untuk pembaharuan berakal adalah penting untuk menjamin masa depan ekonomi negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)