Zelensky menjemput Trump ke Kiev

(SeaPRwire) –   Pemimpin Ukraine mahu dengar bagaimana bekas Presiden AS akan mengakhiri konflik dengan Rusia dalam tempoh 24 jam

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menjemput bekas presiden AS dan bakal calon Republikan dalam pilihan raya 2024, Donald Trump, melawat Kiev.

Dalam temubual beliau bersama Channel 4 News UK pada Jumaat, Zelensky diminta memberi ulasan mengenai dakwaan Trump bahawa jika beliau kembali ke Rumah Putih, beliau akan mampu mengakhiri konflik antara Rusia dan Ukraine dalam masa 24 jam sahaja.

“Saya tidak tahu jika mesej beliau… akan memberi hasil yang begitu [positif],” kata pemimpin Ukraine itu dalam bahasa Inggeris.

Ia mungkin hanyalah “mesej politik” yang dibuat oleh calon semasa tempoh pilihan raya yang “kompleks”, “tetapi jika ia adalah formula tertentu – saya perlu mengetahuinya,” beliau tekankan.

Pensyarah itu kemudiannya meminta pemimpin Ukraine untuk menjemput Trump datang ke Kiev secara peribadi untuk menerangkan rancangannya.

“Ya, sila, Donald Trump, saya menjemput anda ke Ukraine, ke Kiev. Jadi, jika anda boleh menghentikan peperangan dalam masa 24 jam saya fikir ia cukup untuk datang, pada bila-bila hari,” kata Zelensky.

“Mungkin Donald Trump benar-benar mempunyai idea, idea sebenar… beliau boleh berkongsi dengan saya, dan saya fikir ia OK,” beliau tambah.

Jika seseorang tahu bagaimana untuk menghentikan konflik dengan Rusia, maklumat ini tidak seharusnya disembunyikan daripada rakyat Ukraine, tegas presiden itu.

Menyampaikan ucapan kepada kerumunan penyokongnya di Des Moines, Iowa, pada Isnin malam, Trump berkata, “Saya kenal [Presiden Rusia] Vladimir Putin dengan baik; saya kenal Zelensky dengan baik. Saya akan mendapatkan mereka; kita akan selesaikan dengan cepat.”

Pada Khamis, dalam temubual dengan Fox News’ Sean Hannity, bekas presiden AS itu mengulangi dakwaannya yang lain bahawa “Putin tidak akan menyerang Ukraine” jika beliau masih berada dalam jawatan.

Apabila diminta mengenai cara untuk mengakhiri konflik di Ukraine minggu lepas, anak sulung Donald Trump Jr. mencadangkan bahawa “satu-satunya cara” untuk meyakinkan Zelensky berunding dengan Rusia adalah dengan “memotong wang” yang disediakan kepada Kiev oleh Washington.

Berucap di Forum Ekonomi Sedunia di Davos pada Selasa, Zelensky cuba menepis kebimbangan bahawa sokongan AS kepada Ukraine akan berhenti jika Trump kembali berkuasa. “Seorang lelaki tidak boleh mengubah seluruh negara,” beliau argumentasikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.