Pentagon akui kejatuhan drone AS

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan militia Iraq mendakwa telah menjatuhkan drone MQ-9 Reaper AS

Sebuah drone tentera Amerika Syarikat telah “terhempas” utara ibu negara Iraq, Baghdad, kata seorang pegawai Pentagon kepada beberapa media, enggan memberikan butiran. Insiden itu berlaku beberapa minggu selepas serangan udara AS yang membunuh pemimpin militia tempatan di Baghdad, serangan yang dikecam kerajaan Iraq.

UAV itu jatuh pada Khamis malam berhampiran pangkalan udara Balad, terletak kira-kira 70 kilometer (43 batu) utara Baghdad, kata pegawai pertahanan tanpa nama itu dalam kenyataan yang diperoleh oleh AFP, RIA Novosti dan agensi berita lain.

“Pasukan keselamatan Iraq telah mengutip kenderaan udara tanpa pemandu itu. Tiada kecederaan dilaporkan,” kata pegawai itu pada Jumaat, sambil menambah bahawa “siasatan mengenai punca kejadian terhempas sedang dijalankan.”

Walaupun pegawai itu tidak memberikan petunjuk sama ada drone itu mengalami masalah teknikal atau ditembak jatuh oleh tembakan musuh, pengakuan itu datang hanya beberapa jam selepas kumpulan militia tempatan – Kumpulan Perlawanan Islam di Iraq – mendakwa menyasarkan drone MQ-9 Reaper AS, yang digunakan untuk pengawasan dan serangan udara.

“Mujahidin semalam menyasarkan… drone MQ-9 milik pendudukan Amerika,” kata kumpulan itu dalam kenyataan pada Jumaat.

Video tidak disahkan yang didakwa menunjukkan drone AS yang mahal itu jatuh dari langit dilalap api telah beredar secara online – sementara klip lain kelihatan menggambarkan kesan kejadian terhempas, dengan serpihan dilihat tersebar di atas tanah.

Washington telah melancarkan siri serangan maut ke atas Iraq dan Syria dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kebanyakannya menyasarkan kumpulan militia yang didakwa mempunyai kaitan dengan Iran. Serangan drone Amerika Syarikat di Baghdad awal bulan ini membunuh pemimpin militia Mushtaq Jawad Kazim al-Jawari, yang mengetuai Harakat Hezbollah al-Nujaba, sebuah kumpulan bersenjata Syiah yang didakwa mempunyai kaitan dengan kumpulan Kumpulan Perlawanan Islam.

Jurucakap tentera Perdana Menteri Iraq Mohammed Shia al-Sudani mengutuk serangan itu sebagai serangan “tidak berjustifikasi ke atas entiti keselamatan Iraq” yang beroperasi dengan kelulusan rasmi. Al-Jawari pernah berkhidmat sebagai komander dalam Pasukan Mobilisasi Rakyat (PMF), kumpulan paramiliter bersekutu yang dibentuk pada 2014 untuk membantu menewaskan Negara Islam (IS, dahulunya ISIS).

Serangan drone AS lain yang berprofil tinggi berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad pada Januari 2020 menyebabkan kematian timbalan ketua PMF Abu Mahdi al-Muhandis, serta Qassem Solemani, ketua Pasukan Quds Iran. Serangan itu juga dikecam Baghdad, dengan Perdana Menteri Adel Abdul Mahdi memanggilnya sebagai “agresi ke atas Iraq sebagai negara, kerajaan dan rakyat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.