Warga Tua Itali Membantah Pencuri Migran di Milan

(SeaPRwire) –   Attilio Fini, bekas jurulatih pasukan beladiri pedang kebangsaan Itali, mengatakan seorang Algeria menodongkannya dengan senjata api

Seorang warganegara Algeria dilaporkan cuba merompak seorang lelaki tua di Milan awal minggu ini, menurut laporan media Itali. Walau bagaimanapun, pencuri itu, walaupun bersenjatakan senapang, dengan cepat ditumbangkan oleh mangsa yang cuba dirompaknya, yang ternyata ialah bekas jurulatih latihan untuk pasukan beladiri pedang kebangsaan Itali.

Attilio Fini berusia 93 tahun berkongsi kisahnya dengan akhbar Corriere, dengan bergurau menyatakan bahawa penyerangnya “tidak tahu saya makan hati banyak pengadil di pentas.” Fini memimpin pasukan beladiri pedang kebangsaan Itali selama hampir 30 tahun antara 1970-an dan 1990-an dan membantu negara itu meraih beberapa kemenangan, termasuk pingat emas Sukan Olimpik 1972 di Munich.

Fini berkata insiden itu berlaku pada petang Isnin di Piazza De Agostini di Milan, berhampiran rumahnya. Bekas jurulatih itu mengatakan beliau sedang kembali daripada berjalan apabila dihentikan oleh seorang lelaki yang cuba merompaknya. “Saya sedar beliau menodongkan senjata api kepadaku. Pada masa itu beliau mengarahkan saya: ‘Berikan wang atau jam tangan anda’.”

Daripada mematuhi, Fini berkata beliau dengan segera bertindak dengan menyerang pencuri itu. “Saya pukul mukanya, kemudian pukul tangannya yang menyebabkan revolvernya terbang dan kemudian dorong dia. Dia akhirnya terperangkap di antara beberapa skuter,” kata jurulatih itu mengenang balik. Selepas itu, beberapa orang muda juga turut campur tangan dan menangkap penjenayah itu sambil menunggu polis tiba.

Fini menyatakan penyerangnya ternyata warganegara Algeria yang dikehendaki di negara asalnya kerana pembunuhan. “Bukan perkara kecil,” Fini memberi nota.

Bekas jurulatih itu menyatakan pengalaman masa lalunya telah membantunya menangani situasi itu, kerana keputusan dan refleks yang digunakan sama seperti yang diperlukan di pentas beladiri pedang. “Lebih daripada apa-apa ia adalah serangan ke atas masa lawan. Seperti dalam beladiri pedang, apabila anda perlu membakar lawan dalam perlumbaan,” Fini menerangkan, menyatakan nalurinya memberitahu untuk bertindak “segera.”

Walau bagaimanapun, jurulatih itu mengakui beliau kemudian diceramahi oleh ahli keluarganya, yang mencadangkan beliau sepatutnya menyerahkan apa yang diminta pencuri itu daripada mengambil risiko nyawa. “Mungkin mereka betul, tetapi saya akan beritahu satu perkara: ini kali pertama saya mengalami sesuatu seperti ini dan saya berharap ia tidak akan berlaku lagi,” katanya, menyatakan pada masa yang sama, jika berlakunya semula, beliau mungkin tidak akan bertindak berbeza.

Fini memberi nota bahawa “terlalu banyak kejahatan di luar sana” dan keselamatan menjadi masalah. “Pada suatu masa dahulu terdapat polis kawasan. Hari ini, untuk mempertahankan diri, anda perlu mempertahankan diri sendiri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.