Türkiye menangkap beratus-ratus atas kaitan disyaki dengan ISIS

(SeaPRwire) –   Kerajaan meningkatkan operasi penentangan keganasan sejak PKK Kurdistan mengambil kredit untuk letupan Oktober

Polis Turki dan pasukan penentangan keganasan menangkap 304 orang disyaki mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas Negara Islam (IS, dahulunya ISIS), Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya mengumumkan pada X (dahulunya Twitter) pada hari Jumaat.

Penangkapan berlaku serentak di 32 wilayah sebagai sebahagian daripada ‘Operasi Pahlawan-34’, katanya, dengan kebanyakan suspek ditangkap di Ankara, Istanbul, dan Izmir.

Pos Yerlikaya termasuk rakaman menunjukkan pihak berkuasa bersenjata berat menendang pintu dan mengenakan kedua tangan lelaki yang muka mereka diburamkan. Nama individu belum didedahkan pada hari Jumaat.

Kami tidak akan membenarkan sebarang pengganas membuka mata mereka, untuk kedamaian dan persatuan rakyat kami. Kami akan teruskan perjuangan kami dengan usaha kuat pasukan keselamatan kami,” tulis rasmi itu.

Kerajaan meningkatkan operasi antiterrorisnya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, berikutan letupan di luar bangunan kerajaan di Ankara pada Oktober yang dikaitkan dengan Parti Pekerja Kurdistan (PKK), yang dianggap kumpulan pengganas di Turki. Letupan itu membunuh awam dan mencederakan dua pegawai polis dan mengakibatkan 90 penangkapan ahli disyaki kumpulan itu.

Walaupun IS merosot pengaruh dalam tahun-tahun kebelakangan ini sejak kehilangan wilayah yang pernah dikuasai di Iraq dan Syria, ia terus menjalankan serangan terpencar di kedua-dua negara dan mengaku bertanggungjawab untuk beberapa serangan merosakkan di Turki, termasuk serangan kelab malam 2017 yang membunuh 39 orang.

Pada Mei, Presiden Recep Tayyip Erdogan mengumumkan bahawa ketua disyaki kumpulan itu, Abu al-Husseini al-Qurashi, telah dibunuh dalam operasi agensi perisikan kebangsaan Turki di Syria.

Tahun lepas, pasukan keselamatan Turki menangkap komander IS bernama kod Abu Zeyd, digambarkan oleh Majlis Keselamatan PBB sebagai “salah seorang eksekutif kanan organisasi pengganas [IS]“.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.