Wanita AS Kini Hidup Hampir 6 Tahun Lebih Lama Daripada Lelaki

Hand burning candles on birthday cake

(SeaPRwire) –   Wanita di AS kini dijangka hidup kira-kira enam tahun lebih lama berbanding lelaki AS, kerana COVID-19 dan pengambilan dadah berlebihan yang mengorbankan lebih banyak nyawa lelaki berbanding wanita, mengikut kajian yang diterbitkan pada 13 November dalam JAMA Internal Medicine.

Secara keseluruhannya, jangka hayat purata AS adalah kira-kira 76 tahun. Tetapi seperti yang terperinci dalam kajian baru ini, wanita dijangka hidup jauh lebih lama berbanding lelaki. Pada 2021, jangka hayat purata di kalangan lelaki AS adalah 73.5 tahun, berbanding 79.3 tahun di kalangan wanita.

Di seluruh dunia, wanita secara umumnya dijangka hidup lebih lama berbanding lelaki, kerana pelbagai sebab, sebahagiannya biologi seperti perbezaan hormon, dan sebahagiannya tingkah laku. Wanita cenderung lebih kerap melawat doktor dan kurang cenderung merokok dan mengambil minuman beralkohol berlebihan, misalnya. Ini telah menjadi kebenaran di AS selama bertahun-tahun. Tetapi data 2021 mewakili jurang jangka hayat berdasarkan jantina terbesar di AS sejak 1996.

Jurang ini mula melebar sebelum wabak COVID-19, menurut penulis kajian, tetapi trend itu dipercepatkan dari 2019 hingga 2021. Kematian akibat penyakit dan kecederaan tidak sengaja, kategori yang merangkumi kemalangan , merupakan penyumbang terbesar kepada pengembangan jurang itu, tetapi kadar yang berbeza untuk pembunuhan, penyakit jantung, dan juga memainkan peranan, mengikut laporan itu. Telah ditubuhkan bahawa lelaki meninggal dunia akibat sebab-sebab ini lebih kerap berbanding wanita, dan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia telah menjadi sebahagian daripada punca kematian paling biasa secara keseluruhan. Penyakit jantung, COVID-19, dan kecederaan tidak sengaja menyumbang .

Jurang jantina sebenarnya akan lebih lebar, menurut penulis kajian, tetapi disebabkan faktor termasuk penurunan kadar kematian akibat kanser di kalangan lelaki.

Secara keseluruhannya, data ini menekankan kepentingan terus membatasi penularan COVID-19, dan menemui cara yang lebih baik untuk meningkatkan kesihatan mental negara dan mencegah pengambilan dadah berlebihan dan bunuh diri – kematian kadang-kadang dipanggil “kematian yang dapat dielakkan” oleh pakar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)