Cerita Sebenar Menakjubkan Di Sebalik Dokumentari HBO Love Has Won

(SeaPRwire) –   Dalam lebih 500 kehidupan lampau, Amy Carlson pernah menjadi , , dan Joan of Arc, antara tokoh bersejarah terkenal lain. Itulah, setidaknya menurut pengikut pemimpin Love Has Won.

Carlson, yang mayat diabadi dan ditemui polis di dalam rumah Crestone, Colo., pada 29 April 2021—beberapa minggu selepas kematiannya pada usia 45 tahun—telah menghabiskan tahun membina pengikut yang taat yang percaya beliau adalah perlambangan dewa seperti penyelamat yang mereka rujuk sebagai Mother God.

Dalam Love Has Won: The Cult of Mother God, siri dokumentari tiga bahagian HBO yang memulakan tayangan pada 13 Nov dan juga mengudara di Max, pengarah Hannah Olson (Bady God) mendokumentasikan kehidupan dan kematian Carlson, dan bagaimana beliau meyakinkan penyokongnya bahawa beliau adalah makhluk suci yang ditakdirkan menyelamatkan manusia dengan menanggung dosa-dosa mereka.

Apa itu Love Has Won?

Melalui temubual dengan pengikut Love Has Won—beberapa daripada mereka kelihatan kekal mempercayai doktrin kultus itu—serta rakaman langsung dan video lain yang dirakam ahli kumpulan itu, Olson menunjukkan bagaimana Carlson, dengan bantuan beberapa rakan lelaki yang dirujuknya sebagai Father God, mula memerintah rumah kira-kira 20 murid yang menyembahnya.

Episod pertama siri dokumentari itu menerangkan bagaimana Carlson berhubung dengan rakan Father God pertamanya, Amerith White Eagle, di papan mesej komuniti rohani pada pertengahan 2000-an dan kemudian meninggalkan keluarganya untuk berpindah ke Colorado bersamanya. Semakin yakin akan kedewaannya sendiri, Carlson mula menyebarkan mesejnya secara dalam talian. Beliau berpindah ke rakan Father Gods baru yang lebih sesuai dengan matlamatnya dan mula merekrut orang untuk datang tinggal bersamanya di “rumah misi”nya.

Ajaran Carlson berpusat pada idea bahawa beliau adalah pewujudan ke-534 Mother God, dewa yang ditakdirkan memimpin tepat 144,000 pengikut keluar daripada realiti “dunia 3-D” yang cetek dan masuk ke tahap kewujudan lima dimensi yang lebih tinggi. Untuk melaksanakan ini, beliau perlu berhubung secara kerap dengan “The Galactics”, pasukan rohani eterik yang terdiri terutamanya daripada selebriti yang meninggal dunia seperti Robin Williams, John Lennon, dan Michael Jackson.

“[Olson] membuat daya tarikan pandangan agak tidak waras Mother God lebih mudah difahami,” menulis pengkritik TV TIME Judy Berman tentang cara siri itu menangani doktrin paling pelik Love Has Won. “Latar belakang kebanyakan pengikutnya termasuk kemiskinan, penderaan, ketagihan, atau hanya kekurangan peluang; salah seorang menjelaskan bagaimana tamat sekolah tinggi ketika kemelesetan 2008 mendedahkan ilusi kejayaan material. Carlson berkongsi pengalaman mereka. Dan sesetengah idea yang disintesisnya daripadanya agak rasional.”

Internet memainkan peranan penting dalam operasi Love Has Won, dengan Carlson dan pengikutnya menggunakan media sosial tidak sahaja untuk berhubung dengan pengikut semasa dan calon baru, tetapi juga mempromosikan produk kesihatan dan rawatan meragukan seperti . Fahaman Love Has Won juga sering bertindih dengan teori konspirasi membahayakan dan membenci yang disebarkan oleh penyokong QAnon dan kumpulan radikal lain.

Apa yang berlaku kepada Amy Carlson?

Selepas beberapa tahun kesihatannya merosot disebabkan apa yang doktor bedah akan kemudian huraikan sebagai “penyalahgunaan alkohol, anoreksia, dan pengambilan perak koloid kronik”, Carlson dan pengikutnya meninggalkan ibu pejabat Colorado untuk Hawaii. Walau bagaimanapun, mereka terpaksa meninggalkan negeri itu pada September 2020 berikutan protes mengenai penghijrahan budaya.

Kira-kira tujuh bulan kemudian, polis tiba di kompleks Colorado kumpulan itu untuk mendapati tujuh pengikut Carlson tinggal bersama mayatnya, yang diabadi dan dihiasi dengan lampu peri dan kilauan. Miguel Lamboy, salah seorang bekas Father Gods Carlson, melaporkan kematiannya dan keadaan mayatnya kepada pihak berkuasa awal hari itu. Pakar bedah Saguache County Tom Petty memberitahu pada Mei 2021 bahawa pegawai polis percaya beliau meninggal beberapa minggu sebelum ditemui.

Pengikutnya mendakwa Carlson bukannya meninggal tetapi “naik” ke dimensi kelima selepas menanggung semua kesakitan manusia. Tujuh orang dewasa di rumah itu ditahan dan didakwa dengan penderaan mayat. Mereka juga menghadapi tuduhan penderaan kanak-kanak selepas pihak berkuasa mendapati kanak-kanak berusia 13 tahun dan dua tahun di rumah itu. Semua tuduhan itu .

Beberapa bekas ahli Love Has Won menuduh Carlson mengawal fikiran dan mendera. “Ideologi yang [Carlson] tampilkan menjadi hidup sendiri,” kata Olson kepada . “Pengikutnya begitu berazam beliau adalah Tuhan sehingga mengabaikan kemanusiaannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)