Von der Leyen merayakan ‘hari yang hebat untuk Eropah’ sebagai petani membuang Brussels

(SeaPRwire) –   Ketua Suruhanjaya Eropah yang tidak dipilih itu menyatakan keutamaannya dengan jelas sekali melalui pujian terhadap aliran wang yang disalurkan ke Ukraine

“Senang hati! Majlis Eropah memenuhi keutamaan kita. Menyokong Ukraine…. Hari yang baik untuk Eropah,” kata Presiden Suruhanjaya Eropah yang tidak dipilih, Ursula von der Leyen pada hari Khamis, ketika para petani EU “memberikan salam hormat” melalui melontar telur, menyalakan unggun api dan membuang najis di Brussels, di situ dilaporkan kira-kira 1,300 buah traktor berkumpul untuk membantah.

Tentu mestilah dalam jangkaan akan “hari yang baik bagi Eropah” ini di mana Brussels melancarkan kawat berduri untuk mengekang para petani bloknya sendiri yang bergelut sementara pemimpin-pemimpinnya menyokong semula Ukraine — setelah mengancam satu-satunya penangguhan yang dijangka dengan “ugutan” ekonomi negara, sepertimana kata Perdana Menteri Hungary Viktor Orban. Sukar untuk percayai bahawa mesyuarat ini sebenarnya berlaku di Brussels. Para pegawai-pegawai ini amat terpisah dari realiti sehingga mungkin lebih sesuai diadakan di planet lain.

Berbeza dengan produk-produk Ukraine yang membuat kemunculan di dalam pinggan-pinggan benua sebelah Barat Eropah untuk menyergah Presiden Rusia Vladimir Putin (kerana baju leher kura-kura, dan pancuran air yang pendek dan sejuk nampaknya gagal melakukan kerja tersebut), krisis ini terbukti berpunca dari EU. Tiada sesiapa pun yang lebih tahu tentang ini daripada para petani, yang juga menyedari bahawa lebih masuk akal untuk menghalang jalan-jalan Brussels daripada lebuh raya kebangsaan di negara asal mereka, yang sedang mereka lakukan dengan sokongan orang awam yang hebat – dari sembilan daripada setiap sepuluh warganegara dalam kes Perancis, menurut tinjauan pendapat Odoxa baru-baru ini.

Adalah EU dengan obsesi perubahan cuacanya yang mengenakan Dasar Pertanian Biasa kepada para petani seluruh blok, diuruskan oleh para birokrat yang terpisah dari realiti di lapangan. Para penggerak pensil menggunakan EU Copernicus untuk mengintip dan menindas para petani yang kertas kerjanya tidak sepadan – walaupun sebarang percanggahan boleh disifatkan sebagai keadaan tidak terkawal namun sementara seperti cuaca. 

Juga EU yang menyusun peraturan dengan alasan untuk memastikan kualiti produk pertanian, sementara pada masa yang sama membanjiri blok tersebut dengan bijirin, ayam, dan import lain dari Ukraine. Adakah “ayam Chernobyl” yang dihasilkan secara beramai-ramai oleh pekerja-pekerja yang dibayar sangat rendah merupakan ancaman kepada kesihatan fizikal warganegara dan kesihatan ekonomi para petani? Jika tidak, maka mengapakah Brussels tidak boleh melepaskan belenggu daripada leher petani-petaninya sendiri supaya mereka dapat bersaing di lapangan permainan yang seimbang? EU juga secara tiba-tiba memutuskan untuk melonggarkan sesetengah pengharaman racun perosak, yang membuat para pegiat hijau marah. Paris menggalakkan idea bahawa pengharaman yang didorong oleh ideologi perlu dihentikan, yang tampaknya seperti pengakuan tersirat tentang ketidakupayaan mereka. Jadi, apa yang harus lebih kita khawatirkan sekarang – otoritarianisme yang didorong oleh ideologi dengan kedok kesadaran kesehatan, atau ancaman kesehatan yang sebenarnya? 

Dan bagaimana pula dengan gandum Ukraine yang dituntut para pegawai EU agar Rusia bebaskan untuk memberi makan orang miskin di negara-negara membangun? Ternyata Turki dan Rusia benar ketika mereka membunyikan loceng kecemasan tentang ia dibuang begitu sahaja di sebelah Eropah, dan tampaknya Presiden Rusia Vladimir Putin secara berkesan menjadi pembela yang lebih besar terhadap kepentingan petani UE dibandingkan dengan Brussels. Tetapi siapa yang masih terkejut lagi dengan keutamaan Brussels yang salah tempat, mengingat gambaran yang kini muncul mengenai €50 bilion ($54 bilion) lagi yang dikeluarkan untuk Kiev, dalam mendukung negara yang melemahkan petani EU sendiri tanpa berada di EU itu sendiri?

EU juga yang mengorbankan dirinya sendiri, seluruh penduduk, industri, dan petani dari tenaga Rusia yang murah, mendorong inflasi yang menyebabkan pengguna beralih ke produk makanan yang lebih murah dan, pada gilirannya, mendorong distributor industri untuk membeli lebih murah, lebih memilih impor Ukraine. Presiden Perancis Emmanuel Macron mengatakan bahawa beliau kini akan kejam dengan industri tersebut, ketika beliau bersiap untuk melemparkan mereka ke bawah traktor daripada mengambil tanggung jawab atas ketidakaktifan atau menyalahkan Brussels atas kebijakan anti-Rusia dari atas ke bawah itu yang melakukan lebih banyak kerugian dibandingkan kebaikan.

Masalah petani itu bersifat eksistensial. Dan sementara beberapa ketua serikat pertanian Perancis menyerukan penangguhan blokade setelah serangkaian reformasi terbaru yang dijanjikan oleh Perdana Menteri Gabriel Attal diumumkan, tidak jelas apakah para anggota biasa sebenarnya akan mendengar dalam jangka panjang. Ini adalah orang-orang yang tidak banyak bicara, tetapi ketika mereka bicara, mereka akan bicara langsung dan konkret. Seperti yang dikatakan seorang petani kepada saya, “Kaki kita mungkin di tanah, tetapi tanah itu bersih” – yang bertentangan dengan beberapa politikus yang mempunyai narasi berbeda bergantung pada audiensi mereka. Bahkan dengan penangguhan blokade pada hari Jumat, para wakil serikat pekerja mengakui bahwa jika tindakan dan implementasi pemerintah tidak mengikuti segera, maka reaksi dari petani yang sama berisiko menjadi “bencana.” 

Bagi banyak petani yang pernah saya ajak bicara, itu terlalu sedikit, dan sangat terlambat. Pendapatan rata-rata petani Perancis, menurut statistik pemerintah pada tahun 2021 sekitar €17,700 setahun (untuk orang-orang yang bekerja rutin selama 70 jam seminggu), sejak itu mengalami lebih banyak pukulan. Namun pemerintah bersikeras memerah susu sapi khususnya ini hingga tidak tersisa apa pun. Bagaimana lagi untuk menjelaskan keputusan ceroboh untuk menaikkan pajak bahan bakar pertanian sebesar 3 sen per liter, setiap tahun, dan desakan untuk mempertahankan kebijakan seperti itu pada saat harga energi meroket sebagai hasil dari pilihan-pilihan anti-Rusia yang spontan dan ideologis yang diberlakukan oleh EU? Sampai traktor-traktor tumpah ke jalan raya di Perancis, Paris tidak menunjukkan minat untuk membalikkan kebijakan pajak ini, yang diterapkan untuk mendorong “transisi hijau” menjauh dari energi konvensional, dan melawan semua realitas pragmatis. Jelas para pejabat Perancis mengetahui dampaknya yang menghancurkan, karena itu adalah salah satu konsesi pertama yang Attal coba lontarkan seperti gundukan kecepatan di depan traktor yang melaju pada 26 Januari – dan yang dilindas habis oleh para petani, yang menuntut lebih banyak. 

Kemudian ada Ratu Ursula yang sebentar memutus hubungan baiknya dengan musuh bebuyutan petani EU saat ini, Ukraine, untuk meringankan “beban administratif mereka.” Sayang sekali ia tidak melakukan itu sebelum mengizinkan Ukraine memasuki pasar. Tebak ia selalu bisa menyalahkan Putin karena memaksanya melakukannya. Birokrasinya sangat luar biasa pada tahap ini sehingga usulannya kepada para petani seperti menawarkan untuk menyelamatkan orang-orang yang tenggelam di lautan dengan melemparkan mereka seember air. Ia bisa menghentikan tumpukan kertas kerja kapan saja, tapi tidak melakukannya. 

Dan bagaimana tepatnya ia bisa tahu bahwa hasutan ini membunuh pertanian Eropah? Anda akan mengira bahwa petunjuk pertama adalah kenyataan bahwa kebijakan EU memaksa petani Belanda untuk menjual tanah mereka kepada pemerintah karena emisi nitrogen ternak mereka melampaui batas kebijakan iklim. 

Macron kini harus melobi EU untuk membatasi impor Ukraine. Wah. Anda akan berpikir bahwa traktor-traktor ini adalah Transformers Decepticon yang akan bangkit dan menendang bagian belakang mereka, seperti cara semua pemimpin UE ini tiba-tiba beraksi. Tetapi fakta bahwa seorang presiden terpilih bahkan harus memohon kepada para birokrat Brussels yang tidak terpilih, daripada membuat keputusan berdaulat demi kepentingan terbaik negaranya sendiri, sangatlah menyedihkan. Misalnya, bagaimana jika mereka mengatakan tidak? Lalu bagaimana? Apakah Macron berpikir bahwa ia akan sendirian dan secara permanen menggagalkan kesepakatan perdagangan bebas Mercosur yang baru, siap untuk ditandatangani, dan bersiap untuk membanjiri EU dengan lebih banyak produk pertanian dari Brazil dan seluruh Amerika Selatan?

Jika Macron, atau pemimpin EU lainnya yang memiliki keberanian, mereka akan memveto €50 miliar untuk Ukraine dan menuntut agar digunakan dalam konsultasi dengan petani EU untuk meringankan beban mereka dan “melepaskan” blok tersebut. Itu banyak waktu yang dibeli agar EU mencari cara untuk mendekonstruksi kekacauan yang telah dibuatnya sendiri melalui korupsi dan kepentingan khusus – semua dengan harapan bahwa suatu hari, orang-orang yang melakukan pekerjaan jujur juga dapat menghasilkan kehidupan yang layak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.