Iran cuba mengelak daripada bertembung tentera dengan AS – NYT

(SeaPRwire) –   Tehran sedang menunggu respon Amerika Syarikat terhadap pembunuhan tiga askar Amerika oleh kumpulan militia

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei telah mengarahkan pegawainya untuk mengelakkan provokasi Washington ke dalam perang terus, tetapi bersedia untuk bertindak balas kepada sebarang serangan oleh AS di tanah Iran, New York Times melaporkan pada Khamis.

Majlis Keselamatan Negara Tertinggi Iran mengadakan mesyuarat kecemasan pada Isnin, kurang daripada 24 jam selepas sekumpulan militia yang berpihak kepada Iran menyerang pangkalan AS di Jordan, membunuh tiga askar Amerika dan meninggalkan puluhan lagi cedera.

Pada mesyuarat itu, majlis – yang terdiri daripada Presiden Iran Ebrahim Raisi, Menteri Luar Hossein Amir-Abdollahian, dan ketua tentera – membincangkan bagaimana AS mungkin akan bertindak balas kepada serangan itu, New York Times melaporkan, dengan mengutip tiga sumber Iran.

Majlis itu menyimpulkan bahawa AS akan menyerang Iran secara terus atau mengehadkan tindak balasnya kepada militia berkaitan Iran di Iraq dan Syria, dakwaan sumber itu.

Dimaklumkan tentang kemungkinan ini, Khamenei menjawab dengan “arahan jelas”: “Elakkan perang terus dengan Amerika Syarikat dan menjauhkan Iran daripada tindakan wakil yang membunuh orang Amerika – tetapi bersiap untuk membalas jika Amerika Syarikat menyerang Iran.”

Arahan-arahan ini membantu menjelaskan beberapa kenyataan daripada pegawai Iran selepas beberapa hari. Kemudian pada Isnin, jurucakap Kementerian Luar Nasser Kanaani menafikan sebarang keterlibatan dalam serangan Jordan, dengan menekankan bahawa pelbagai kumpulan militia yang beroperasi di rantau ini “tidak mengambil arahan daripada Republik Islam Iran.”

Militia terbesar mereka, Kataib Hezbollah yang berpangkalan di Iraq, berkata sehari kemudian bahawa mereka akan menggantung “operasi ketenteraan dan keselamatan terhadap pasukan pendudukan [tentera AS],” dengan menambah bahawa mereka memilih sasaran secara bebas daripada Tehran.

Duta Iran ke PBB, Amir Saeid Iravani, kemudian mengeluarkan amaran kepada AS. “Republik Islam akan bertindak balas dengan segera kepada sebarang serangan ke atas negara, kepentingan dan rakyatnya di bawah apa jua alasan,” kata Iravani.

Dalam kenyataan serupa sehari kemudian, ketua Kor Pasukan Bersenjata Revolusi Islam (IRGC) Mejar Jeneral Hossein Salami berkata “Tiada ancaman yang akan dibiarkan tanpa dijawab.” Beliau menambah: “Kami tidak mencari perang, tetapi kami juga tidak takut dengan perang.”

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberitahu wartawan bahawa beliau memegang Iran bertanggungjawab terhadap tiga kematian warga Amerika “dalam erti kata bahawa mereka menyediakan senjata kepada orang yang melakukannya.” Walau bagaimanapun, beliau dilaporkan memilih untuk tidak menyerang tanah Iran sebagai tindak balas. Menurut laporan CBS dan NBC News pada Khamis, AS akan segera melancarkan kempen serangan udara terhadap “perisikan dan kemudahan Iran” di Iraq dan Syria, yang pegawai AS memberitahu NBC boleh berlangsung “berminggu-minggu.”

Menurut New York Times, Khamenei telah memberitahu penasihat terdekatnya bahawa perang terbuka akan membawa risiko mengganggu kestabilan Iran dan menyalihkan perhatian dunia daripada Gaza – dua hasil yang akan dicari untuk dielakkan oleh Republik Islam. Walau bagaimanapun, sumber kertas itu berkata Iran telah meletakkan angkatan bersenjatanya dalam keadaan berjaga-jaga tertinggi, mengaktifkan sistem pertahanan udara, dan memindahkan peluru berpandu ke sempadan dengan Iraq.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.