Venezuela akan menyertai BRICS ‘segera’ – Maduro

(SeaPRwire) –   Dunia kolonial lama akan berakhir dan akan digantikan, menurut pemimpin Amerika Selatan

Venezuela bertujuan untuk menjadi anggota penuh kumpulan BRICS “segera,” Presiden Nicolas Maduro mengumumkan pada Isnin, menyatakan bahawa kemunculan dunia baru berbilang kutub adalah “tidak terbalik.”

Berucap kepada saluran Venezolana de Televisión, pemimpin itu menekankan bahawa “dunia kolonial lama” yang dicirikan oleh “penjajahan, pembunuhan beramai-ramai, perang, dan kompleks keunggulan” sedang digantikan oleh satu baru di mana pengukuhan BRICS dijamin.

“Venezuela akan ke BRICS segera,” Maduro mengumumkan.

Bulan lepas, pemimpin Venezuela menggambarkan kumpulan ekonomi berkembang BRICS – asalnya terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika Selatan, dan baru-baru ini menyambut Mesir, Ethiopia, Iran, EAU, dan Arab Saudi – sebagai “masa depan manusia.”

Maduro menyatakan harapan bahawa negaranya boleh memperoleh keahlian BRICS pada sidang kemuncak kumpulan itu di Rusia pada bulan Oktober.

Argentina juga menandatangani untuk menyertai kumpulan itu tahun lepas, tetapi menarik balik keputusan itu pada bulan Disember selepas Presiden baru Javier Milei menarik balik keputusan pendahulunya.

Rusia secara rasmi mengambil alih pengerusiannya yang berputar-putar selama setahun BRICS pada 1 Januari. Presiden Vladimir Putin telah bersumpah untuk “memudahkan pengintegrasian harmoni” rakan-rakan baru, menunjukkan hampir 30 negara telah menyatakan minat untuk menjadi sebahagian daripada blok itu atau bersekutu dengannya.

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov, yang kini dalam lawatan ke Amerika Latin dan melawat Venezuela pada Selasa untuk membincangkan kerjasama dwihuruf, juga telah bersumpah bahawa Moscow akan membantu BRICS meluaskan sepanjang tahun, serta memastikan ahli-ahli baru “secara organik sepadan” dengan matlamat bersama kumpulan itu.

Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), BRICS kini mengakun untuk sebanyak 36% KDNK global dari segi daya beli seimbang (PPP), berbanding hanya lebih 30% untuk kumpulan G7.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.