Ahli sains amaran terhadap ubat ‘keajaiban’ Alzheimer

(SeaPRwire) –   Lecanemab dan donanemab boleh menyebabkan pengecilan, bengkakan, dan pendarahan otak, yang boleh menjadi membahayakan nyawa, doktor memberitahu media

Ubat-ubatan yang dipuji sebagai perubahan besar dalam rawatan penyakit Alzheimer, satu jenis demensia, membawa risiko yang mungkin melebihi manfaat, saintis memberi amaran kepada media UK pada Ahad.

Pihak berkuasa UK dijangka membuat keputusan minggu depan sama ada untuk meluluskan ubat lecanemab, yang telah diluluskan oleh pihak berkuasa AS tahun lepas, dan donanemab, yang kini sedang menunggu kelulusan AS.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini, yang pengeluar mendakwa dapat memperlahankan kemerosotan kognitif dengan membersihkan protein amyloid di jaringan abu-abu pesakit, juga diketahui dapat mengecilkan otak pesakit, dan sebanyak satu pertiga daripada mereka yang menerima rawatan juga mengalami kesan sampingan diklasifikasikan sebagai “amyloid-related imaging abnormalities” (ARIA) – istilah payung yang merangkumi bengkakan dan pendarahan otak.

Kira-kira 1% pesakit mengalami kesan sampingan yang teruk sehingga menyebabkan kematian atau memerlukan rawatan hospital, dan Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) telah memerlukan pengeluar lecanemab, Esai, memasukkan amaran hitam dalam labelnya mengenai kemungkinan kejadian buruk serius.

“Apabila saya melihat skan MRI yang menunjukkan ARIA, ia mengingatkan saya melihat skan MRI pesakit yang mengalami strok atau jenis kecederaan otak traumatik,” Profesor Rob Howard dari Institut Kesihatan Mental, Kolej Universiti London, memberitahu wartawan, menambah bahawa data imej menunjukkan pesakit yang menerima ubat-ubatan ini “sebenarnya kehilangan kira-kira sedikit lebih daripada sudu teh otak.” Menurut Dr. Madhav Thambisetty, penyelidik klinikal kanan di Institut Kebangsaan Penuaan Amerika Syarikat, pesakit yang menerima dos paling besar kehilangan sehingga tiga sudu otak dari isi padu otak.

Walaupun pengeluar ubat-ubatan mempuji potensi yang didakwa untuk memperlahankan kemerosotan kognitif pada pesakit Alzheimer dengan 27% (lecanemab) dan 35% (donanemab) berbanding plasebo, ini diterjemahkan hanya kepada peningkatan 0.45 mata pada skala penilaian gejala Alzheimer 18 mata – di mana peningkatan di bawah satu mata tidak mungkin dirasai oleh doktor atau pesakit, menurut Thambisetty. Bahan promosi ubat itu sendiri mengakui ia tidak dapat memulihkan ingatan atau fungsi kognitif yang telah hilang.

Sementara itu, pengecilan otak dianggap sebagai petunjuk penyakit Alzheimer itu sendiri, menimbulkan persoalan mengenai kegunaan “rawatan” yang mungkin memburukkan patologi asas. Beberapa pesakit dengan ARIA mengalami penurunan keupayaan kognitif lima kali lebih besar daripada pesakit Alzheimer tanpa ubat, menurut data ujian klinikal, dan seorang wanita dalam ujian klinikal Lecanemab meninggal di hospital dengan pendarahan otak sebesar 7cm.

Ubat serupa yang juga dipuji sebagai rawatan keajaiban untuk Alzheimer apabila diluluskan pada 2021, aducanumab, dijangka akan dihentikan oleh pengeluarnya tahun ini. Kajian semula data klinikal menunjukkan pesakit yang menerima ubat dalam dos tinggi lebih daripada 15 kali lebih cenderung daripada mereka yang menerima plasebo untuk mengalami bengkakan otak dan hampir tiga kali lebih cenderung untuk mengalami pendarahan otak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.